30 August 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Θερινό καρναβάλι στη Βενετία…


Στην Ιταλία προέκυψε μια ζωηρή αντιδικία με πολιτισμικό περιεχόμενο, όταν απαγορεύτηκε σε μια γυναίκα με μπούρκα, προφανώς προερχόμενη από αραβική χώρα, να εισέλθει σε βενετσιάνικο μουσείο. Η οικογένεια είχε παραγγείλει εισιτήρια και, όταν επιχείρησαν, ο κύριος, η πλήρως καλυμμένη κυρία και η νεαρή κόρη τους, να εισέλθουν στο μουσείο, απαγορεύτηκε η είσοδός τους, επειδή δεν επιτρέπεται οι εισερχόμενοι να φοράνε «αποκριάτικες στολές».

Η αντιδικία φαίνεται να άναψε, όταν ο σύζυγος παρατήρησε ότι η κυρία του δεν είναι (κατακαλόκαιρο) ντυμένη αποκριάτικα, αλλά φοράει τα ρούχα που «επιβάλλουν» το Ισλάμ, η θρησκεία και οι παραδόσεις της χώρας του. Εκεί οι υπάλληλοι του υπέδειξαν να πάει σε μουσείο της χώρας του ή να βγάλει η κυρία την μπούρκα, γιατί υπάρχει και θέμα ασφάλειας, αφού μπορεί να πρόκειται για καλυμμένο βομβιστή.

Η μωαμεθανική κοινότητα της Ιταλίας διαμαρτυρήθηκε για καταπάτηση των μωαμεθανικών παραδόσεων και του ανθρώπινου δικαιώματος (όπα, στα ανθρώπινα δικαιώματα κι αυτοί, πούσαι Χριστόδουλε!) της ελεύθερης επιλογής θρησκείας με όλες τις συνέπειες, π.χ. του ολοκληρωτικού κουκουλώματος. Την ίδια στιγμή, ο δ/ντής του μουσείου Filippo Pedrocco δήλωσε στις εφημερίδες ότι στην Ιταλία απαγορεύεται από πολλών ετών η κυκλοφορία ανθρώπων με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, για λόγους ασφαλείας. Μόνο σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Βενετία) και ορισμένες εποχές του έτους (π.χ. καρναβάλι) επιτρέπεται αυτό, αλλά όχι για τα δημόσια κτήρια, όπως μουσεία κτλ.

Είναι προφανές ότι η συγκάλυψη του προσώπου των γυναικών στις αραβικές και άλλες μωαμεθανικές χώρες σχετίζεται με «παραδοσιακά» κόμπλεξ των ανδρών εκεί, που φοβούνται τον σχολιασμό για την εμφάνιση των κυριών τους από τρίτα πρόσωπα. Έτσι επικαλούνται, όπως όλοι οι οπισθοδρομικοί, μια παράδοση για να ικανοποιήσουν το σύμπλεγμά τους. Πίσω στις παραδόσεις βρε, και στην Ελλάδα φόραγαν κάποτε μαντίλες οι γυναίκες, ακόμα και οι νέες.

.