29 April 2011

Θεοδόσης Τάσιος: «Η τέχνη για τον λαό;»

Ομιλία τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011, ώρα 19.00, στο το Megaron Plus

Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, καλείται το κοινό να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός σημαντικού Έλληνα ακαδημαϊκού, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Φιλοσοφία και Κοινωνία» που ξεκίνησε πέρυσι με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. και επίτιμος Διδάκτωρ του Α.Π.Θ., θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Τέχνη για τον λαό;». Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη διάλεξη του, από το «βήμα» του Megaron Plus, ο Θεοδόσης Π. Τάσιος θα μιλήσει για το κοινωνικό θέμα «Τέχνη για τον λαό». Θα προηγηθεί μια υπενθύμιση της ανατομίας του αισθητικού ενεργήματος και της θεμελιώδους υπαρξιακής σημασίας του για τον Άνθρωπο. Αν αναγνωρισθεί η σημασία αυτής της ανάγκης, τότε το αίτημα για Καλλιτεχνική Παιδεία αποδεικνύεται βασικότερο απ’ ό,τι συνήθως αναγνωρίζεται. Θα γίνει επομένως στο σημείο αυτό μια αναφορά στην ενδοσχολική και την εξωσχολική καλλιτεχνική παιδεία στην Ελλάδα.

Μελετώνται ακολούθως τρόποι με τους οποίους διευκολύνεται η λαϊκή συμμετοχή σε δρώμενα αισθητικής απόλαυσης. Κι έτσι η διάλεξη φθάνει στη διερεύνηση και του θέματος Τέχνη και Εξουσία, από την πλευρά του απαιτούμενου κρατικού σχεδιασμού υπέρ των διαδικασιών που διευρύνουν την παραγωγή και τη διάχυση της Τέχνης εν Κοινωνία, αλλά και από την πλευρά των παρενεργειών της κρατικής παρέμβασης στα καλλιτεχνικά ζητήματα – και σε ολοκληρωτικά και σε δημοκρατικά καθεστώτα.

Πόσο βασικό είναι το αίτημα της κοινωνίας για καλλιτεχνική παιδεία; Τι πρόσβαση έχουν τα μέλη της κοινωνίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα και τι ρόλο παίζει η εξουσία στη διάχυση της τέχνης στον λαό; Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, προσωπικότητα με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καταθέτει στις 2 Μαΐου τις πολύτιμες γνώσεις του για την κοινωνία και την τέχνη. Το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις του και να συνομιλήσει μαζί του.

Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χρημάτισε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών ενώσεων, εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Π. Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο πάνω από 50 χρόνια, τόσο διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο, όσο συγγράφοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στον ελληνικό Τύπο. Μια από τις μεγάλες του αγάπες είναι η γλώσσα. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχει αναφερθεί στον Θεοδόση Π. Τάσιο λέγοντας ότι «περπατάει στα μονοπάτια της γλώσσας, αναδεικνύοντας θέματα χρήσεως και καταχρήσεως της γλώσσας, στιγματίζει τις κακόζηλες χρήσεις που αναδύονται, ενώ διατυπώνει άποψη για τη συγκρότηση της σχολικής γραμματικής και θέσεις για τον τονισμό».

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι ένας φιλόσοφος-διανοητής, και μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει ένα πλήθος από φιλοσοφικά κείμενα. Πολύτιμη είναι η δράση του στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αφού υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), με σκοπό τη διάδοση ιστορικών γνώσεων γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων