19 May 2008

Απόλλων του Kassel

...

Ο Απόλλων του Kassel (πόλη της κεντρικής Γερμανίας) είναι αντίγραφο αρχαίου ελληνικού αγάλματος του Φειδία που δημιουργήθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. από ένα άγνωστο Ρωμαίο γλύπτη. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 20 όμοια ρωμαϊκά αντίγραφα, από τα οποία αυτό στο μουσείο του Kassel είναι το αρτιότερα διατηρημένο.

Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά αντίγραφα, βεβαιωμένα από απεικονίσεις σε νομίσματα και περιγραφές σε κείμενα, δείχνει ότι το πρωτότυπο πρέπει να ήταν διάσημο και κάθε γλύπτης της ρωμαϊκής εποχής φιλοδοξούσε να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο.

Το άγαλμα μοιάζει πολύ με ανάλογο άγαλμα του Φειδία (500-432 π.Χ.) που ήταν τοποθετημένο στον Παρθενώνα και έχει περιγράψει ο Παυσανίας. Γι' αυτό εικάζεται ότι ο πρωτότυπος Απόλλων ήταν έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα γλύπτη.

Το συγκεκριμένο ρωμαϊκό αντίγραφο που εκτίθεται τώρα στο Kassel βρέθηκε το έτος 1721 σε εσοχή μιας ρωμαϊκής βίλας, η οποία πιθανόν να ανήκε αρχικά στον αυτοκράτορα Δομιτιανό. Καμιά πενηνταριά χρόνια αργότερα αγοράστηκε το άγαλμα από τον δούκα Φρειδερίκο ΙΙ και εγκαταστάθηκε το έτος 1779 στο μουσείο της πόλης Kassel. Από το 1974 μεταφέρθηκε και εκτίθεται στον πύργο
Wilhelmshöhe της ίδια πόλης.