του Θάνου Τζήμερου, 31/7/2012
Έχασα το βιβλιάριο υγείας του πρώην ΤΕΒΕ, που κάποιος γνήσιος Έλληνας ονόμασε ΟΑΕΕ αγνοώντας προφανώς την απέχθεια των προγόνων μας (κι όχι μόνο) για τη χασμωδία. Κι επειδή πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις, καθώς το προεκλογικό ξεθέωμα έχει αφήσει… κατάλοιπα (ελπίζω να είναι μόνο ψυχοσωματικά) πήγα στον ΟΑΕΕ (μα δεν είναι γελοίο αυτό το αρκτικόλεξο;) να βγάλω άλλο. Φυσικά χρειάζονται βεβαιώσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, φωτογραφίες, φωτοτυπίες επικυρωμένες κ.λ.π. - ίδια γεύση, ο υπολογιστής και η διασύνδεση είναι άγνωστες έννοιες σ’ αυτά τα ευαγή ιδρύματα. Μέσα σ’ εκείνα που ζητούσαν ήταν και αντίγραφο δήλωσης στην Αστυνομία για την απώλεια του βιβλιαρίου.
Τι να κάνω, πάω στην Αστυνομία και συμπληρώνω τη δήλωση απώλειας. Κλασικό σκηνικό – ο πάγκος στον διάδρομο για να συμπληρώνει ο πολίτης όρθιος και λίγο σκυφτός, το στυλό με το κορδόνι - μην τυχόν το κλέψεις, λες και θα δυσκολευτεί κάποιος να κόψει το κορδόνι και διάφοροι με πολιτικά να περιφέρονται με έναν καφέ στο χέρι και αναμμένο τσιγάρο – η απαγόρευση του καπνίσματος δεν ισχύει εδώ… Πόρκα μιζέρια! Ένας νεαρός στο γραφείο του αξιωματικού Υπηρεσίας παραλαμβάνει τη δήλωση, την πρωτοκολλεί σε ένα χαρτόνι που υποθέτω ότι έπαιζε τον ρόλο του βιβλίου πρωτοκόλλου και βγάζει να γράψει κάτι. Το γράφει και μου το δίνει, οπότε εξελίσσεται ο εξής διάλογος:
- Αυτός είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου σας κι αυτό το τηλέφωνο της Υπηρεσίας. Πάρτε τηλέφωνο να μάθετε πότε θα είναι έτοιμη η βεβαίωση, μέσα σε 10 εργάσιμες μέρες!”
- Δεν κατάλαβα, χρειάζονται 10 μέρες για να μου δώσετε ένα χαρτί που να βεβαιώνει ότι σας παρέδωσα ένα άλλο χαρτί;
- Αυτή την προθεσμία δίνει ο νόμος.- Ο νόμος λέει έως 10 εργάσιμες. Έως σημαίνει από τώρα έως... Μπορείτε να μου πείτε για ποιον λόγο δεν μπορώ να το πάρω τώρα; Μια σφραγίδα είναι! Γιατί θα πρέπει να ξαναρθώ;- Και τι θα πάθετε αν ξαναρθείτε;- Εσείς θα πάθετε αγαπητέ! Γιατί κάθε χαμένη μέρα εργασίας από την ιδιωτική οικονομία, στερεί τη δουλειά μου από έσοδα και το Δημόσιο από φόρους! Θα το καταλάβετε ποτέ;- Τι να σας κάνω κύριε, υπάρχει και μια διαδικασία.- Και ποια είναι η διαδικασία;- Πρέπει να το πάτε στο απέναντι γραφείο.- Θα το πάω τώρα.
Παίρνω λοιπόν τη δήλωση απώλειας και πηγαίνω στο απέναντι γραφείο. Ο υπάλληλος (αστυνομικός; και οι δύο με πολιτικά ήταν) μου λέει “εγώ δεν μπορώ να δώσω την βεβαίωση – να πάτε στο απέναντι γραφείο (εκεί που ήμουνα) να του πείτε να την περάσει στον υπολογιστή”. Ξαναπηγαίνω στον “πρόθυμο” του πρώτου γραφείου και του λέω “είπε ο απέναντι να την περάσετε στον υπολογιστή”. Φαίνεται ότι ο απέναντι θα ήταν ανώτερος, γιατί σηκώθηκε, πήγε σε ένα διπλανό γραφείο, με έναν προφανώς κοινόχρηστο υπολογιστή, και σε δυό λεπτά είχα τη βεβαίωση έτοιμη, σφραγισμένη από τον “απέναντι”. Αν δεν έκανα όλη αυτή την κουβέντα θα περίμενα να περάσουν 10 εργάσιμες.
