25 October 2012

Θαύμα, θαύμα...

Τα «θαύματα» του Μητροπολίτη Ησαΐα στη Γιούτα

Amen.gr, 23/10/2012

Η κρίση που ταλαιπωρεί τα τελευταία τρία χρόνια την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στην πόλη Σολτ Λέικ Σιτι της Γιούτα, με τις επίμονες προσπάθειες του Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα να την διασπάσει σε δύο κοινότητες, μία της Αγίας Τριάδος και μία του Προφήτη Ηλία, αναζωπυρώνεται, τη φορά αυτή μʼ ένα «θαύμα». Συγκεκριμένα, κι όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 11 Νοεμβρίου του 2011 από μία εικόνα του Χριστού στο ναό του Προφήτη Ηλία την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 άρχισε να τρέχει λάδι. Όταν το πληροφορήθηκε ο Μητροπολίτης Ησαΐας αποφάνθηκε ότι πρόκειται για θαύμα. Στις 20 Οκτωβρίου 2010 έστειλε επιστολή στον π. Μιχαήλ Κουρεμέτη στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τού έγραφε ότι «ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας στις οποίες του ζητήσαμε να επιλύσει τη συγκεχυμένη κατάσταση στην περιοχή του Σολτ Λέικ Σιτι αναφορικά με τις δύο κοινότητες».

Ο κ. Ησαΐας τόνισε στην επιστολή του πως «όταν εικόνες εκχύνουν δάκρυα, όπως έχουν κάνει πολλές εικόνες της Θεοτόκου Μαρίας, είναι σημάδι προειδοποίησης και προβλημάτων. Αλλά όταν μία εικόνα εκχύνει λάδι, τότε είναι σημάδι ίασης και ευλογιών» και συμπλήρωσε πως «όταν πληροφορήθηκα ότι η εικόνα του Αρχιερέως Χριστού έκχυνε λάδι στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, κατάλαβα ότι έχει γίνει θαύμα. Δεν είναι συνηθισμένο μία εικόνα του Χριστού να εκχύνει λάδι ή κι ακόμα δάκρυα. Αληθώς πιστεύω ότι ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας να κάνει γνωστή την παρουσία του για να επιλύσει την κατάσταση των δύο κοινοτήτων».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Ησαΐας έγραψε ότι «τώρα δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό του λαού Του. Ο Κύριος μας αναγνωρίζει τις ενορίες του ως μονογαμικές και ανεξάρτητες, η κάθε μία με τον δικό της προϊστάμενο να Τον αντιπροσωπεύει (τον Χριστό) δια του τοπικού Επισκόπου».

Ο κ. Ησαΐας έκλεισε την επιστολή του, γράφοντας «ο Κύριος Ιησούς Χριστός μίλησε με αυτό το θαύμα και ο λαός του θα είναι πιστός στο θείο Του θέλημα».

Την 1η Οκτωβρίου 2012 ο Μητροπολίτης Ησαΐας έστειλε γράμμα στους ιερείς Μιχαήλ Κουρεμέτη και Ματθαίο Γκίλμπερτ και στο κοινοτικό συμβούλιο στο οποίο αυτοαναιρείται και λέγει ουσιαστικά πως δεν ήταν θαύμα, ενώ γράφει ότι έχει ο ίδιος «μια εικόνα της Παναγίας στο Μητροπολιτικό Κέντρο στο Ντένβερ, η οποία είναι πάνω από διακοσίων χρόνων και η οποία εκχύνει λάδι. Αρκετοί άνθρωποι που χρίστηκαν με το λάδι αυτό θεραπεύτηκαν, ανάμεσά τους και μία γυναίκα η οποία έπασχε από καρκίνο και η οποία απαλλάχθηκε από αυτόν».

Όσον αφορά την εικόνα του Χριστού στη Γιούτα, ο κ. Ησαΐας έγραψε ότι «έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που πληροφορήθηκα ότι η εικόνα εκρέει λάδι, αλλά δεν έχω πληροφορηθεί να έχουν γίνει θεραπείες που να αποδίδονται σʼ αυτό. Απεναντίας πρόσφατα έλαβα πληροφορίες γραπτώς υπογεγραμμένες από ανθρώπους που λένε ότι ουδέποτε στην πραγματικότητα έτρεξε λάδι από την εικόνα». Αναφέρει ακόμα πως «ο φόβος μου τώρα είναι πως αυτό το γεγονός είτε ήταν φανταστικό από εκείνους που ήθελαν να δουν ένα τέλος στις ανωμαλίες στην κοινότητα ή ότι ενορχηστρώθηκε για προσωπικούς λόγους». Ταυτόχρονα, καλεί όποιος έχει δει σημεία του θαύματος να τον πληροφορήσει.

Στις 17 Οκτωβρίου 2012 ο Μητροπολίτης Ησαΐας έγραψε άλλο γράμμα στην κοινότητα το οποίο αναιρεί το γράμμα του της 1ης Οκτωβρίου. Στο τελευταίο του γράμμα αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι «έχω πληροφορηθεί γραπτώς από σεβαστά και αξιόπιστα πρόσωπα της κοινότητας ότι έχουν δει να εκρέει λάδι από την ιερή εικόνα του Χριστού. Το πιο σπουδαίο είναι ότι πολλά μέλη της κοινότητας που χρίστηκαν με το λάδι έχουν θεραπευθεί από διάφορες ασθένειες». Σε άλλο σημείο, γράφει πως «τώρα είμαι τελείως πεπεισμένος πως τα λόγια μου στο γράμμα της 20ης Οκτωβρίου 2010 ήταν βασισμένα σε πραγματικά φαινόμενα ίασης που προήλθαν διά της εικόνας του Κυρίου».

Εν τω μεταξύ, από το 2010 είχε καταστεί γνωστό ότι ο νεωκόρος του ναού Μπομπ Μαρκουλής στην προσπάθειά του να ανάψει το καντήλι στην εικόνα του Χριστού από λάθος έριξε λάδι πάνω στο εικόνισμα. Καθʼ υπόδειξη ωστόσο του π. Κουρεμέτη και φοβούμενος μήπως χάσει την εργασία του έστειλε δύο σειρές γράμμα στις 25 Οκτωβρίου 2010 στον Μητροπολίτη Ησαΐα ότι δεν έριξε λάδι στην εικόνα και ότι πρόκειται για θαύμα».

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2012 σε επίσημη συζήτηση-συνέντευξη με τους Δημήτρη Τσαγκάρη, πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, και Νικόλαο Αγγελίδη παραδέχθηκε ότι εκ παραδρομής έριξε λάδι στην εικόνα στην προσπάθειά του να ανάψει το καντήλι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Κ.».
Τελικά, εισάκουσε ο "κύριος" τις προσευχές ή δεν εισάκουσε; Γιατί μας αφήνει στο σκότος ο αργόσχολος υπηρέτης του θεού;;