30 October 2011

Ανατροπές...

από το Postnews, 29/10/2011


Μετά την απώλεια της “γραμμής επαναδιαπραγμάτευσης” του Μνημονίου, η Νέα Δημοκρατία νοιώθει την Καραμανλική πτέρυγα να κινείται με οργανωμένο και έντονο βηματισμό στα αριστερά της, προκαλώντας συζητήσεις περί “σχεδίου συγκυβέρνησης υγιών δυνάμεων” και ανησυχία στους σκληροπυρηνικούς του πρόεδρου της. Από το άλλο μέρος το ΠΑΣΟΚ δείχνει πιο διαλυμένο από ποτέ.

Δύο γεγονότα συγκλίνουν προς το άνοιγμα νέου κεφαλαίου στη δημόσια συζήτηση. Και τα δύο γεγονότα έχουν ως πρωταγωνιστή τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος παρουσιάζεται ως πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ιστότοποι έχουν πάρει φωτιά. Η γραμμή είναι συντεταγμένη και σε ορισμένες περιπτώσεις απηχεί δουλεμένα κείμενα.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η Κάπα Research για “Το Βήμα”, παρουσιάζει τον Λουκά Παπαδήμο ως τον πλέον κατάλληλο για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας”. Ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκεντρώνει 9,2% και βρίσκεται μπροστά από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά (9%). Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 7,8%, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης 6,7%, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος 6,2%, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής 5,1% και 4,8% αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος 4,7%, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος 4,4%, και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης 3,7%.

Την ίδια στιγμή, τα Μέσα Ενημέρωσης ασχολούνται με την συμμετοχή του Λουκά Παπαδήμου στην ημερίδα με τίτλο “Η Ελλάδα, η Ανατολική Μεσόγειος και η Ευρώπη σ’ έναν κόσμο κρίσης και μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής”, που διοργάνωσε, χθες, η έδρα Ελληνικών Σπουδών “Κ. Καραμανλής” στο Πανεπιστήμιο Τάφτς.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για “κούρεμα” 50% του ελληνικού χρέους, συζητείται το ενδεχόμενο να τεθεί ο Λουκάς Παπαδήμος επικεφαλής της ομάδας των τεχνοκρατών της ΕΕ, που έχουν έρθει στην Ελλάδα, για να συνδράμουν το έργο της Κυβέρνησης, της οποίας προϊσταται μέχρι σήμερα ο Γερμανός τεχνοκράτης Χορστ Ράιχενμπαχ.

Δεν γνωρίζω αν ο Λουκάς Παπαδήμος είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για την χάραξη της νέας πορείας της χώρας. Αλλά, μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2011, η ανάγκη αναγέννησης της Ελλάδος, της οικονομίας, της κοινωνίας και της ίδιας της πολιτικής, προσπερνούν τα μικροπολιτικά συμφέροντα, τις ανάγκες του καθενός να κυβερνήσει, ή ακόμη και όσα άτοπα εθνικοπατριωτικά ιδεολογήματα (δεξιά, σοσιαλιστικά και αριστερά) μάς κράτησαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια…