27 August 2008

Διόρθωση υπουργού από το υπερκράτος

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


...
Σε εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας που εκδόθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου αναφέρεται ότι οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος που ζητείται αυτή η απαλλαγή.

Ο μηχανισμός του υπερκράτους της «Διαρκούς Ιεράς Συνόδου» αποφάσισε όμως διαφορετικά (με δικά μας λεφτά, εννοείται)! Με σημερινή ανακοίνωση ρυθμίζεται επί το ορθόν ότι (www.kathimerini.gr):

«Το μάθημα των θρησκευτικών είναι για τον Έλληνα ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 16, παρ. 2, του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα διαλαμβάνει η υπ' αριθμ. 61723/γ2/13.6.2002 Εγκύκλιος του υπουργείου».
Όποιος καταβρέχτηκε λοιπόν ως νήπιο από τον μάγο της φυλής (χωρίς να ερωτηθεί, φυσικά!) υποχρεούται τώρα να ακούσει από τον έμμισθο προπαγανδιστή ιστορίες από τη μυθολογία των Ιουδαίων (που έριχναν τα τείχη με τον ήχο της σάλπιγγας και σταματούσαν τον Ήλιο, μέχρι να μακελέψουν οι εκλεκτοί ολοκληρωτικά τον εχθρικό λαό) και από τη μυθολογία που διαμορφώθηκε στη συνέχεια με τον τίτλο χριστιανισμός και επεβλήθη στα όρια της αυτοκρατορίας ως υποχρεωτική θρησκεία από τους Ρωμαίους (μισθοφόρους) στρατιωτικούς.

Βέβαια, η κ. Γιαννάκου είχε πει, «μα γιατί ασχολείστε με τα θρησκευτικά, εδώ πρόκειται για μια χαρούμενη ώρα». Εννοείται ότι πρόκειται για χαρούμενη ώρα, την έχουμε ζήσει όλοι μας (στη δική μου τάξη ήταν και δυναμική, είχε σκίσει ο Καρατζάς την τσέπη από το σακκάκι του θεολόγου εκπαιδευτικού!), αλλά γιατί πρέπει να γίνει αυτή η ώρα υποχρεωτική; Δεν θέλουμε μαντάμ να ακούσουμε τα παραμύθια, δεν θέλουμε να τα ακούσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ψάξτε να βρείτε άλλο ακροατήριο. Πηγαίνετε μόνοι σας στο χριστιανικό παράδεισο, δεν θέλουμε να έρθουμε μαζί σας, μυρίζετε λιβάνι...

Το ΠΑΣΟΚ ποια θέση παίρνει επ' αυτών; Σιωπάει με την ελπίδα να ψαρέψει στα θολά νερά, προφανέστατα!

Προσθήκη:

Πάρτε την πίσω, λέει η Εκκλησία - Εμμένει το υπουργείο Παιδείας

Εντονη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου


(Ι. Νικολόπουλος, ΤΟ ΒΗΜΑ, 27/8/2008)


Δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η χθεσινή συνεδρίαση της οποίας διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Ως προς την απόφαση του υπουργείου να μην απαιτείται η αιτιολόγηση αποχής των μαθητών από την παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος, έπειτα από σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διαδοχικές γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αρκετοί ιεράρχες αμφισβήτησαν έντονα την αρμοδιότητα του Συνηγόρου να αποφαίνεται επί σχετικών θεμάτων. «Καμία Αρχή δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος» τόνιζαν χαρακτηριστικά, ενώ ορισμένοι άλλοι σημείωναν ότι τίθεται θέμα ευθύτατης ανατροπής του άρθρου 16 για τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, χαρακτήρισε μάλιστα τις κατά καιρούς γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου «εσφαλμένες και εκτός των ορίων της αρμοδιότητάς του,που άπτονται άλλων ζητημάτων και θεμάτων που ταλαιπωρούν τον απλό πολίτη ή καταναλωτή». Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου θα κοινοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την υποσημείωση ότι η Ιεραρχία συνεχίζει να αναγνωρίζει την ισχύ μόνο της προγενέστερης εγκυκλίου, η οποία είχε εκδοθεί επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου , σύμφωνα με την οποία απαιτούνταν παράθεση των λόγων για τους οποίους ζητούσε κάποιος μαθητής απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος.

Παράλληλα, οι ιεράρχες ζητούν την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα τονίζεται η υποχρεωτικότητα του μαθήματος. «Δεν μας ικανοποιούν οι ως τώρα διευκρινίσεις του υπουργείου, που αφήνουν μετέωρο και ουσιαστικά ορίζουν το μάθημα ως προαιρετικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανθιμος.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωνε χθες τους τρόπους απασχόλησης όσων μαθητών δεν θα παρακολουθούν τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Ουσιαστικά καθιερώνει σύστημα ενισχυτικής διδασκαλίας άλλων διδακτικών αντικειμένων, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς μαθητές, ενώ για τους ημεδαπούς προβλέπει τη διαμόρφωση ειδικού προγράμματος ανάλογα με τις μαθησιακές ανάγκες τους, έπειτα από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου.
Το υπεκράτος των παπάδων που ήθελε προ ετών να εκδίδονται οι αστυνομικές ταυτότητες με δικές του προδιαγραφές, τώρα δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος - λες και μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Στο εξής θα έχουμε λοιπόν, πέρα από τους νομοθετικούς μηχανισμούς του κράτους και τον έλεγχό τους από τα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, και την υπερεξουσία των μητροπολιτών, οι οποίοι αναγνωρίζουν ή όχι, ανάλογα με τη θεία επιφοίτηση, τις κρατικές πράξεις. Κι αν κάποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία, βλέπει τώρα ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για συναλληλία κράτους και παπαδαριού, είναι απαραίτητος ο οριστικός διαχωρισμός και η ισότιμη αναγνώριση όλων των θρησκευτικών δογμάτων και δοξασιών...