31 January 2009

Η μαϊμού και τα τιγράκια...

...
Μια λανθασμένη κίνηση, μια απροσεξία της παιχνιδιάρας μαϊμούς και θα τελειώσει το παιχνιδί στα μυτερά νύχια και δόντια...

Ax!!… Εμείς οι γυναίκες

της Ισμήνης

6. Η άπιστη

Ήταν από τις πρώτες που παντρεύτηκε όταν τέλειωσαν το Λύκειο, με τον πρώτο έρωτα από το σχολείο που τα είχανε «φτιάξει» πριν ακόμα το τελειώσει. Ο Μπάμπης και ο Μπάμπης, κάναμε εκείνο και κάναμε το άλλο, είχε τρελάνει τις φιλενάδες της. Διότι ο Μπάμπης δεν ήτανε ο φοιτητάκος ούτε ο συμμαθητής, ο Μπάμπης παρακαλώ ήτανε μεγάλος για τα μάτια των φιλενάδων, με δική του δουλειά, άντρας μεστωμένος με τα όλα του.

Σκάσανε από την ζήλια τους ειδικά όσες δεν είχανε σταυρώσει και φίλο ακόμα. Μετά τον γάμο κάλεσε και τις φιλενάδες στο σπίτι να την καμαρώσουνε να δούνε τα καλά της και τον καλό της.

Έκανε και 2 παιδιά και άρχισαν τα βάσανα. Μωρομάνα αυτή, όταν οι φιλενάδες την παίρνανε τηλέφωνο να την ρωτήσουν τι κάνει, που να προλάβει να μιλήσει, το ένα την τράβαγε από τη μια μεριά και το άλλο από την άλλη. Κάθε φορά που της λέγανε να βγούνε έξω για κανένα καφέ τις περισσότερες φορές δεν μπορούσε και όταν τα κατάφερνε κοίταγε συνέχεια την ώρα γα να γυρίσει στο σπίτι στα παιδιά και στο Μπάμπη της.

Καμιά φορά που κοιταζότανε στον καθρέφτη και έβλεπε τον εαυτό της ελαφρώς ατημέλητο, αναρωτιότανε πως τα κατάφερε έτσι. Εντάξει, καλή η οικογένεια, ακόμα καλύτερα τα παιδιά, άριστος ο Μπάμπης, αλλά βρε αδελφέ κάπου όλα αυτά είχαν αρχίσει να την κουράζουν. Υποχρεώσεις, έξοδα, τα παιδία, πάντα σε δεύτερη μοίρα τα δικά της θέλω, προτεραιότητα είχε η οικογένεια και άλλες ανάγκες.

Ασφυκτιούσε, καταλάβαινε ότι βούλιαζε, κοίταζε γύρω της και ζήλευε, ήθελε να κάνει κάτι για τον εαυτό της. Αποφάσισε να πιάσει δουλειά, δεν ήταν μεγάλη, αλλά δεν είχε και τις εξωφρενικές απαιτήσεις γιατί ήξερε τα προσόντα της. Σιγά–σιγά ξεθώριασε και ο έρωτας για τον Μπάμπη της και έμεινε σκέτος ο Μπάμπης, που άρχιζε να την εκνευρίζει και να του βρίσκει κουσούρια που πρώτα τα θεωρούσε χαριτωμένα ή δεν τους έδινε σημασία.

Μέσω κάποιου γνωστού άνοιξε η πόρτα σε μια εταιρεία για μια θεσούλα. Καλή αρχή σκέφθηκε. Τα παιδιά τα βόλεψε με την μάνα της .

Άρχισε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και, όσα έπαιρνε, τα ξόδευε για τον εαυτό της, διότι έπρεπε να ντύνεται ευπρεπώς. Αλλά και πάλι, δεν ήταν ευχαριστημένη διότι είχε μέτρο σύγκρισης με κάτι κοπέλες, ιεραρχικά ανώτερες από αυτήν από τα άλλα γραφεία που ντύνονταν στην τρίχα και μοδάτα και της την έδινε.

Πείσμωσε. Μετά το τέλος της δουλειάς πήγαινε για έξτρα μαθήματα πάνω στο αντικείμενο τη δουλειάς της που θα αναβάθμιζε την θέση της. Κι έτσι, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, πήρε προαγωγή. Αλλά και πάλι, μέτραγε τις οικονομικές τις απολαβές και χώλαιναν. Γμτ σκεφτόταν, οι άλλες πως τα βγάζουν πέρα;

Ένα βράδυ που έμεινε πιο αργά στο γραφείο για δουλειά, ενέδωσε στην ανήθικη πρόταση του διευθυντή της, περισσότερο από περιέργεια και … ας το δοκιμάσουμε και αυτό. Την επομένη βρήκε ένα μικρό ποσό στο συρτάρι του γραφείου της. Κατάλαβε. Στην αρχή εξεπλάγη, μετά θύμωσε, μετά το φιλοσόφησε και μετά πήγε και αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια.

Όταν την επόμενη εβδομάδα της είπε ο διευθυντής να μείνει πιο αργά για δουλειά, δεν είπε όχι. Φεύγοντας, πήρε το ποσό στο χέρι με χαμόγελο και του είπε: πάντα στην διάθεση σας κύριε διευθυντά! Και πήγε να κάνει επένδυση της «εργασίας» της!

Όταν της πρότεινε 2ημερο ταξίδι εργασίας, δεν είπε όχι. Δεν είπε όχι ούτε στον συνεργάτη του που συναντηθήκανε στο ταξίδι εργασίας, με το αντίστοιχο αντίτιμο βέβαια. Τώρα κατάλαβε πως τα βγάζανε πέρα με τα λούσα οι άλλες κοπέλες στα διπλανά γραφεία.

Για να πούμε την αλήθεια δεν ήταν η γκόμενα που την βλέπεις και πέφτεις ξερός, μια κοινή σε εμφάνιση γυναίκα ήταν, αλλά είχε άλλα …προσόντα και το βασικότερο, δεν έλεγε ποτέ μα ποτέ … όχι!

Μέσα στο πλαίσιο της διακριτικότητας και της εχεμύθειας εξυπηρετούσε πάντα με το αζημίωτο βέβαια (ξύπνησε κι έβαλε και ταρίφα) τους συνεργάτες του διευθυντή της και τους συνεργάτες των συνεργατών.

Ήταν έξυπνη, συμφεροντολόγα και ρεαλίστρια καταλάβαινε δε ότι αν άρχιζε να ζητάει αγάπες και λουλούδια θα έχανε το πλούσιο έσοδο, οπότε περιοριζότανε σε αυτό που μπορούσε να κάνει καλύτερα. Κι αν θέλουμε να κάνουμε ηθική ανάλυση της περίπτωσής της, της άρεσε και το απολάμβανε χωρίς καμία τύψη.

Γκρίνιαζε ο Μπάμπης γιατί άρχισε να κάνει λούσα, αργούσε να γυρίσει στο σπίτι, παραμελούσε τα παιδία, αλλά τον κόλλαγε στον τοίχο λέγοντάς του ότι τα χρήματα που φέρνει στο σπίτι με τον κόπο και τον ιδρώτα της (που να ήξερε κακόμοιρος ο Μπάμπης) είναι περισσότερα από αυτά που βγάζει αυτός. Βλέπεις, είχανε αγοράσει μεγαλύτερο διαμέρισμα και τρέχανε τα γραμμάτια! Από το στριμωγμένο τριάρι στους Αμπελόκηπους βρεθήκανε σε μοντέρνα πολυκατοικία στα πέριξ του Αμαρουσίου.

