15 October 2011

Όσα παίρνει... κι όσα φέρνει ο άνεμος...

Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάς!
της Ισμήνης

Μετά από σχετικά πολύμηνη απουσία νάμαι πάλι σε ένα ακόμη φθινοπωρινό ραντεβού με «όσα παίρνει ... και φέρνει ο άνεμος»!

Ακόμη δεν γύρισα και άρχισα την γκρίνια. Δεν φταίω όμως εγώ, αφού βλέπω πράγματα που με ενοχλούν! Σαν να συνομοτεί όλος ο κόσμος να τυχαίνουν σε μένα τα ανάποδα!

Πριν από 1 μήνα συνόδευσα μια φίλη στο Λονδίνο μαζί με τον ενός έτους εγγονό της. Η κόρη της είχε έρθει για διακοπές με τον άντρα της και το παιδί τους, πέρασαν πολύ όμορφα. Έλα όμως που ο παιδικός σταθμός που άφηνε το παιδί της έκλεινε για 15 ημέρες, άφησε το παιδί στην γιαγιά – τι το καλύτερο – και μετά η γιαγιά θα έπαιρνε το παιδί και θα πέταγε για Λονδίνο να το πάει πίσω στους γονείς του!

Εγώ θα πήγαινα ούτως η άλλως Λονδίνο, οπότε σε συνεννόηση με την φίλη μου έκλεισα εισιτήριο με την ίδια πτήση, για να την διευκολύνω στην μεταφορά του παιδιού και σε ό,τι άλλο χρειαστεί! Δεν ήξερε καλά αγγλικά οπότε η παρουσία μου, ήταν μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση.

Η κόρη της, της είχε αφήσει ένα μακρύ κατάλογο με τα είδη πρώτης ανάγκης για το παιδί κατά την διάρκεια της πτήσης, το διαβατήριό του και ένα σωρό οδηγίες και ως εδώ μια χαρά!

Πάμε στο αεροδρόμιο, περνάμε από έλεγχο και ως εδώ πάλι ωραία! Μπαίνουμε στο αεροπλάνο, καθόμαστε στις θέσεις μας, το προσωπικό εξυπηρετικότατο…

Μετά από 3,5 ώρες πτήσης φθάνουμε στο αεροδρόμιο του Λονδίνου και αγκαλιά με το παιδί, η φίλη μου και εγώ, υπό μάλης τις τσάντες πορευόμαστε προς τον έλεγχο διαβατηρίων. Μία ουρά τεράστια, αλλά μόλις η σφάλεια βλέπει την φίλη μου με το παιδί αγκαλιά, αμέσως δίνει προτεραιότητα και σε μένα μαζί που έκανα τον βαστάζο και περνάμε μπροστά!

Βγάζουμε τα διαβατήρια μας και περιμένουμε το ΟΚ για να εισέλθουμε και επισήμως στη βρετανική επικράτεια και τότε … τα ως εδω μια χαρά μας τελείωσαν!

Βλοσυρή η υπάλληλος στον έλεγχο, αρχίζει τις ερωτήσεις, έχοντας ανοιχτά μπροστά της το διαβατήριο της φίλης μου και του εγγονού της, αφου προηγουμένως είχε καθυστερήσει ψάχνοντας στον υπολογιστή!

- ποιανού είναι το παιδί !
- από ποιά μεριά είναι εγγονός!
- γιατί οι γονείς ήρθαν στην Ελλάδα!
- γιατί οι γονείς άφησαν το παιδί στην Ελλάδα!
- που είναι οι γονείς!
- που μένουν οι γονείς!

Και όλα αυτά διότι ο εγγονός είναι Άγγλος πολίτης με αγγλικό επώνυμο και η γιαγιά είναι Ελληνίδα με ελληνικό επώνυμο!

Μετά από όλες αυτές τις ερωτήσεις και τις κατάλληλες απαντήσεις, επέτρεψαν την είσοδο αφού κράτησαν τα στοιχεία της φίλης μου και της επεσήμαναν αυστηρότατα ότι την επόμενη φορά που θα ταξιδέψει με το παιδί, θα πρέπει να έχει μαζί της γραπτή άδεια από τους γονείς με όλα τα σχετικά στοιχεία!

Πηγαίνοντας προς την έξοδο, αναρωτήθηκα ... καλά κανείς μα κανείς στην Ελλάδα που περάσαμε από 3 ελέγχους, δεν ρώτησε, δεν αναρωτήθηκε, που πηγαίνει αυτή η γυναίκα Ελληνίδα με ελληνικό ονοματεπώνυμο ένα παιδί, Άγγλο πολίτη, με αγγλικό επώνυμο; Πως την επέτρεψαν να βγει από την χώρα χωρίς την παραμικρή ερώτηση;

Έπρεπε να φτάσει στην Αγγλία για να υποψιαστούν μήπως το έχει απαγάγει; Τα συμπεράσματα δικά σας!