01 May 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Κατεμάκο, η πόλη των μάγων, του Θεού και του Διαβόλου



(The New York Times, Καθημερινή, 30/4/2008)

Για να σκοτώσετε άνθρωπο χρειάζεστε μόνο πλαστική κούκλα, λίγη κλωστή, ένα ανθρώπινο κόκαλο και ένα βάτραχο. Α! πρέπει και να ζητήσετε άδεια από τον διάβολο, αυτοπροσώπως σε μια σπηλιά πάνω στους λόφους, όπου λέγεται ότι εμφανίζεται, μας εξηγεί ο Αλεχάνδρο Γκαγιέρος Γκαρσία.

Αν υποθέσουμε ότι έχετε όλα αυτά, αλλά και την άδεια από τον πρίγκιπα του σκότους, δένετε το κόκαλο γύρω από την κούκλα, την σπρώχνετε στο λαιμό του βατράχου, δένετε τα χείλη του, πηγαίνετε σε ένα νεκροταφείο και απαγγέλλετε τα σωστά λόγια. «Το άτομο θα πεθάνει μέσα σε 30 ημέρες», είπε ο κ. Γκαγιέρος, σαν να αναφερόταν στην επισκευή ενός απλού καρμπιρατέρ.

«Στον κόσμο υπάρχει το καλό και το κακό, υπάρχει ο διάβολος και ο Θεός», συνέχισε καθώς έπαιζε το δόντι ενός φιδιού στα δάχτυλά του. «Εργάζομαι με τη λευκή και τη μαύρη μαγεία. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνονται αποκλειστικά στο σατανισμό». Ο κ. Γκαγιέρος είναι ένας 48χρονος παραδοσιακός μάγος, από τους δεκάδες που εργάζονται στην ειδυλλιακή πόλη του Κατεμάκο, κοντά στον Κόλπο του Μεξικού. Οπως οι περισσότεροι μάγοι, συνδυάζει στη δουλειά του ευρωπαϊκές και τοπικές παραδόσεις, ένα μείγμα απόκρυφης μαγείας που έμαθε από τον θείο του.

Το Κατεμάκο, γνωστό σε όλο το Μεξικό ως κέντρο μαγείας και προς απογοήτευση μερικών σκληροπυρηνικών μάγων, έχει γίνει τουριστικός προορισμός. Το παγκόσμιο συνέδριο μάγων πραγματοποιείται εδώ την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου. Κατά τη διάρκειά του, λαμβάνει χώρα μια τελετή μαύρης μαγείας στην είσοδο της σπηλιάς όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται ο διάβολος. Πολιτικοί εμφανίζονται για να πάρουν φυλαχτά που θα τους φέρουν τύχη στις εκλογές. Οι πιστοί προστρέχουν για να εξαγνιστούν, επιδιώκοντας να συναντηθούν με ένα δημοφιλή μάγο, γνωστό ως «Το Κοράκι». Ο Εκτορ Μπετάζα Ντομίνκεζ είναι το περίφημο «Κοράκι».

Εξουσιαστής μαγείας

Ερωτηθείς πώς έμαθε την τέχνη του, ο κ. Μπετάζα αυτοαποκαλείται «εξουσιαστής της απόκρυφης μαγείας», μουρμουρίζοντας κάτι για τη μητέρα του και το πώς εκείνη εξασκούσε τη μαγεία. «Αυτό δεν το μαθαίνεις», λέει, «το έχεις στο αίμα σου».

Δεν πείθονται όλοι ωστόσο. Ο αιδεσιμότατος Τομάς Αλόνζο Μαρτίνεζ έχει τη διόλου αξιοζήλευτη δουλειά του ιερέα σε μια πόλη γνωστή ως στοιχειωμένη από τον διάβολο και τους μάγους. «Είναι μια φάρσα», λέει, «ψέμα, απάτη». Στην εκκλησία του πατρός Μαρτίνεζ το ομοίωμα της παρθένου Μαρίας βρίσκεται πίσω από το ιερό. Πριν από τη Λειτουργία, πολλοί πιστοί πηγαίνουν στον βωμό για να εξαγνιστούν. Η σύγκριση με τις πρακτικές μάγων όπως του κ. Γκαγιέρος είναι ξεκάθαρη.
Ο αιδεσιμότατος μάγος των καθολικών δεν έχει καθρέφτη να δει ότι κι ο ίδιος υπηρετεί μια φάρσα. Μάλλον το βλέπει και το ξέρει πολύ καλά, αλλά το μεροκάματο, βλέπετε. Το μόνο που φοβάται είναι ότι του αποσπά "πιστούς" ο άλλος μάγος.