Κάπως έτσι συνεχιζόταν η παράλληλη ζωή της φίλης μας. Πέρασαν τα χρόνια, κάπου κουράστηκε, κάπου την πήραν τα χρόνια και οι κάμψεις και οι επικύψεις δεν ήταν το ίδιο σβέλτες. Μπατάλεψε, την πιάσανε όψιμα ηθικές αναστολές. Άσε που ήρθε νέο αίμα στο γραφείο, με πιο σβέλτα ανακλαστικά και προσφερόμενες υπηρεσίες με περισσότερα κόλπα.

Ο Μπάμπης έπαθε στην καρδιά του, ίσως επειδή δεν ήθελε ποτέ να παραδεχθεί ότι καταλάβαινε πως έβγαζε τα χρήματα η γυναίκα του. Τα παιδιά της μεγαλώσανε παντρευτήκανε, την κάνανε γιαγιά, τώρα πια είχε άλλα να σκέφτεται. Βγήκε και στη σύνταξη διπλά κερδισμένη, μια καλή σύνταξη και μια καλή τοποθέτηση.

30 January 2009

Επεισόδιο Ερντογάν και Πέρες στο Νταβός

...
Εκνευρισμένος αποχώρησε από πάνελ συζήτησης στο Νταβός ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα. «Σκοτώνετε ανθρώπους!», διακήρυξε κατακόκκινος από θυμό ο Ερντογάν, απαντώντας σε ένα παθιασμένο μονόλογο του Πέρες, ο οποίος προσπαθούσε να εξηγήσει τις θέσεις της χώρας του. Ενδιάμεσα τσακώθηκε ο Ερντογάν και με τον συντονιστή, του οποίου το χέρι απωθούσε, παρά λίγο να του βαρέσει μπουνιά κατάμουτρα...

«Θα κάνατε το ίδιο αν έπεφταν ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη», ήταν η απάντηση του Ισραηλινού ηγέτη. Εντωμεταξύ στην Τουρκία οργανώθηκε υποδοχή ήρωα για τον Ερντογάν, για να να γίνει η δέουσα εθνική εκμετάλλευση του θέματος. Σ' εμάς οργανώθηκε κάποτε υποδοχή για τον Ανδρέα που επέστρεψε από εγχείριση στην Αγγλία, δεν θα οργανωθεί μια αντίστοιχη υποδοχή μετά από ένα πολιτικό «θρίαμβο» του Ταγίπ;



Ενοοείται, ο Ερντογάν πρέπει να εξηγήσει σύντομα τί έγινε κατά την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο, όπου αποδεδειγμένα (πλέον) εκτελέστηκαν Κύπριοι αιχμάλωτοι...

29 January 2009

Βιβλία, βιβλία

Μια μητέρα, αλλά και γιαγιά, κάνει απολογισμό...



Πελούσα Τσαντάκη: Μεγάλωνα τις κούκλες μου στο κουκλόσπιτό τους

«Ήμουνα 24 χρονών όταν έγινα για πρώτη φορά μαμά. Και μάλιστα μόνη, με την καινούργια μου οικογένεια, στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω, στη γενέτειρα μου Θεσσαλονίκη, τα αδέρφια μου, τους γονείς μου, τις φίλες μου. Μόνη, εργαζόμενη, με ένα μωρό και φυσικά τον άνδρα μου, γιατρό, αναισθησιολόγο, με δεύτερο σπίτι του, το χειρουργείο. Σε περίπου τρία χρόνια, μεγαλώσαμε σαν οικογένεια και αποκτήσαμε και τη δεύτερή μας κόρη.

Αυτά τα λίγα σαν βιογραφικό. Εγώ μεγάλωσα με τρία αδέρφια σε αυστηρό περιβάλλον, χαρακτηριστικό της εποχής. Αυτό σημάδεψε την ύπαρξη μου. Σήμερα, τα παιδιά μου με κατηγορούν (το καθένα για διαφορετικούς λόγους και με άλλα λόγια) γιατί δεν τους έμαθα τι σημαίνει πειθαρχία από την υπερβολική αγάπη που τους έδειχνα όλο το εικοσιτετράωρο, για τα «όχι» που δεν είπα ποτέ, για τις ώρες που ήμουνα συνεχώς μαζί τους, αλλά και τις μέρες που επέστρεφα στις 10.45 το βράδυ, εξουθενωμένη από τη δουλειά μου, για την υπερπροστασία που τους παρείχα, για τα μαθήματα ζωής κυρίως, να μάθουν σαν κορίτσια να είναι αυτάρκη, να μην εξαρτώνται από κανέναν, να μην περιμένουν τον πρίγκιπα με το λευκό άλογο…

Λέγαμε και παραμύθια. Πολλά παραμύθια. Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά. Και ταξιδεύαμε. Με τη φαντασία μας, με το αυτοκίνητο τα καλοκαίρια στην Ευρώπη, με το αεροπλάνο για να συναντήσουμε τον «μπαμπά» στην Αγγλία ή στην Γερμανία, όταν η ιατρική τον απασχολούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκεί, περνούσαμε καλά. Βλέπω τώρα τις φωτογραφίες των κοριτσιών από εκείνες τις εποχές και εύχομαι να μην είχαν τελειώσει ποτέ εκείνα τα χρόνια.

Χρόνια με λάθη και ενοχές. Χρόνια δύσκολα. Αλλά εγώ νόμιζα ότι μεγάλωνα τις κούκλες μου στο κουκλόσπιτό τους. Οτι όλη μου η ζωή ήταν ένα παραμύθι. Αν μετανιώνω σήμερα για κάτι, είναι για την αυστηρότητα που δεν έδειξα όταν έπρεπε, γιατί ξέχασα τα δικά μου θέλω, ίσως να έχασα και κάποιους ανθρώπους στην πορεία, γιατί αφοσιώθηκα 100% στην οικογένειά μου. Και στα διαλείμματα στην καριέρα μου. Κι αυτό ακόμη μπορεί να χρεωθεί στα μείον. Δεν μετανιώνω σίγουρα για την υπερβολική μου αγάπη, κι ας έλεγαν τότε, στην εποχή μου, «παιδιά είναι, θα βρουν τον δρόμο τους».

Και τώρα, ως σύγχρονη γιαγιά πλέον, δύο ακόμη κοριτσιών, ξαναζώ την ίδια ιστορία, με άλλα μάτια, πιο υγρά, πιο ανήσυχα και πιο ανέμελα μαζί. Γιατί ξέρω το πριν και το μετά. Και όταν η εγγονή μου, η μεγάλη, η συνονόματή μου, μου λέει στα 5 της χρόνια, «5O φορές θα μου το λες γιαγιά κι εγώ δεν θα σε ακούω», χαίρομαι γιατί ξέρω ότι κάνει την επανάστασή της. Από νωρίς. Και ανυπομονεί ήδη να ανοίξει φτερά. «Να δω ποτέ θα πάω στο δικό μου σπίτι, να κάνω ό, τι θέλω και όχι ό, τι μου λένε». Αλλά και στα παραμύθια μας ακόμη, οι μικρές μου τώρα, θέλουν να ακούν τις ιστορίες με διαφορετικό τέλος. Και τώρα «παίζουν» και πρίγκιπες στις ιστορίες μας. Σε μαύρο άλογο.

