08 October 2012

Θύμα απάτης 4,9 δισεκ. ευρώ ...

έπεσε η τράπεζα Societe Generale

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale αποκάλυψε σήμερα ότι έπεσε θύμα οικονομικής απάτης στις δραστηριότητές της στον τομέα των προμηθειών, η οποία ανέρχεται σε 4,9 δισεκ. €. Στη ζημιά αυτή προστίθενται δύο δισεκατομμύρια ευρώ αποσβέσεων, λόγω της κρίσης των ενυπόθηκων πιστώσεων και η συνολική ζημιά της τράπεζας ανέρχεται σε 6,9 δισεκ. €.

Eιδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τράπεζα ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα πως trader στο Παρίσι είχε προχωρήσει σε κρυφές τοποθετήσεις, κίνηση που θα κοστίσει σε προ φόρων βάση το ποσό των 4,9 δισεκ. €. Ο trader, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, υπερέβη τα επιτρεπτά όρια σε futures που σχετίζονται με τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Παρά τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας θα είναι θετικά το 2007, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν μεταξύ 600 και 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η πτώση είναι θεαματική σε σχέση με το καθαρό αποτέλεσμα της τράπεζας που ανήλθε σε 5,221 δισεκ. € το 2006.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, η Societe Generale αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του κεφαλαίου ποσού 5,5 δισεκ. € τις προσεχείς εβδομάδες.

(www.kathimerini.gr, 24/1/2008)


Τί να πεις τώρα στον μικροληστή που κλέβει 3-4 χιλιάδες € και με κίνδυνο της ζωής ή της ελευθερίας του;;