Με όλα τα χαρτιά παραμάσχαλα πηγαίνω ξανά στον ΟΑΕΕ (μα δεν είναι πολύ γελοίο αυτό το όνομα;). Από την πρώτη φορά που πήγα, είχα διακρίνει στην πίσω σειρά γραφείων, σε ένα γραφειάκι που ήταν προφανές ότι μπήκε “τσόντα” δίπλα σε ένα άλλο, με εντελώς άδεια επιφάνεια, εκτός από ένα ποτήρι με φραπέ, μια χυμώδη ξανθειά με πλούσια κόμη, οποία κοιτούσε με απλανές βλέμμα το υπερπέραν και με το αριστερό χέρι έκανε στα μαλλιά της μια κίνηση ανάμεσα σε αυτοχάιδεμα, ξύσιμο και ξεψείρισμα. Εντυπωσιάστηκα όταν ξαναγυρνώντας στο γκισέ του ΟΑΕΕ μετά από 40’ περίπου, την βρήκα εκεί, στην ίδια ακριβώς θέση με έναν δεύτερο φραπέ, να κοιτάει ξανά το υπερπέραν με το χέρι στα μαλλιά σταθερά σ’ αυτή την υβριδική δραστηριότητα.
Στον ΟΑΕΕ διαπίστωσα ότι δεν είχαν περάσει τα χρόνια ασφάλισης πριν το 1995. Είμαι “στο κουρμπέτι” ασφαλισμένος από 17 χρονών και τους έβαλα να ψάξουν το παρελθόν μου. Όντως το βρήκαν στο αρχείο, σε ένα φάκελο που είχε σταλεί εδώ και 15 χρόνια από το ΤΕΒΕ του Βόλου, αλλά κανένας δεν σκέφτηκε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει τα χειρόγραφα στοιχεία να περαστούν στο σύστημα. (Υποθέτω ότι και άλλοι θα έχουν ανακαλύψει το ίδιο κενό.) Μ’ αυτά τα πήγαινε – έλα, το ψάξιμο με τα χαρτιά, την έκδοση καινούργιου βιβλιάριου πέρασε ένα μισάωρο. Η ξανθειά σταθερή στην θέση της και στην απραξία της, η οποία διακόπηκε μόνο για να στείλει ένα μήνυμα από το κινητό. Τελειώνοντας τα δικά μου (με εξυπηρέτησαν δυο νέα παιδιά που ήταν και πρόθυμα και ευγενικά και κατατοπισμένα) δεν κρατήθηκα και ρώτησα τον γκουρού στο βάθος: “συγνώμη, της λέω, εσείς με τι ακριβώς ασχολείστε;”
- Mε τι ασχολούμαι τώρα ή γενικώς; (το εξειδίκευσε).
- Γενικώς, διότι εδώ και μια ώρα δεν ασχολείστε με τίποτε απολύτως.
- Και τι σας ενδιαφέρει εσάς;
- Με ενδιαφέρει γιατί εγώ σας πληρώνω - και ειδικώς και γενικώς.
- Εγώ δεν είμαι υπάλληλος είμαι εργολάβος!
(Επειδή με την όρο «εργολάβος» θα περίμενε κανείς να δει έναν προγάστορα μπετατζή κι όχι μια χυμώδη ξανθειά, να διευκρινίσω ότι «εργολάβος» λέγεται το καινούργιο κόλπο με το οποίο προσλαμβάνουν συμβασιούχους χωρίς να ονομάζονται συμβασιούχοι.)
- Μπορώ να μάθω ποιο ακριβώς έργο έχετε αναλάβει;
- Ρωτήστε την προϊσταμένη μου την κυρία Φ…κη.
- Εσείς δεν ξέρετε;
- Δεν μπορώ να σας πω.
- Τουλάχιστον εκτιμώ την εχεμύθειά σας.
Ρωτάω την προϊσταμένη της:
- Μπορείτε να μου πείτε με τι ασχολείται η κυρία;
- Δεν σας ενδιαφέρει κύριε!
- Για να σας ρωτάω, με ενδιαφέρει!
