24 August 2008

Φτου σκόρδα!

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Ο πρώην πρόεδρος και μετέπειτα δικτάτορας του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος δικάζεται για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πληρώνει μια ηλικιωμένη μάγισσα για να καταστρέψει τους εχθρούς του! Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικού καναλιού, η μάγισσα, η οποία έχει προβλέψει την αθώωσή του, παρευρίσκεται καθημερινά στην αίθουσα του δικαστηρίου. Το καλύτερο όμως είναι ότι ορισμένα μέλη του δικαστηρίου τρέχουν να προφυλαχθούν από τα μάγια της!


Ο αναπληρωτής εισαγγελέας έχει πάντα ένα ποτήρι νερό κάτω από το γραφείο του για να διώχνει τα κακά πνεύματα, ενώ μια συνήγορος της πολιτικής αγωγής φοράει πάντα ένα βραχιόλι-φυλαχτό για να μην την πιάσει η κατάρα!
Κ. Β.
(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 10/08/2008)



Εννοείται ότι στην ευρωπαϊκή Ελλάδα έχουμε ξεφύγει από τέτοιες γελοίες δεισιδαιμονίες. Μόνο μερικοί έχουν στο ράφι τους 3-4 εικονίτσες με θαυματουργούς θεούς και αγίους, κάποιοι λίγοι (;) φοράνε στο λαιμό σταυρουδάκια και φυλακτά, άλλοι πάλι φοράνε στον καρπό περίεργα βραχιολάκια που έχει ευλογήσει ο γέροντας Παμπονήριος (ευλόγησον) και όλοι αυτοί σταυροκοπιούνται, καλού κακού και με κάθε αφορμή. Μόνο τέτοια πολιτισμένα και σύγχρονα μαγικά έχουν επιβιώσει στον ανώτερο πολιτισμό μας! Τώρα, αν κάποιος έχει κάτω από το πουκάμισό του και κανένα σκόρδο για τα επικίνδυνα μαγικά, δεν το ξέρω, δεν διακρίνεται αυτό από μακριά, μόνο από κοντά θα μυρίζει κάπως...