της Γιούλας Ράπτη, protagon.gr, 6/10/2014
Δεν ξέρω αν έχει «ελληνικό πόδι» η Άννα Παναγιωταρέα. Φοβάμαι ότι ούτε «ελληνική μύτη» διαθέτει. Η γνωστή-σήμα κατατεθέν άσπρη τούφα, δεν είχε περιληφθεί στα κριτήρια με τα οποία οι καλλιτέχνες στην αρχαιότητα δημιουργούσαν τα αγάλματά τους.
Στη σελίδα της, πάντως, στο facebook πανηγύρισε -ανεβάζοντας μια γνώμη που την απέδωσε στον καθηγητή Παύλο Ν. Ευθυμίου- που έλεγε συνοπτικά «ότι οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης αποκαλύπτουν την καταγωγή τους και κλείνουν στόματα», διότι από τα τρία είδη ποδιών, το αιγυπτιακό, το ρωμαϊκό και το ελληνικό, μόνο το τελευταίο είναι κληρονομικό(!) και κατέληγε με την ερώτηση και τη θριαμβευτική απάντηση μαζί: «Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο το δεύτερο δάχτυλο έχει ελληνικά γονίδια; ΝΑΙ!!!!»
Οι σχολιαστές στο post την έπεσαν άσχημα και στην Παναγιωταρέα και στον καθηγητή Ευθυμίου (ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι απλά κάπου το διάβασε και το έστειλε ηλεκτρονικά στον εσωτερικό διάλογο του Πανεπιστημίου). Η ανάρτηση κατέβηκε (αν θέλετε, υπάρχει εδώ, στο blog του Νίκου Σαραντάκου) και αντικαταστάθηκε από νέα, με την οποία η κ. Παναγιωταρέα απαντάει σε όσους τη βρήκαν ρατσιστική ότι «δεν αντέχουν την άλλη άποψη»...
Δεν γνωρίζω προσωπικά την Άννα Παναγιωταρέα, παρότι διασταυρωθήκαμε κυρίως σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά δεν θα μπορούσα να την αποκαλέσω συνάδελφο διότι παράλληλα είναι και καθηγήτρια Πανεπιστημίου -των ΜΜΕ βέβαια- αλλά γενικότερα γνωρίζει και ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, για τα οποία την εμπιστεύεται και ο πρωθυπουργός, δηλώνει επίσης συγγραφέας και τελευταία κατέχει μάλλον τον πιο ανορθόδοξο τίτλο που έχει υπάρξει, υπεύθυνη τύπου αρχαιολογικού τάφου (έστω και άτυπα) ή υπεύθυνη επικοινωνίας των... Καρυάτιδων!
Όσο για τους κακόβουλους που κατά καιρούς αναρωτήθηκαν πώς έγινε καθηγήτρια, ή για τους φοιτητές που ξεσηκώθηκαν στην ανέλιξή της στο ΑΠΘ, φωνάζοντας το σύνθημα «στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, έγινε καθηγήτρια η Παναγιωταρέα», η αλήθεια είναι ότι τελικά έκανε διδακτορική διατριβή (εντάξει, ήταν μόλις 200 κάτι σελίδες, και σημειώσεις σεμιναρίου περισσότερες βγαίνουν, αλλά ουκ εν τω πολλώ το ευ!). Κάποιοι βέβαια δυσκολεύονται ακόμη να καταλάβουν πόσο σχέση έχει μια διατριβή, με θέμα την εθνική και προσφυγική συνείδηση και τη Μικρασιατική καταστροφή, με τα μαθήματα της καθηγήτριας Παναγιωταρέα για την τεχνική της συνέντευξης και την σύνθεση του ηλεκτρονικού δελτίου ειδήσεων...
Δεν έχουν φαντασία, μάλλον. Η δημοσιογράφος-καθηγήτρια-παρουσιάστρια παλιά στην ΕΡΤ, ραδιοφωνική παραγωγός παλιά στον 9,84 (με το ΑΠΘ, τρεις δημόσιες θέσεις στο παρελθόν) αλλά και η πορεία της στον ιδιωτικό τομέα, από τις εφημερίδες και τα κανάλια μέχρι τη θέση της συμβούλου επικοινωνίας στο Ίδρυμα Ωνάση, έχουν πλουτίσει τις γνώσεις της και την έχουν αναδείξει σε περιζήτητο εκπρόσωπο σε θέματα πολιτισμού, ιστορίας και αρχαιολογίας.
Το μυστικό της επιτυχίας δεν αποκλείεται να κρύβεται στο αυθεντικό, γαλανόλευκο, ελληνικό DNA. Αν πάντως έχει «ελληνικό πόδι», μια φωτογραφία με πέδιλο ή κοθόρνους θα μας αποστομώσει. Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν «δυσπλασία», αλλά οι βαθιά Έλληνες και Ελληνίδες -αμαθείς, ημιμαθείς, ή καθηγητές- μπορούν να γράφουν στο facebook ότι αυτό το πόδι είναι το μόνο κληρονομικό στον κόσμο. Ναι; ΝΑΙ!!!