26 October 2006

Προστασία της Γης από αστεροειδείς - ο επόμενος το 2880



Η Ρωσία είναι έτοιμη να προστατεύσει τον πλανήτη από πρόσκρουση αστεροειδών αν χρειαστεί, υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Βίκτορ Ρεμισέβσκι, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. «Αν είναι αναγκαίο, το συγκρότημα κατασκευής πυραύλων της Ρωσίας μπορεί να δημιουργήσει τα μέσα στο Διάστημα ώστε να απωθήσει αστεροειδείς που απειλούν τη Γη» δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass.

Όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρεμισέβσκι τόνισε ότι οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα θα απαιτούσε διεθνή συνεργασία. «Πάνω απ' όλα, τα ινστιτούτα διαστημικής έρευνας, τα τηλεσκόπια, και η υποδομή της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών θα πρέπει να προειδοποιήσουν για την απειλή αστεροειδών που πρόκειται να προσκρούσουν στη Γη» φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με το ρωσικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αστρονομίας, περίπου 400 αστεροειδείς και 30 κομήτες μπορούν δυνητικά να βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη. Το Ινστιτούτο ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αστεροειδή 2907, με διάμετρο γύρω στο ένα χιλιόμετρο, για τον οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν «με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας» ότι θα χτυπήσει τη Γη στις 16 Δεκεμβρίου 2880.
(in.gr)
ΥΓ: Μέχρι το 2880 κάτι θα σκεφτούμε, καλά νάμαστε... Πάντως, στις 9 Δεκ. έχω γενέθλια, δεν μπορώ να ασχοληθώ...