30 October 2006

Διαστάσεις παίρνει στο Διαδίκτυο η σύλληψη Έλληνα blogger

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας για το Διαδίκτυο

Την ώρα που η Αθήνα φιλοξενεί το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, με εκκλήσεις για σεβασμό της ελευθερίας του λόγου, η είδηση της σύλληψης του υπεύθυνου ενός δικτυακού τόπου στην Ελλάδα κάνει το γύρο του κόσμου. Ιστολόγια στην Ελλάδα, τη Βρετανία και άλλες χώρες αναφέρονται με καυστικά σχόλια στην πρωτοφανή εισβολή της ελληνικής αστυνομίας στο blogme.gr, έναν δικτυακό τόπο που παρέχει υπηρεσίες ταξινόμησης και εύρεσης ελληνικών ιστολογίων.

Ο δημιουργός του blogme.gr, Αντώνης Τσιπρόπουλος συνελήφθη, έπειτα από καταγγελία ότι ο δικτυακός τόπος του παρείχε πρόσβαση σε ανεξάρτητο ιστολόγιο που περιείχε δυσφημιστικό υλικό. Το υλικό αυτό εμφανιζόταν στο ιστολόγιο FunEL και σχολίαζε γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο, γράφει τη Δευτέρα το βρετανικό The Register. Επειδή το ιστολόγιο βρίσκεται αποθηκευμένο σε διακομιστές στις ΗΠΑ, η αστυνομία προτίμησε να εισβάλει στο blogme.gr, να κατασχέσει τους σκληρούς δίσκους και να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Ο κ. Τσιπρόπουλος, που φόρεσε χειροπέδες, πέρασε τη νύχτα στην ασφάλεια και πρόκειται να προσαχθεί σε δίκη, διαμαρτύρεται ότι η σύλληψή του είναι παράλογη, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ελέγχει τα γραφόμενα σε ιστοσελίδες τρίτων ούτε να θεωρείται υπεύθυνος για αυτά. Όπως σχολιάζει το The Register, η σύλληψη δεν θα μπορούσε να συμβεί σε πιο ακατάλληλη στιγμή, καθώς η Αθήνα φιλοξενεί αυτές τις ημέρες το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα θα μιλήσει στο φόρουμ την Τρίτη και θα υπενθυμίσει ότι η ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο οποιουδήποτε αποδεκτού μοντέλου για τη διαχείριση του Παγκόσμιου Ιστού. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Διεθνής Αμνηστία, η οποία επίσης μετέχει στο Φόρουμ, απηύθυνε «Έκκληση προς τους Bloggers», ζητώντας τους να συνδεθούν και να υπεραμυνθούν της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο.

Οι εκκλήσεις αυτού του είδους συνήθως αφορούν καθεστώτα όπως του Ιράν και της Κίνας.