της Ιωάννας Φωτιάδη, Καθημερινή, 1/8/2012
«Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;». Στο ερώτημα δόθηκε χθες επισήμως απάντηση με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού του 2011 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα κατοικείται από 9.903.268 νόμιμα διαμένοντα άτομα. Ο πληθυσμός σημείωσε μια σημαντική κάμψη από την προηγούμενη απογραφή του 2001, οπότε ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 10.964.020 άτομα. Τότε, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε διαδεχθεί ευφορία, καθώς είχαμε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των δέκα εκατ. Μέσα σε δέκα χρόνια, όμως, μοιάζει εκ πρώτης όψεως να «χάθηκαν» ένα εκατομμύριο κάτοικοι.
Από την πλευρά της η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 και αυτά προηγουμένων απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα». Η διαφορά έγκειται τόσο στη νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε όσο και στη νέα διοικητική οργάνωση της χώρας σε Περιφέρειες με τον «Καλλικράτη». Παράλληλα, αναμένονται και τα στατιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απογραφής.
Ωστόσο, η μείωση του πληθυσμού συνδέεται κατά κοινή ομολογία με την οικονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στη μετανάστευση. Είναι ενδεικτικό ότι δημοσίευμα των Financial Times Deutschland προ ημερών υποστήριζε ότι μέσα στο 2011 έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία πάνω από 25.000 Ελληνες. Αντίστοιχα, και σε όλη την Ε.Ε. και την Κύπρο υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί πολλοί νέοι κυρίως Ελληνες. Αντίστοιχα, έχει σημειωθεί κύμα επιστροφής Αλβανών που έμεναν νόμιμα στη χώρα.
Ως προς την κατανομή του πληθυσμού, οι περισσότεροι κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 750.982 κάτοικοι, στον Δήμο Αθηναίων 467.108 άτομα. Στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά 394.454 άτομα, Θεσσαλονίκης 878.194 άτομα. Μεταξύ των άλλων Περιφερειών της χώρας, μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συγκεντρώνεται στην Αχαΐα (291.461), στο Ηράκλειο Κρήτης (279.833), στη Λάρισα (275.921) και στην Αιτωλοακαρνανία (252.004).
Σημειώνεται, τέλος, ότι στον μόνιμο πληθυσμό συμπεριλαμβάνονται Ελληνες υπήκοοι των στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως και τα μέλη της οικογένειάς τους. Βάσει της απογραφής αναμένεται να κατανεμηθούν εκ νέου τα αντίστοιχα κονδύλια στις Περιφέρειες. Επιπλέον, ενδέχεται κάποιοι από τους υποψηφίους των τελευταίων εκλογών, που έγιναν βάσει της απογραφής του 2001, να κάνουν έφεση για αποκατάσταση του αριθμού των εκλεγέντων, σε περίπτωση που τα δημογραφικά στοιχεία της Περιφέρειάς τους διαφέρουν σημαντικά από τα παλαιότερα.