- Με ποια ιδιότητα ρωτάτε;
- Με την ιδιότητα του ασφαλισμένου - εργοδότη σας! Από τις δικές μου εισφορές βγαίνουν οι δικοί σας μισθοί και τα συμβόλαια εργολαβίας που υπογράφει ο ΟΑΕΕ. Μπορώ να μάθω για ποια εργολαβία θα πληρώσω;
- Να ρωτήσετε την προϊσταμένη του τμήματος την κα Μπ….η, στον 2ο όροφο, εγώ δεν μπορώ να σας πω.
Πηγαίνω στον 2ο, στην προϊσταμένη της προϊσταμένης για να λύσω το μέγα μυστήριο του συμβολαίου που ανέλαβε η ξανθειά, η οποία μου λέει το εξής απίθανο:
- Δεν ξέρω με τι ασχολείται η κυρία Κα…..λη! (έτσι λέγεται η ξανθειά).
- Ακούω καλά; Είναι υφιστάμενή σας, την βλέπετε κάθε μέρα να έρχεται και να κάθεται σε ένα γραφείο και δεν μπήκατε στον κόπο να τη ρωτήσετε με τι ασχολείται; Δεν έχετε δουλειές να της αναθέσετε; Να περάσει π.χ. στο σύστημα τα χειρόγραφα αρχεία που ποιος ξέρει πόσα χρόνια θα σκονίζονται στα ράφια σας! Δεν σας ενημέρωσαν ότι θα έρθει μια καινούργια και θα κάνει αυτό κι αυτό;
- Δεν είναι δική μου υφιστάμενη διότι την έχει προσλάβει η… Επιτελική Διεύθυνση (από τίτλους ο ΟΑΕΕ, άλλο καλό…) και αρμόδια είναι η κυρία Τ….α, στον 1ο όροφο.
Όπως φαντάζεστε, σε λίγο βρέθηκα να “συζητάω” με την κα Τ….α, για να πληροφορηθώ ότι το εμβριθές βλέμμα που εστίαζε στο υπερπέραν ήταν φρέσκια πρόσληψη και να ακούσω νέο γύρο παραδοξοτήτων:
- Η πρόσληψη της κας Κα….λη συμφέρει στον ΟΑΕΕ διότι είναι και η ίδια ασφαλισμένη και πληρώνει εισφορές!
- Μεγαλοφυές! Να μας προσλάβετε στον ΟΑΕΕ ως εργολάβους, να μας πληρώνετε, για να σας πληρώνουμε τις εισφορές! Έτσι θα λυθεί με τη μία και το πρόβλημα της ανεργίας και το πρόβλημα των εσόδων του ΟΑΕΕ! Πώς δεν σκεφθήκατε να το γενικεύσετε! Υποθέτω ότι θα κάνουμε κάποια δουλειά σαν της κυρίας Κα….λη.
- Κι εσείς πού ξέρετε τι έκανε όλη την ημέρα η κα Κα….λη; Μπορεί να είχε κουραστεί και τώρα να ξεκουράζονταν!
- Μα ακριβώς αυτό θέλω να μάθω - τι έκανε - και δεν μου λέει κανένας!
- Δεν μπορώ να σας πω κύριε! Αν δεν σας εξυπηρέτησε, κάντε μια έγγραφη καταγγελία να σας απαντήσουμε!
Πέρασα ένα άλλο δημιουργικό τέταρτο με την κα Τ….α προσπαθώντας να καταλάβω αν το είδος HOMO SAPIOS του Δημοσίου οφείλεται σε ανάλογο DNA που σε ωθεί να βρίσκεις δουλειές λουφαδόρικες ή οφείλεται σε μετάλλαξη μετά από πολλά χρόνια μισθοδοτούμενης απραξίας. Δεν έχω βγάλει συμπέρασμα. Έχω σκοπό όμως, τουλάχιστον το μυστήριο της εργολαβίας της ξανθειάς να το λύσω. Αύριο θα απευθυνθώ στην... Επιτελική Διεύθυνση του ΟΑΕΕ – μέχρι και στον... αρχιστράτηγο του ΟΑΕΕ θα φτάσω - και θα σας ενημερώσω για τη συνέχεια. Οψόμεθα.
Υ.Γ. 1 Σχεδιάζουμε στο νέο site ολόκληρη ενότητα με ανάλογες ιστορίες παραλόγου και μυστηρίου της Δημόσιας Διοίκησης. Και μια ομάδα νομικών που θα τα ψάχνει και θα τα ξεψαχνίζει. Μην καταθέτετε τα όπλα!
Υ.Γ. 2 Τα πλήρη ονόματα του... management team του ΟΑΕΕ τα έχω, και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.