(Καθημερινή, 17/1/2009)

28 January 2009

Κι άλλος αρχιμανδρίτης

Ο Φώτιος και η «τακουνού»


Ο αρχιμανδρίτης και μέλος της Ιεράς Συνόδου, Φώτιος, που διακονεί τον Πανάγιο Τάφο, κέρδισε πρόσφατα το δικό του δεκαπεντάλεπτο (αρνητικής) δημοσιότητας, όταν μπροστά στις κάμερες καταράστηκε μία δημοσιογράφο. Λίγο αργότερα βέβαια, ζήτησε συγνώμη εξηγώντας ότι είναι ευέξαπτος επειδή έχει ζάχαρο.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι το ζάχαρό του ανεβαίνει ακόμα και όταν... αλληλογραφεί με τους εν Χριστώ αδελφούς του! Ιδού, λοιπόν, τι γράφει (ο απόφοιτος δημοτικού) Φώτιος σε μητροπολίτη, αντίπαλο του πατριάρχη Ειρηναίου: «Μωρή πατσαβούρα τακουνού, που έκανες αίτηση ότι ο μισθός είναι λίγος για να πάρεις αύξηση, για να πληρώνεις εκεί που γυρίζεις, στις αγορές, και δεν ντρέπεσαι που έδωσες τα κειμήλια
του Αγίου Τάφου στον... Πώς θα βγει η ψυχή σου; Αλλά και αυτός δεν έχει φιλότιμο που τα πήρε». Αρχιμανδρίτης Φώτιος.
  • Τι να σχολιάσουμε εμείς; Μόνο να εξηγήσουμε ότι στο κείμενο της επιστολής δεν κρατήσαμε την ορθογραφία του . Και να αναρωτηθούμε, βεβαίως, πώς τολμά να υπογράφει τέτοιου είδους σημειώματα με τον τίτλο (!) του αρχιμανδρίτη.
(Β.Σ.-Μ.Π., Ελευθεροτυπία, 3/4/2005)

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε σήμερα μετά την απολογία του στον ανακριτή Πειραιά, ο αρχιμανδρίτης Φώτης Μακρυστάθης μαζί με άλλα τέσσερα άτομα που κατηγορείται για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, μέσω Διαδικτύου. Ο αρχιμανδρίτης ζήτησε να είναι στη φυλακή μαζί με τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα.

Σωστός ο παπάς! Θέλει τον μητροπολίτη δίπλα του για να ψάλλουν ύμνους... Ας περιμένουμε όμως να δικαστεί πρώτα ο αρχιμανδρίτης, γιατί πολλά μπορεί να γίνονται, μπορεί να διογκώνονται ασήμαντες ιστορίες! Το τεκμήριο της αθωότητας ας ισχύσει και γι' αυτόν!

27 January 2009

Ιερά «ιατρικά παιχνίδια»

...
Η εισαγγελία της γερμανικής πόλης Bamberg στη Βαυαρία δημοσιοποίησε τις κατηγορίες εναντίον του πρωτοσύγκελου της καθολικής αρχιεπισκοπής της πόλης, Otto Münkemer: Δέκα περιπτώσεις σεξουαλικής κακομεταχείρισης ανήλικων παιδιών, όλα μικρότερα των 14 ετών! Όμως ο δράστης δεν θα δικαστεί από πολιτικά δικαστήρια, γιατί τα συγκεκριμένα εγκλήματά του έχουν παραγραφεί. Συνέβησαν όλα, όταν ο ίδιος ήταν εφημέριος στην πόλη Ansbach.

Οι πιστοί καθολικοί στην ενορία του Münkemer στο Ansbach δεν πιστεύουν στα αυτιά τους: «Αυτός ο μαζεμένος, γλυκός και ήρεμος κληρικός να έχει κάνει τέτοια πράγματα; Αποκλείεται!» Ό,τι δεν μπορούν να φανταστούν, δεν είναι δυνατόν και να έχει συμβεί! Απόδειξη, λένε χωρίς να αντικρουστούν από άμβωνος, ότι ο θεός φρόντισε να παραγραφούν τα αδικήματα, ώστε να παραμείνει στην υπηρεσία της εκκλησίας ο ανώμαλος κληρικός. Έτσι είναι σωστό: ο θεούλης στην υπηρεσία των παιδεραστών!

Όμως τα, ενήλικα πλέον, θύματα του ανώμαλου παπά ξέρουν πια πολύ καλά, τι σήμαιναν τα «ιατρικά παιχνίδια» που τους έκανε τότε στο οικοτροφείο της εκκλησίας. Τους υποσχόταν καλοπέραση, γλυκίσματα και πολλές βόλτες, ώστε να έχει ο ίδιος άνεση στα «ιατρικά παιχνίδια» του. Η εισαγγελία θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι τριπλάσιος μέχρι τετραπλάσιος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων θέλησαν να καταθέσουν. Άλλα παιδιά αρνήθηκαν όμως οποιαδήποτε κατάθεση ή δήλωσαν ότι δεν θυμούνται ή ότι δεν συνέβη τίποτα. Γιατί να μπλέξουν μετά από 20-30 χρόνια, σχεδόν όλοι οικογενειάρχες πια με δικά τους παιδιά;

Κι αφού η κοσμική εξουσία δεν μπορεί να επιβάλλει ποινές, λόγω παραγραφής, θα περίμενε κάθε καλοπροαίρετος ότι ο εκκλησιαστικός μηχανισμός που θεωρεί τέτοια αδικήματα απαράγραπτα, θα έδινε με άμεσες επιλογές του να καταλάβουν όλοι, ποιες είναι οι προθέσεις του. Το θέμα του εντωμεταξύ συνταξιοδοτημένου κληρικού, α
φού μελετήθηκε για πολλούς μήνες επισταμένως, έγινε πάσα από γραφείο σε γραφείο και από αρμόδιο σε αρμοδιότερο, παραπέμπεται τώρα στο Βατικανό για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις…

Μία απόφαση του αργοκίνητου κεντρικού καθολικού μηχανισμού θα διαρκέσει πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια και, μέχρι τότε, ο σκανδαλιάρης Münkemer, 64 ετών πλέον, θα κατοικεί σε ένα αναγεννησιακό εκκλησιαστικό παλάτι του Bamberg και θα συνεχίσει να δηλώνει ότι δεν θυμάται τίποτα από τα περιστατικά που τον κατηγορούν. Η «γεροντική» μνήμη βοηθάει στην καλοπέραση, μέχρι νεοτέρας…

(βλέπε επίσης>>>)

Και εν Ελλάδι με αρχιμανδρίτη

(TO BHMA, 27/1/2009)

Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας, εκ των οποίων ένας αρχιμανδρίτης στη Σπάρτη, επιχειρηματίες, δυο γιατροί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ένας φαντάρος, ένας «ντι-τζέι» σε νυκτερινό κέντρο στη Μύκονο και ένας αλλοδαπός άεργος, εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η επιχείρηση των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και των συναδέλφων τους της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με την κωδική ονομασία «Myosis» ξεκίνησε πριν από έξι μήνες μετά από έγγραφο που έστειλε μέσω Interpol η Mητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Όπως έλεγαν οι Βρετανοί, κατά την διάρκεια «σάρωσης» στο Internet εντόπισαν πολλές ιστοσελίδες (παραπάνω από 200) μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούσαν να δουν και να αγοράσουν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Για να μπορέσει κάποιος να «κατεβάσει» φωτογραφίες και βίντεο έπρεπε μηνιαία να χρεώνεται με 79,85 αμερικανικά δολάρια στην πιστωτική του κάρτα.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν 137 ηλεκτρονικά ίχνη που οδηγούσαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ειδικότερα σε: Αττική, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Μύκονο, Ορεστιάδα και Πρέβεζα. Αμέσως ξεκίνησε η ψηφιακή ανάλυση και διαπιστώθηκε η ταυτότητα 25 ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου που είχαν επισκεφθεί ορισμένες από τις ιστοσελίδες που περιείχαν το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στις φωτογραφίες και τα βίντεο απεικονίζονταν παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και πάνω δεμένα στους αγκώνες και φιμωμένα σε ερωτικές πράξεις.

Από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση συνελήφθησαν οι 12, ένας εκ των οποίων είναι ο Αρχιμανδρίτης που λειτουργούσε σε ενορία στην Σπάρτη, ενώ για τους υπόλοιπους 13 σχηματίστηκε δικογραφία καθώς στους υπολογιστές τους δεν βρέθηκαν αρχεία με παιδική πορνογραφία.

(βλέπε επίσης >>>)
Εγώ αναρωτιέμαι, τι μπορεί να σημαίνει "υπεράνω πάσης υποψίας" που γράφει το ΒΗΜΑ; Αυτούς που αναφέρει μάλλον οι πιθανότεροι ύποπτοι ήταν, κατ' ευθείαν σ' αυτούς πήγε η Αστυνομία.

26 January 2009

Χρόνια πολλά...

σήμερα 26 Ιανουαρίου είναι η κινέζικη πρωτοχρονιά, αρχίζει το έτος του βοδιού!

Παγκόσμια αεροπορική κίνηση

...
Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια 24ωρη παρατήρηση όλων των πτήσεων μεγάλων αεροσκαφών στον κόσμο, η οποία συμπυκνώνεται σε λίγο παραπάνω από 1 λεπτό. Τα κίτρινα στίγματα είναι πολιτικά αεροσκάφη, όλα με πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους στο εσωτερικό τους! Από το διάστημα μοιάζει η εικόνα με τη δραστηριότητα σε κυψέλη μελισσών.

Ταυτόχρονα βλέπουμε την κίνηση του ηλιακού φωτός πάνω στη Γη από την Ανατολή στη Δύση. Είναι εμφανές ότι με την έλευση της ημέρας πυκνώνουν υπερβολικά οι πτήσεις -όλη η Ευρώπη γίνεται κίτρινη- και το βράδυ αραιώνουν. Αντίστοιχα συμβαίνουν στη Βόρεια Αμερική και στην Ανατολική Ασία. Από το ισχυρότερο φως στο βόρειο πόλο και το ασθενέστερο στο νότιο συμπεραίνουμε ότι η εικόνα καταγράφηκε σε μια καλοκαιρινή μέρα.



Πρόσκληση - Δελτίο Τύπου

Η Στοά τού Βιβλίου και ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
σάς προσκαλούν την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009, ώρα 20:00 στην Αίθουσα Λόγου τής Στοάς τού Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5), στην τριακοστή έκτη εκδήλωση τού κύκλου Ποιητικό Βήμα σε έναν αντιποιητικό κόσμο με θέμα:


"ελληνική ποίηση τής νέας χιλιετίας"

ποιήματά τους διαβάζουν 14+1 ποιητές και ποιήτριες:


Χρήστος Αγγελάκος
Γιάννης Αντιόχου
Γιώργος Βαρθαλίτης
Παναγιώτης Ιωαννίδης
Στέλλα Καρτάκη
Δήμητρα Κατιώνη
Ναταλία Κατσού
Θεώνη Κοτίνη
Δήμητρα Κωτούλα
Αριστέα Παπαλεξάνδρου
Σταμάτης Πολενάκης
Σταύρος Σταυρόπουλος
Γιάννης Στίγκας
Ιωάννης Τσίρκας


Την παρουσίασή τους αναλαμβάνει ο ποιητής

Άγης Μπράτσος


24 January 2009

Τhere' s probably no god

...
Διευρύνεται το κίνημα για δημόσιες δηλώσεις με πινακίδες περί ανυπαρξίας του θεού και περιφρόνησης των απειλών για τιμωρία. Μετά το Λονδίνο, κυκλοφόρησαν αντίστοιχα μηνύματα στην ισπανική Βαρκελώνη, ενώ στην Αυστραλία πωλούνται μπλουζάκια.

click
Αριστερά πάνω: Η Ariane Sherine που είχε την ιδέα για την προβολή στα λεωφορεία του Λονδίνο, Αριστερά κάτω: Αντίστοιχη προβολή σε λεωφορεία της Βαρκελώνης, Δεξιά: Μπλουζάκι νε αντιθεϊκά μηνύματα.




Την ίδια στιγμή πιο ώριμες κυρίες του Κοινωνικο-Χριστιανικού Κόμματος (πολιτική δεξιά) διαδηλώνουν στη Μαδρίτη με πινακίδες για το αντίθετο: Υπάρχει θεός και να τον εμπιστεύεστε...



Τα βίντεο του Youtube με το θέμα των πινακίδων περί ανυπαρξίας του θεού λογοκρίνονται στις ΗΠΑ, δεν τα βλέπουν οι Αμερικάνοι, όπως αναφέρεται στο επόμενο...

Ax!!… Εμείς οι γυναίκες

της Ισμήνης

5. Η κουτσομπόλα - Η ανοικοκύρευτη

Καθημερινή στολή της είναι η ρόμπα. Κόλλησε πάνω της σαν δεύτερο δέρμα. Mόλις σηκωθεί από το κρεβάτι δεν βγάζει το νυχτικό της, αλλά φοράει από πάνω τη ρόμπα της κι έτσι κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού - σιγά τις δουλειές θα μου πείτε, αλλά τέλος πάντων όσες δουλειές έχει αποφασίσει να κάνει.

Θεωρητικά κουράζεται με τη σκέψη και μόνο όσων πρέπει να κάνει για να διατηρεί βρε αδερφέ το σπίτι υποτυπωδώς καθαρό. Πάλι καλά που βάζει και μια κατσαρόλα να ετοιμάσει κάποιο φαγητό για την οικογένεια. Αν τύχει δε κατόπιν προειδοποίησης της ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ να έχει διακοπή ένα από τα 2, είναι η καλύτερη της.

- Κώστααααααααααααα αύριο δεν έχει ρεύμα από τις 10 μέχρι τη 1 να φέρεις κοτόπουλο να φάμε το μεσημέρι.

Άντε να της πει ο Κώστας ότι μπορεί να μαγειρέψει πριν τις 10 ή και μετά τη 1!

- Κωστάκηηηηηηηηη!!!!!!!!!!!!!! είναι η απάντησή της με στριγκιά φωνή που σου τρυπάει τα αυτιά, έχω πιο σοβαρά πράγματα να κάνω, από το να σκέφτομαι ότι πρέπει να σηκωθώ νωρίς και να μαγειρέψω για να προλάβω την διακοπή του ρεύματος.

Τώρα να δούμε ποια είναι αυτά τα τόσο πια πιο σοβαρά που έχει να κάνει και δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει… μα φυσικά το κουτσομπολιό! Κουτσομπολιό όμως επί επιστημονικής βάσεως.

Πρωτίστως ξέρει όλα τα ονόματα της γειτονιάς, δηλαδή της απέναντι πολυκατοικίας, της διπλανής εκ δεξιών και εξ ευωνύμων και τις παραδίπλα. Το σπίτι που μένουν είναι διώροφο από τα λίγα εναπομείναντα στο πάλαι κλεινόν άστυ! Υπάρχουν ακόμα γειτονιές που τα μονώροφα, διώροφα σπίτια είναι όαση ανάμεσα στις πολυκατοικίες και οι παλιοί οικοπεδούχοι νοσταλγούν της εποχή που ήτανε και αυτοί κύριοι στα σπίτια τους και όχι να λογίζονται σαν ποσοστό ιδιοκτησίας.

Δεν θέλησε να το δώσουν αντιπαροχή για να είναι πιο άνετα, έχει την αυλή της με τα βασιλικά στο πίσω μέρος και υπάρχει ακόμα ένα πηγάδι, εν ολίγοις μια ανθρώπινη διαβίωση.

Θα μπορούσε όμως κανείς να υποθέσει και για έναν
άλλο λόγο. Το σπίτι έχει 3 παράθυρα στο δρόμο, όπως είχαν τα παλιά σπίτια, και πίσω από αυτά τα παράθυρα που έχουν μονίμως κατεβασμένες στις κουρτίνες, είναι το βασίλειό της. Το βασίλειο της παρακολούθησης, το βασίλειο του τι κάνει ο απέναντι, ποιο μπήκε και ποιος βγήκε από την απέναντι πολυκατοικία, ποιος πέρασε στο πεζοδρόμιο, ποιο αυτοκίνητο σταμάτησε αργά το βράδυ, ποιανού η κόρη κατέβηκε και ποιος νεαρός την έφερε .

Θα μου πείτε, σιγά τα λάχανα, ποιος ασχολείται τώρα την εποχή μας με το ποιος μπαινοβγαίνει στο κάθε σπίτι και ποιος ή ποια νεαρά άργησε να γυρίσει το βράδυ. Κι’ όμως υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται και τρέφονται με αυτά.

Η κυρία Φρόσω είναι η πρώτη και η καλύτερη. Όσα και ότι δεν πέφτει στη αντίληψή της μέσα από την ακτίνα περισκοπίου του παραθύρου της, έχει βρει άλλο τρόπο να τα μαθαίνει.

Όσο και αν τα σούπερ μάρκετ αντικατέστησαν τον μπακάλη της γειτονιάς που από εκεί μάθαινες πολλά πράγματα, δεν αντικατέστησαν όμως την ΕΒΓΑ της γειτονιάς.

Το μαγαζάκι αυτό που διαθέτει 30 τμ στεγάζει έναν κόσμο ολόκληρο από όλα τα είδη που χρειάζεται κανείς και πάνω απ’ όλα, εκεί σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα, αγοράζοντας το καθημερινό γάλα και το γιαούρτι, λες βρε αδελφέ και μια ανθρώπινη ζεστή καλημέρα.

Ο κύριος Γιώργος σε ρωτάει τι κάνεις, τι κάνει η οικογένεια. Έχει και 2 τραπεζάκια με 6 καρέκλες, στριμωχτά μέσα στο μαγαζί το χειμώνα ή έξω στο πεζοδρόμιο το καλοκαίρι και από εκεί διακινείται η πληροφόρηση για τα συμβαίνοντα στη γειτονιά, με το απαραίτητο κουτσομπολιό βέβαια.

Πρώτη καθημερινή της στάση η ΕΒΓΑ, μιλάει, μαθαίνει, ρωτάει, είναι βλέπεις και τα άλλα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία δεν έχει οπτική πρόσβαση, οπότε αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον θέλει να το μάθει, ώστε να είναι ενημερωμένη πλήρως.

Ακολουθεί η δεύτερη στάση που είναι ο μανάβης που εκεί διασταυρώνει τις πληροφορίες της, ανάμεσα σε ένα ματσάκι σέλινο και ένα λάχανο για σαλάτα.

Το δε αποκορύφωμα είναι το περίπτερο. Εκεί πια καταναλώνει την περισσότερη της ώρα. Το περίπτερο είναι ένα είδος που μόνο στην Ελλάδα υπάρχει – δεν ξέρω αν ευδοκιμεί σε άλλους τόπους μακρινούς, αλλά σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις δεν έχω δει κάτι παρόμοιο.

Είναι δε καθαρή οικογενειακή επιχειρήσει το περίπτερο, ο άντρας, η γυναίκα και από πίσω έρχονται τα παιδιά που όταν μεγαλώσουν κάνουν τις ενδιάμεσες βάρδιες για να ξεκουραστούν οι γονείς.

Έξω από το περίπτερο έχουν στηθεί και οι απαραίτητες καρέκλες για την μάζωξη της γειτονιάς. Η κυρα Φρόσω μας με το γάλα στο ένα χέρι το λάχανο στο άλλο και το σέλινο υπό μάλης, κατευθύνεται στο περίπτερο που την περιμένουν η καρέκλα, δήθεν να ξαποστάσει, και το απύθμενο στόμα της περιπτερούς:

- Είδες τον κύριο Δημήτρη; τον συνταξιούχο που μένει απέναντι σας καλέ στον 1ο όροφο της πολυκατοικίας, καλέ πως έγινε έτσι ο άνθρωπός, ούτε ένα βήμα δεν μπορεί να κάνει χωρίς το μπαστούνι!

- Αμμ … εκείνη η γυναίκα του πια, δεν την χωράει η κάμαρη του σπιτιού της. Χμμμ … Όλο έξω την βλέπω στολισμένη, σεινάμενη – κουνάμενη και ντυμένη στην τρίχα, κατάλαβες τι εννοώ !

- Το έμαθες για την κόρη του ζαχαροπλάστη, εδώ δα στη γωνία; Μια χαρά κορίτσι, νέα και όμορφη, τα φτιάξε με έναν παντρεμένο. Το έμαθε η γυναίκα του, ήρθε στο ζαχαροπλαστείο προχθές και από τις φωνές της και τα μαλλιοτραβήγματα, πεταχτήκανε οι πάστες μέχρι το ταβάνι.

- Ο Πέτρος της κυρίας Ζηνοβίας, αρραβωνιάστηκε με μιαν Αλβανίδα, άσε πάει να σκάσει η μάνα του .

