21 January 2009

Κράτος-Εκκλησία

...
Βλέπουμε αύξηση των εκκλησιαστικών σκανδάλων, που προκαλούν το κοινό αίσθημα και απογοητεύουν πολίτες και ορθόδοξους χριστιανούς. Η στενή σχέση Κράτους-Εκκλησίας και ο εναγκαλισμός πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων είναι η μεγάλη αιτία. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Ο πολιτικός κυνηγά ψήφους για να κατακτήσει την εξουσία και ο εκκλησιαστικός ηγέτης επιδιώκει το χρήμα για να διατηρήσει την ισόβια εξουσία. Οι πολιτικοί λένε ότι εκπροσωπούν τον λαό (!) και οι εκκλησιαστικοί εκπροσωπούν τον Θεό (!).

Μόνο που λαός και Θεός έχουν μπει στο περιθώριο, παρακολουθώντας τα οικονομικά σκάνδαλα των... εκπροσώπων τους. Ο βαθύς εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας οδήγησε το πρώτο στον μη έλεγχο των οικονομικών της δεύτερης, στην κατάργηση της φορολόγησης της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας, στην παράκαμψη της πολεοδομίας από τη ναοδομία, τελευταία δε, στη χαριστική ανταλλαγή μικρής αξίας εκτάσεων με άλλες εκτάσεις μεγάλης αξίας, τα λεγόμενα «φιλέτα», του Δημοσίου. Ο,τι ζητούν οι δεσποτάδες, οι καλόγεροι και οι πατριάρχες, το ελληνικό κράτος συνήθως τους το παρέχει.

Έχει γεμίσει η Ελλάδα Εφραίμ, που ευφραίνονται με τη νοοτροπία του «δώστε για ιερό σκοπό». Ας μην περιμένει η πολιτεία την επίλυση αυτών των θεμάτων από τις ηγεσίες της Εκκλησίας. Αν ήθελαν οι «άγιοι» ηγέτες, θα είχαν παραχωρήσει τις τεράστιες ιερές περιουσίες στον λαό, που λένε ότι διακονούν. Προσβάλλεται το αίσθημα του έλληνα φορολογουμένου, όταν βλέπει εκατομμύρια ευρώ να ενισχύουν πατριαρχεία, όταν βλέπει κρουαζιέρες και συμπόσια εν πλω θρησκευτικών ηγετών, όταν βλέπει ταξίδια και λουκούλλεια γεύματα πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών. Τα έξοδα φυσικά τα πληρώνει ο λαός.

Για να μη φτερνίζεται ένας ρασοφόρος και ταράζεται συθέμελα το Κράτος, πρέπει άμεσα να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό και την Εκκλησία. Να σταματήσει η οικονομική ενίσχυση της δεύτερης (σε εσωτερικό και εξωτερικό), να φορολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που διακατέχει, να διεκδικηθούν από την πολιτεία τα ακίνητα της Εκκλησίας, με παρέμβαση και μέσω της ΕΕ. Τα μοναστήρια και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα να πάψουν να είναι ΝΠΔΔ.

Να ενημερωθούν οι πολίτες για τα θέματα, που ως πρόβατα οδηγούνται στο οικονομικό τους άρμεγμα από κάθε λογής ρασοφόρους (βάπτιση-ονοματοδοσία, γάμοι, κηδείες-καύση νεκρών, μνημόσυνα, δωρεές σε μοναστήρια και μητροπόλεις κτλ.) Ας καταλάβουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ότι δεν προασπίζουν τα συμφέροντα του λαού με την υποταγή τους σε ρασοφόρους ηγέτες. Τέλος, ας καταλάβουμε όλοι μας, ότι ο Θεός είναι διαφορετικός από τους χρυσοφόρους δήθεν εκπροσώπους Του, χωρίς μπίζνες και ιερές εταιρείες.

Κων/νος Κατσίφας, ταξίαρχος ε.α., Λαμία
.