08 January 2014

Από τις λίγες φορές που διαφωνώ με τον Ν.Δ.

Ας βγει ο Τσίπρας, να τελειώνουμε! 

του Νίκου Δήμου, protagon.gr, 8/1/2014

Έχω βαρεθεί να ακούω όλους αυτούς που βρίζουν το Μνημόνιο, την Γερμανική Κατοχή, τους ξένους τοκογλύφους και όλους τους τρίτους που θεωρούν υπεύθυνους για τα χάλια μας.

Και παρόλο που είναι άκρως επικίνδυνο για όλους μας, μέσα μου σχηματίζεται μία αντίδραση. Πες τε την μαζοχιστική, αυτοκτονική, ή απλώς αντιδραστική. Λέω: Ας βγει ο Τσίπρας, να τελειώνουμε!

Να έρθει επιτέλους στα πράγματα η Αριστερά που τόσα χρόνια κάνει μόνο κριτική και γκρίνια. Και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, όπου πατώντας πάνω στην κρίση, την φτώχεια, την δυστυχία και την ανεργία έχει κερδίσει πολλούς πόντους και ψήφους.

Ας διώξει λοιπόν την Τρόικα και τους Ξένους, ας καταργήσει σε μία μέρα το επαχθές Μνημόνιο – να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Ότι θα έρθουν πολύ χειρότερες μέρες, το θεωρώ σίγουρο. Ότι ο Αλέξης θα τα ρίξει στους προκατόχους του, είναι βέβαιο. Ότι θα κάνει συμβιβασμούς και ίσως πιρουέτες 180 μοιρών α λα Ανδρέα (που «έδιωξε» τις Βάσεις, κι εμάς από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ), είναι προφανές.

Γιατί βέβαια δεν έφερε το Μνημόνιο την Κρίση – αλλά η Κρίση το Μνημόνιο. Οι αιτίες της είναι πιο σύνθετες και βαθιές και δεν καταργούνται με μια σπαθιά, σαν τον Γόρδιο Δεσμό.

Μακάρι να βγω ψεύτης και να πετύχει, για το καλό όλων μας – κι ας μοιάζει αδύνατο.

Αλλά αν δεν πετύχει, ελπίζω τουλάχιστον να τελειώσουμε με τον μύθο του άλλου, νέου ουτοπικού κόσμου, που δήθεν είναι εφικτός – αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη γη… Και μετά από τόσους ψεκασμούς και λαϊκισμούς, αυτή η κοινωνία να ενηλικιωθεί – έστω με την μέθοδο του σοκ...
Εγώ και βέβαια διαφωνώ να δοκιμάζουμε κάθε τυχάρπαστο που "πουλάει"  πολιτικές λύσεις με μοναδικό στόχο να βολευτεί στην εξουσία... Οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες απ' όσο περιγράφει ο Ν.Δ.: το συνονθύλευμα  συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί σε πολύ λίγο χρόνο, όταν διαπιστώσουν και οι πιο στενόμυαλοι ότι τα προβλήματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ' ότι φαντάζονται οι μαθητευόμενοι μάγοι. Και δεν θα είναι εύκολο πια να επινοούν μεσοβέζικες αναγκαστικές λύσεις, όπως κάνουν τώρα οι Σαμαρο-Βενιζέλοι, γιατί θα λείπει η, έστω ιδιοτελής, στήριξη και ηθική συμπαράσταση της Ε.Ε. που σημαίνει θα απουσιάζουν οι προοπτικές δανεισμού... Μόνο όσοι έχουν μεγάλες καταθέσεις και τις έχουν επενδύσει στο εξωτερικό, θα βγάζουν ακόμα πύρινους λόγους σωτηρίας μας. Οι περισσότεροι εξ αυτών, αν δεν είναι επιχειρηματίες, φαίνεται να είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...