23 April 2011

Δημόσιος χορός και χωρίς την άδεια της Αστυνομίας

Στη Γερμανία ισχύει από παλιά μια απαγόρευση για χορούς σε δημόσιους χώρους ορισμένες ημέρες τους έτους που έχουν οριστεί ως θρησκευτικές γιορτές. Μία από αυτές είναι η Μεγάλη Παρασκευή με τους γνωστούς συμβολισμούς της χριστιανικής θρησκείας.


Μια ομάδα νεαρών στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας δεν έβλεπε όμως το λόγο να τηρήσει αυτό το νόμο και το έθιμο, αφού δηλώνει ότι δεν ασπάζεται καμιά θρησκεία, άρα δεν δεσμεύεται από αντίστοιχες ρυθμίσεις. Όποιος δεν θέλει να χορέψει, μπορεί να κάτσει σπίτι του. Αυτή η ομάδα συνεννοήθηκε με τους Πράσινους του ομόσπονδου κράτους του Hessen, όπου βρίσκεται η Φραγκφούρτη, και κάλεσαν τη νεολαία της πόλης για χορό μπροστά στο Δημαρχείο.


Η καθολική και προτεσταντική εκκλησία που εκπροσωπούν αντίστοιχα το 31 και 33% των κατοίκων της Γερμανίας (ενώ οι άθεοι, αδιάφοροι κτλ. εκπροσωπούν το 34%) διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν να τηρηθεί ο νόμος, τον οποίο αυτοί έχουν επιβάλλει εδώ και δεκαετίες. Υποστήριξαν μάλιστα ότι η σιωπή της Μεγάλης Παρασκευής αφιερώνεται φέτος στους ξεσηκωμένους και ταλαιπωρημένους Άραβες -χωρίς να τους ρωτήσουν, φυσικά- και άλλα τέτοια ανθρωπιστικά που λειτουργούν σε ημέρες γιορτών, ενώ τις άλλες μέρες ξεχνιούνται! Η αστυνομία έπρεπε λοιπόν να απαγορέψει την εγκατάσταση συστήματος ήχου για εκτέλεση μουσικών κομματιών, με τα οποία θα χόρευαν οι συγκεντρωμένοι. Δεν μπορούσε όμως να αποτρέψει την προσέλευση κάθε ενδιαφερόμενου στο χώρο μπροστά στο Δημαρχείο, όπου καμιά εταιρία δεν δέχθηκε να εγκαταστήσει σύστημα ήχου, το οποίο θα κινδύνευε με κατάσχεση.


Επειδή το αποφασισμένο παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, πρότειναν οι διοργανωτές στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους από έναν MP3-Player και να τον συντονίσουν σε συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης. Έτσι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ξεπεράστηκαν τα διαδικαστικά εμπόδια και, με την καλοκαιρία των ημερών, μαζεύτηκαν περίπου 1000 νέοι στο Δημαρχείο, στο Römerberg (βουνό των Ρωμαίων) της πόλης, όπου, χωρίς να ακούγεται στον αέρα μουσική, άρχισαν να χορεύουν... Οι παπάδες πίσω από κουρτίνες θα έβλεπαν τη δημόσια χορευτική εκδήλωση και θα έτρωγαν τα νύχια τους, αλλά τι να κάνουν που έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα;