21 July 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

«Ισότιμη αντιμετώπιση» σε βάρος των ζώων


Ο Hannes Jaenicke (H.J.) είναι Γερμανός ηθοποιός, παραγωγός φιλοζωικών και περιβαλλοντικών εκπομπών στην τηλεόραση και ακτιβιστής για τη σωτηρία απειλούμενων ζωικών ειδών. Η τελευταία σημαντική δουλειά του αφορά την παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ουραγκουτάγκοι ως είδος.

Επειδή τα νεαρά μέλη αυτού του πρωτεύοντος είδος διαθέτουν έμφυτη περιέργεια για ό,τι στέκεται και κινείται γύρω τους, αλλά ταυτόχρονα τους λείπει ο φόβος και η δυσπιστία απέναντι σε άλλα ζωικά είδη, πέφτουν εύκολα θύματα λαθροκυνηγών και γι' αυτό απειλείται όλο το είδος με εξαφάνιση.


Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κακομεταχείρισης και αθλιότητας, με την οποία αντιμετωπίζονται αυτά τα ζώα σε ορισμένες χώρες, αρκεί να αναφέρουμε αυτό που επισημαίνει ο H.J.: Στην Ινδονησία συνάντησε σε μπορντέλο μικρής πόλης ολόσωμα ξυρισμένη θηλυκιά Ουρανγκουτάγκο, η οποία ήταν δεμένη χειροπόδαρα σε κρεβάτι και αποτελούσε αντικείμενο βιασμού από νεαρούς πελάτες, έναντι πληρωμής!

Επίσης, στην μουσουλμανική Ινδονησία ισχύει ο θρησκευτικός νόμος της σαρία και για τα ζώα: όταν ένας Oυρανγκουτάνγκος «κλέψει» κάποιο φρούτο, ο πιστός στις γραφές ιδιοκτήτης του τού κόβει για τιμωρία το χέρι! Ακρωτηριασμένα ζώα που βλέπει κάποιος σ' αυτή τη χώρα -ίσως και σε άλλα μουσουλμανικά μέρη- έχουν «τιμωρηθεί» σύμφωνα με τους «θεϊκούς νόμους».

Αλλά μην πάμε τόσο μακριά, μέχρι την Ινδονησία. Μόλις σήμερα δημοσιεύουν οι ελληνικές εφημερίδες την πληροφορία (με φωτογραφία!) ότι κάποιος άθλιος συν-'Ελληνας έριξε καυστικό υγρό σε αδέσποτο σκύλο!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)