- Η ψησταριά κλείνει, ήρθε η αγορανομία και του βρήκανε σάπια. Καλά να πάθει ο γρουσούζης, είχε και μία φάτσα σαν αρβανίτης και όλο μούτρα ήτανε. Και ένα σωρό άλλα ουσιαστικά ανούσια για τρίτους, αλλά όχι βέβαια για την κυρία Φρόσω μας. Ούτε και αυτή μπορεί να υπολογίσει την ώρα που αράζει στο κέντρο διερχομένων, το περίπτερο.

Γεμάτη και χορτάτη από κουτσομπολιά που τα διασταύρωσε πια με την περιπτερού και έμαθε και άλλα που της ξέφυγαν, γυρνάει στο σπίτι της, να κάνει τι; Να μαγειρέψει; Αμ δε! Να ξεσκονίσει; Αμ δε! Κατρακυλάει η σκόνη σαν καταρράκτης του Νιαγάρα από την τηλεόραση. Βάζει την ποδιά, κατάλοιπο της μικρασιάτικης της καταγωγής και την στήνει στο παράθυρο μέσα από τις κουρτίνες να δει, να παραμονέψει.

Τουλάχιστον ένα σημείο του σπιτιού της που είναι πεντακάθαρο είναι τα τζάμια. Τα καθαρίζει συχνά πυκνά για να βλέπει καλά τι γίνεται απ’ έξω!

23 January 2009

Για την οικονομική ενίσχυση της Κων/νας Κούνεβα...

που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης



ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Ένας ελεύθερος κόσμος»
του Κεν Λόουτς

Κυριακή 25 Ιανουαρίου, 7:00 μ.μ.
Σολωμού 12, 3ος όροφος, Πλ. Εξαρχείων

Την προβολή της ταινίας του Κεν Λόουτς «Ένας ελεύθερος κόσμος» (It's a free world, 2008) διοργανώνει η Ταξική Πορεία την Κυριακή 25 Γενάρη, στις 7:00 το απόγευμα, στο στέκι της (Σολωμού 12, 3ος όροφος, Πλ. Εξαρχείων), στην προσπάθειά της να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της εργάτριας Κων/νας Κούνεβα, η οποία από τις 22 Δεκεμβρίου δίνει μάχη για τη ζωή της, μετά τη στυγνή δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε από «άγνωστους» λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Η ταινία που πραγματεύεται την εκμετάλλευση των μεταναστών από τα κυκλώματα του σύγχρονου δουλεμπορίου, είναι μια καλή αφορμή και για συζήτηση πάνω στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα ενάντια στον οποίο αγωνίζεται και η Κωνσταντίνα.

Ανασυγκρότηση της οπισθοδρομικότητας

...
Στο πολύ καλό blog Ανούσια Πίστη δημοσιεύεται υπό τον τίτλο Οι κωμικοτραγικές τακτικές των απολογητών της ΟΟΔΕ μια εγκύκλιος που κυκλοφόρησε μεταξύ εντεταλμένων (προφανέστατα) παπάδων και στην οποία ορίζεται να κάνουν βάρδιες σε fora και blogs για να απαντάνε σε άθρησκους αντιπάλους...

Ανταλλάσσουν βέβαια και κατηγορίες μεταξύ τους τα troll, ότι ο τάδε ή η δείνα ομάδα είναι «αιρετικοί» και επιβεβαιώνουν οτι κατά βάθος είναι όλοι τους ανθέλληνες: «Το Ορθόδοξο δεν θα το βρούμε στην ΟΟΔΕ (ορθόδοξη ομάδα δογματικής έρευνας) ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ και για το ότι ο Ωριγένης τούς είναι αιρετικός και βαθιά επηρεασμένος από την Ελληνική φιλοσοφία». Οι αιρετικοί είναι επηρεασμένοι από την ελληνική φιλοσοφία και, συμπεραίνω εγώ, οι «αμιγώς ορθόδοξοι» υπακούν αποκλειστικά τον Ιουδαϊσμό! Γι' αυτό κάπου μετά αναφέρονται στα «αναθέματα» των παπάδων κατά των Ελλήνων, τα οποία θέλουν να περιθωριοποιήσουν δια της ερμηνευτικής τεχνικής του Μεταλληνού και άλλων...

Το κείμενο μοιάζει εμπνευσμένο από κάποιες κατευθυντήριες εντολές προς τα μέλη παρακρατικής οργάνωσης, αναφέρεται σε έτοιμα κείμενα που έχουν συντάξει οι επικεφαλής της οργάνωσης και τα οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ρίχνει αυτούσια με copy-paste σε blogs και fora, όπου δημοσιεύεται κάτι ενάντια στα συμφέροντα και τις εισπράξεις των παπάδων. Επίσης δίνονται οδηγίες, πώς να μπαίνει ο ίδιος σχολιαστής με διαφορετικά νικ στο ίδιο forum ή blog και να μην τον καταλαβαίνουν, αφού μάλλον υπάρχει έλλειψη εθελοντών γραφέων (δεν γράφω λειψανδρία γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί)!

Να ξέρουμε από πού εκπορεύονται οι 3-4 θεόπληκτοι που μπαίνουν κι εδώ και θέτουν συντριπτικά ερωτήματα του τύπου «υπάρχει θεός;», «υπάρχει ζωή χωρίς Χριστό;» και άλλα παρεμφερή. Ακολουθεί απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή (ο μεγάλος γιαραμπί να το κάνει "Δελτίο Ειδήσεων"), στο οποίο αποκαλύπτεται ότι υπάρχει και ιστοσελίδα με αντιθρησκευτικό-αθεϊστικό περιεχόμενο... Ολόκληρη ιστοσελίδα συμπατριώτες μου!

22 January 2009

Μουσουλμάνος κληρικός προτείνει ξύλο στις γυναίκες

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα




Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ κάλεσε ένα Μουσουλμάνο κληρικό να ζητήσει συγγνώμη από το ποίμνιό του επειδή, σε κήρυγμά του, υποστήριξε ότι οι Μουσουλμάνοι άνδρες μπορούν να χτυπούν και να βιάζουν τις γυναίκες τους. Ο Σαμίρ Αμπού Χάμζα σε κήρυγμά του υποστήριξε ότι είναι δικαίωμα του άνδρα να απαιτεί σεξ από τη γυναίκα του και να κάνει σεξ μαζί της ακόμα και αν αυτή δεν θέλει. «Αυτό», είπε, «δεν είναι βιασμός».

Πρόσθεσε μάλιστα, επικαλούμενος το κοράνι, πως αν γυναίκα δεν συμμορφώνεται δεν πειράζει αν ο άνδρας την δείρει, αλλά όχι να την ματώσει και να την τραυματίσει. «Καλώ τον κληρικό αυτό να ζητήσει συγνώμη. Οι απόψεις του είναι απαράδεκτες και δεν έχουν θέση στην αυστραλιανή κοινωνία» είπε ο κ. Ραντ.



Αφού δεν ξεσηκώνονται οι ίδιες οι μουσουλμάνες, μάλλον τα θέλουν και τα παθαίνουν. Άμα πέσει καμιά παντόφλα στην αντίθετη κατεύθυνση, θα αρχίσουν να επικρατούν οριμότερες σκέψεις.

