23 May 2008

Μια προτομή του Ιούλιου Καίσαρα

...
Πώς να έμοιαζε άραγε ο Ιούλιος Καίσαρας; Την απάντηση έρχεται να δώσει η ανακάλυψη μιας «ρεαλιστικής», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, προτομής του Ρωμαίου αυτοκράτορα η οποία θεωρείται ότι λαξεύτηκε όσο ο ίδιος βρισκόταν εν ζωή. Η μαρμάρινη προτομή, η αρχαιότερη που απεικονίζει τον Καίσαρα και έχει βρεθεί ως σήμερα, ανελκύστηκε από τον πυθμένα του ποταμού Ροδανού στην Αρλ της Γαλλίας, από δύτες.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν το σπάνιο εύρημα εκτιμούν ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας παρουσιάζεται γύρω στην ηλικία των 50 ετών, με αραιά μαλλιά και ρυτίδες. Η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτε τις ένδοξες, δαφνοστεφανωμένες παραστάσεις του Ιουλίου Καίσαρα που είχαν διασωθεί μέχρι πρότινος. «Είναι η μοναδική γνωστή προτομή του Καίσαρα εν ζωή» δήλωσε ο Λυκ Λονγκ, αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Χρονολογείται μεταξύ 49 και 46 μ.Χ. την περίοδο κατά την οποία ο Ιούλιος Καίσαρας ίδρυσε τη ρωμαϊκή αποικία της Αρλ, ως ένδειξη τιμής προς τους κατοίκους της πόλης για τη βοήθειά τους στην κατάκτηση της παρακείμενης Μασσαλίας.

Όπως εκτιμά ο κ. Λονγκ, η προτομή, από την οποία έχει σπάσει ελαφρώς η μύτη, ενδέχεται να πετάχτηκε στον Ροδανό αμέσως μετά τη δολοφονία του Καίσαρα από τον Βρούτο το 44 μ.Χ., όταν «τα πολιτικά πράγματα στη Ρώμη είχαν αλλάξει και δεν ήταν πλέον καλή ιδέα να δείχνει κανείς την υποστήριξή του προς τον Ιούλιο Καίσαρα». Ήταν άλλωστε σύνηθες για τους κατοίκους αρχαίων πόλεων να ρίχνουν τα ανεπιθύμητα αντικείμενα σε ποτάμια. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κεφαλή, σε φυσικό μέγεθος, ταιριάζει αρκετά με το γνωστό επισήμως πορτρέτο του Καίσαρα, όπως εικονίζεται σε νομίσματα που κατασκευάστηκαν όσο ήταν εν ζωή.

«Πρόκειται για νέα αναπαράσταση, με τον ρεαλισμό της περιόδου,πριν από τις συμβατικές αναπαραστάσεις του Καίσαρα με χαρακτηριστικά θεού», όπως αναφέρει ο Μισέλ Λ' Ουρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υποθαλάσσιας Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας. Και τονίζει: «Ο Καίσαρας έχει ψηλό λαιμό, ρυτίδες που αποκαλύπτουν την ηλικία του, το μήλο του Αδάμ που εξέχει, ψηλό και φαρδύ μέτωπο και εμφανή σημάδια φαλάκρας». «Είναι πολύ καλά διατηρημένη» λέει ο κ. Λ' Ουρ, ο οποίος είπε ότι η προτομή εμφανίστηκε εξαιτίας της μετακίνησης λάσπης στον πυθμένα του ποταμού Ροδανού.


(ΤΟ ΒΗΜΑ, 16/5/2008)