27 October 2006

Μία συναφής περίπτωση με μηνύσεις

...για περιεχόμενα κάποιων blogs εξελίχθηκε πριν από μερικούς μήνες στη Γερμανία. Μία εταιρία υπέβαλε μήνυση για συκοφαντικά δημοσιεύματα σε συγκεκριμένο blog και η Αστυνομία ξεκίνησε τις προβλεπόμενες έρευνες. Όσοι γνωρίζουν γερμανικά, μπορούν να διαβάσουν εδώ για την ανακοίνωση της ανακριτικής παρέμβασης, Schon wieder Polizei im Blog και για την εξέλιξη της υπόθεσης εδώ: Post von der Polizei κι εδώ: Post von der Polizei: Vorladung als Zeuge.

Ο υπεύθυνος του "γερμανικού καταλόγου" ανακοίνωσε ότι θα ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για τον μηνυόμενο (IP κλπ.) μόνο αν προϋπάρξει δικαστική απόφαση για τη διάθεση αυτών των πληροφοριών. Δηλαδή, δεν επενέβη εναντίον του η Αστυνομία, με κίνδυνο να δικαιωθεί ο διωκόμενος και να αποζημιωθεί στη συνέχεια με σημαντικά χρηματικά ποσά, αλλά του ζητήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας τη δ/νση του πιθανόν παρανομούντα Blogger.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις στον αγγλόφωνο και γαλλόφωνο χώρο, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν από άλλους φίλους και να προβληθούν στα δικά τους blogs. Διαβάστε εδώ κι εδώ για τη νομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως την περιέγραψε ο e-Lawyer.