Με μια άλλη Αργώ για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές

Δρ. Θόδωρος Κουσουρής, Περιβαλλοντολόγος

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ανησυχία για τις παγκόσμιες μεταβολές του κλίματος, τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, για τον επιταχυνόμενο ρυθμό ανόδου της θάλασσας (περίπου 3 χιλιοστόμετρα ανά έτος), για την υποχώρηση-συρρίκνωση των πάγων στον Αρκτικό ωκεανό με αύξηση της εκεί θερμοκρασίας Οι επιδράσεις αυτές προκαλούνται από ένα πολύπλοκο σύστημα κλιματικών μεταβολών μεγάλης διάρκειας και από τη φυσική ποικιλότητα-διακύμανση.

Με απλά λόγια οι επιπτώσεις αυτές, μεταξύ των άλλων, μπορούν να δράσουν α) ευεργετικά, καθώς με το ήπιο κλίμα στις ψυχρές περιοχές επιμηκύνονται οι καλλιεργητικές περίοδοι, αλλά και δημιουργούνται πολλά ανοίγματα στις παγωμένες θάλασσες του Αρκτικού Ωκεανού, για τις θαλάσσιες μεταφορές, και β) καταστροφικά, εξαιτίας της εξαφάνισης χαμηλών και επίπεδων παράκτιων περιοχών, λόγω της κατάκλυσής τους από τη θάλασσα, της αύξησης των πλημμυρικών φαινομένων, της εξαφάνισης ευαίσθητων ειδών πανίδας και χλωρίδας και της συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας, των μεγάλων περιόδων ανομβρίας και ξηρασίας, τα συχνότερα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα με καύσωνες, με καταιγίδες και άλλα.

Το υγρό στοιχείο φαίνεται ότι συμμετέχει κατά μεγάλο μέρος στη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών της Γης, καθόσον οι θάλασσες και οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% περίπου της επιφάνειας της γης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της υδρόσφαιρας (97,3%) ανήκει στη θάλασσα. Εξάλλου, σήμερα, γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες για τις φυσικές μεταβλητότητες σε θάλασσες και ωκεανούς, αλλά και για τις διακυμάνσεις που προκαλούν οι κλιματολογικές αλλαγές, εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, ενώ εμφανίζονται απρόβλεπτες εξελίξεις στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ωκεανούς και την ατμόσφαιρα. Επομένως, η επίδραση των ωκεανών και θαλασσών στις κλιματικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για το φυσικό περιβάλλον.

Οι επιστήμονες που μελετούν τα σχετικά φαινόμενα έχουν στη διάθεσή τους ερευνητικά σκάφη και υποβρύχια, ειδικές πλατφόρμες και δορυφόρους, ενώ πρόσφατα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα παγκόσμιας εμβέλειας, με το όνομα Αργώ, το οποίο αποτελείται από αυτόνομες συστοιχίες αυτογραφικών οργάνων, πάνω σε σχετικά μικρού μεγέθους ειδικούς πλωτήρες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βυθίζονται και πάνω από τα 2000 μέτρα βάθος. Όλοι γνωρίζουμε το μυθολογικό πλοίο Αργώ με το οποίο ο Ιάσονας και οι αργοναύτες στην ομώνυμη εκστρατεία τους, αναζητούσαν το "Χρυσόμαλλο Δέρας" σε μακρινές θάλασσες. Σήμερα, πάλι με μια άλλη Αργώ, αναζητούνται να επιλυθούν τα σύγχρονα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα.

Έτσι, συλλέγονται δεδομένα, αναλύονται διεξοδικά και επιχειρούνται να δοθούν έγκυρες απαντήσεις στο γρίφο γύρω από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές και τις επικείμενες επιπτώσεις τους σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή τη στιγμή περίπου 3000 τέτοιοι πλωτήρες του προγράμματος Αργώ, καταγράφουν τις συνθήκες σε θάλασσες και ωκεανούς. Κάθε συστοιχία οργάνων της Αργώ, καταδύεται σε πολύ βαθιά νερά, παρακολουθεί την κίνηση των ρευμάτων, καταγράφει τη θερμοκρασία και την αλατότητα στη στήλη του νερού, κάθε 10 μέρες ανεβαίνει στην επιφάνεια και μεταδίδει μέσω δορυφόρων τις μετρήσεις που έχει συλλέξει, για να καταδυθεί και πάλι για μετρήσεις κ.ο.κ.

Αυτές οι παρατηρήσεις θα επιτρέψουν να επισημανθούν σημαντικές διακυμάνσεις στις τάσεις του κλίματος και στα ρεύματα της θάλασσας, καθώς μέσω αυτών γίνεται η μεταφορά ενός μέρους της θερμικής ενέργειας στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι τεράστιας σημασίας, καθώς προσπαθούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν αλλαγές σε έναν κόσμο που υπόκειται σε υπερθέρμανση, αλλά και να διαμορφώσουν ευρύτερη άποψη, η οποία να μην εστιάζεται μόνο σε μια περιφερειακή περιοχή, αλλά να παρακολουθείται πως θα εξελιχθεί το κλίμα σε παγκόσμια διάσταση.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ των άλλων στις ξηρασίες και ανομβρίες της Κίνας και της Αφρικής, στα πλημμυρικά φαινόμενα της Ευρώπης και της Αμερικής, στους απρόβλεπτους τυφώνες στις τροπικές ζώνες, στη μείωση των αλιευμάτων στον Ειρηνικό ωκεανό και στις κλειστές θάλασσες, στις μεταβολές και αλλαγές ως προς τη βιοποικιλότητα του πλαγκτού και της άλλης υδρόβιας ζωής, ακόμη και για τις ασθένειες που ενδημούν στην Ασία και Αφρική και ενδεχομένως μεταφερθούν σε καινούργιες περιοχές, καθώς μεταβάλλεται το κλίμα.

21 January 2009

Φωνή μοναχικού βοώντος...

Αντισταθείτε!


(ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ, ΤΑ ΝΕΑ, 14/1/2005)

Θερίζουμε τώρα από τη σπορά της πολιτικής αφροσύνης πολλών δεκαετιών. Λίγα από όσα διακήρυξαν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Ποτέ δεν διαμορφώσαμε ολοκληρωμένη, συνεπή, μακροπρόθεσμη αγροτική πολιτική, κομμάτι μιας συνολικής εθνικής οικονομικής πολιτικής. Ό,τι κάθε τόσο προσομοίαζε με αγροτική πολιτική, ήταν προϊόν αναγκασμού από τις Βρυξέλλες, κι αυτό συνήθως πονηρά με εσωτερικές δικλίδες διαφυγής και παραβίασης.

Και το χειρότερο, πέραν ακαδημαϊκών αναφορών, κενών απειλών ή γραφειοκρατικών υποσημειώσεων, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε τελικά και ξεκάθαρα να θέσει προς τον αγροτικό κόσμο τα αξεπέραστα διλήμματα, να του εξηγήσει, και κυρίως να αναλάβει το πολιτικό και οικονομικό κόστος για να τον μετακινήσει σε νέες βιώσιμες παραγωγικές δραστηριότητες. Και τέτοιες υπήρχαν. Έλειψαν η τόλμη, η γνώση, η φαντασία για να καταστεί η γεωργία υπόδειγμα σύγχρονης και προχωρημένης δραστηριότητας.

