06 October 2006

Ψυχο-πάθεια...

...

Στην καθολική εκκλησία υπάρχει η ανεπίσημη μεν αλλά ουδέποτε διαψευσθείσα δοξασία ότι, τα βρέφη που πεθαίνουν αβάπτιστα, δεν πηγαίνουν στον παράδεισο, αφού μόνο με νεράκι στο κεφάλι γίνεσαι χριστιανός, αλλά φυσικά ούτε στην κόλαση αφού δεν μπορεί να έχουν "αμαρτήσει" μωρά παιδιά. Γι' αυτό παραμένουν στην limbo, σε κατοικίες ψυχών των αβάπτιστων ανθρώπων.

Με την πάροδο των αιώνων διαπιστώθηκε όμως ότι δεν περνάει στην Αφρική ευνοϊκά αυτή η εκδοχή! Κατά το Κοράνι, τα βρέφη μουσουλμάνων γονέων πηγαίνουν, αν δεν επιβιώσουν, απευθείας στον παράδεισο! Έτσι, πολλοί Αφρικανοί επιλέγουν να προσχωρήσουν στο Μωαμεθανισμό, στον οποίο δεν προβλέπονται προκαταρκτικά δώματα. Αυτό επιτάθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, όπου υπάρχει ακόμα μεγάλη βρεφική θνησιμότητα, αλλά ταυτόχρονα σχεδόν ολική αμάθεια.


Ο πάπας και οι σύμβουλοί του έκριναν ότι αυτό το μειονέκτημα της καθολικής διδασκαλίας πρέπει να καταργηθεί και να μην χάνουν εξ αυτού οπαδούς στην αχανή Αφρική. Άρα θα βγάλει κάποια ανακοίνωση ή εγκύκλιο κλπ., με την οποία θα αποκηρύσσει την ύπαρξη της limbo και τα μωρά που πεθαίνουν, θα πηγαίνουν απευθείας παράδεισο, με όλα τα "πλεονεκτήματα" που έχουν επινοήσει και τάζουν οι θεόπληκτοι και οι εκμεταλλευτές της αμάθειας.

Συμπεράσματα και ερωτήματα:
  1. Όταν κατασκευάσεις ένα μεγάλο παραμύθι, χρειάζεσαι μετά πολλά μικρά παραμύθια για να κλείσεις τις τρύπες που προκύπτουν από διάφορες λογικές ενστάσεις.

  2. Δεν είναι εύκολο να είσαι πάπας, όπως νομίζουν μερικοί! Πρέπει να λύσεις σοβαρά προβλήματα στη θητεία σου, έτσι?

  3. Στην ορθόδοξη θεολογία τί ισχύει άραγε πάνω σ' αυτό το ζήτημα? Πού "πάνε" οι ψυχές των αβάπτιστων βρεφών? Αφού "κάθε έκτρωση είναι φόνος", όπως δηλώνει η ορθόδοξη εκκλησία, σημαίνει ότι, ακόμα και για το βρέφος που γεννιέται νεκρό (και παλαιότερα ήταν πολλές χιλιάδες ετησίως), πρέπει να έχει προβλεφτεί κάτι.
Καλά για τους αβάπτιστους Ινδο-Πακιστανούς, Κινέζους, Γιαπωνέζους, Ινδονήσιους, 'Αραβες και λοιπές εξωευρωπαϊκές δυνάμεις -πολύ πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού- δεν ρωτάω, γιατί εμείς ξέρουμε ότι όλοι αυτοί έχουν χάσει τον παράδεισο από χέρι...

(βλέπε κείμενα στον ιστότοπο του BBC εδώ κι εδώ και στον Guardian εδώ)