Απεναντίας, στήριξαν την αδράνεια και την προσδοκία, την παρακμή και τον εκφυλισμό, την αυτοκτονική νοοτροπία, την καθυστέρηση και τη σπατάλη. Το συνδικαλιστή και όχι τον αγρότη.

Τώρα όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει, και η πλειονότητα των πολιτών δεν δέχεται τη συνέχιση του δόλιου τρόπου. Δεν υπάρχει άλλος παρά η στυγνή αλήθεια για την οικονομία, την κοινωνία, τον αληθή εκσυγχρονισμό της. Δεν είναι η διαχείριση συνθημάτων· αντισταθείτε!

(βλέπε επίσης >>>)

Το κείμενο γράφτηκε μεν τον Ιανουάριο του 2005, θα μπορούσε όμως να έχει γραφτεί το έτος 2000 ή το 1995 ή το 1985. Μπορεί να ξαναγραφτεί αυτούσιο και σήμερα, αφού τα ίδια λένε και υπόσχονται οι πάντες, όπως φαίνεται από την παραπομπή σε πρόσφατο κείμενο... Η οπισθοδορμικότητα της διαχρονικής αμάθειας!

Κράτος-Εκκλησία

...
Βλέπουμε αύξηση των εκκλησιαστικών σκανδάλων, που προκαλούν το κοινό αίσθημα και απογοητεύουν πολίτες και ορθόδοξους χριστιανούς. Η στενή σχέση Κράτους-Εκκλησίας και ο εναγκαλισμός πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων είναι η μεγάλη αιτία. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Ο πολιτικός κυνηγά ψήφους για να κατακτήσει την εξουσία και ο εκκλησιαστικός ηγέτης επιδιώκει το χρήμα για να διατηρήσει την ισόβια εξουσία. Οι πολιτικοί λένε ότι εκπροσωπούν τον λαό (!) και οι εκκλησιαστικοί εκπροσωπούν τον Θεό (!).

Μόνο που λαός και Θεός έχουν μπει στο περιθώριο, παρακολουθώντας τα οικονομικά σκάνδαλα των... εκπροσώπων τους. Ο βαθύς εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας οδήγησε το πρώτο στον μη έλεγχο των οικονομικών της δεύτερης, στην κατάργηση της φορολόγησης της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας, στην παράκαμψη της πολεοδομίας από τη ναοδομία, τελευταία δε, στη χαριστική ανταλλαγή μικρής αξίας εκτάσεων με άλλες εκτάσεις μεγάλης αξίας, τα λεγόμενα «φιλέτα», του Δημοσίου. Ο,τι ζητούν οι δεσποτάδες, οι καλόγεροι και οι πατριάρχες, το ελληνικό κράτος συνήθως τους το παρέχει.

Έχει γεμίσει η Ελλάδα Εφραίμ, που ευφραίνονται με τη νοοτροπία του «δώστε για ιερό σκοπό». Ας μην περιμένει η πολιτεία την επίλυση αυτών των θεμάτων από τις ηγεσίες της Εκκλησίας. Αν ήθελαν οι «άγιοι» ηγέτες, θα είχαν παραχωρήσει τις τεράστιες ιερές περιουσίες στον λαό, που λένε ότι διακονούν. Προσβάλλεται το αίσθημα του έλληνα φορολογουμένου, όταν βλέπει εκατομμύρια ευρώ να ενισχύουν πατριαρχεία, όταν βλέπει κρουαζιέρες και συμπόσια εν πλω θρησκευτικών ηγετών, όταν βλέπει ταξίδια και λουκούλλεια γεύματα πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών. Τα έξοδα φυσικά τα πληρώνει ο λαός.

Για να μη φτερνίζεται ένας ρασοφόρος και ταράζεται συθέμελα το Κράτος, πρέπει άμεσα να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό και την Εκκλησία. Να σταματήσει η οικονομική ενίσχυση της δεύτερης (σε εσωτερικό και εξωτερικό), να φορολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που διακατέχει, να διεκδικηθούν από την πολιτεία τα ακίνητα της Εκκλησίας, με παρέμβαση και μέσω της ΕΕ. Τα μοναστήρια και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα να πάψουν να είναι ΝΠΔΔ.

Να ενημερωθούν οι πολίτες για τα θέματα, που ως πρόβατα οδηγούνται στο οικονομικό τους άρμεγμα από κάθε λογής ρασοφόρους (βάπτιση-ονοματοδοσία, γάμοι, κηδείες-καύση νεκρών, μνημόσυνα, δωρεές σε μοναστήρια και μητροπόλεις κτλ.) Ας καταλάβουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ότι δεν προασπίζουν τα συμφέροντα του λαού με την υποταγή τους σε ρασοφόρους ηγέτες. Τέλος, ας καταλάβουμε όλοι μας, ότι ο Θεός είναι διαφορετικός από τους χρυσοφόρους δήθεν εκπροσώπους Του, χωρίς μπίζνες και ιερές εταιρείες.

Κων/νος Κατσίφας, ταξίαρχος ε.α., Λαμία
.

20 January 2009

Βουντού για τον Ομπάμα

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Η Αμερική είναι τρελοκομείο, κανείς δεν το αμφισβητεί! Στο ανιαρό βίντεο που ακολουθεί, ένας παράγοντας των Ρεπουμπλικάνων, μέλος του Κονγκρέσου από την πολιτεία Τζώρτζια, μαζί με δύο αργόσχολους παπάδες (είδαν κάμερα και προσέτρεξαν), μέλη παραθρησκευτικών συμμοριών, κάνουν μαγικά (αγιασμό, ευχέλαιο, βουντού και όλα τα συναφή) στην πόρτα, από την οποία πρέπει να περάσει ο Ομπάμα για να ορκιστεί. Αν ακούσετε ότι στραμπούληξε το πόδι του ο μαυρούλης, να ξέρετε ότι θα οφείλεται στα μαγικά του ρεπουμπλικάνου με τους δύο παπάδες!


Obama Anointing Prayer for Walkway to Inaugural Stage

19 January 2009

Πράσινο, περισσότερο πράσινο!



Κι εγώ προτιμάω τον Ελαιώνα καταπράσινο, έστω με ένα γήπεδο των Βάζελων στο κέντρο. Το ίδιο θα προτιμούσα και για το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Βλέπω όμως ότι δεν λειτουργεί η επιθυμία για βελτίωση του επιπέδου ζωής, παρά μόνο η τάση για κερδοσκοπία.

(η φωτογραφία είναι από το PRESS-GR)

Τα ματωμένα κείμενα

(του Πάσχου Μανδραβέλη, Καθημερινή, 16/1/2009)

Επειτα από δεκαέξι βομβιστικές επιθέσεις (με τη μέθοδο των παγιδευμένων πακέτων), ο τρομοκράτης «Γιουναμπόμπερ» αποφάσισε το 1995 να μιλήσει. Εστειλε ένα παραληρηματικό κείμενο με τις θέσεις του σχετικά με τη βιομηχανική κοινωνία. Υποσχόταν ότι αν δημοσιευόταν σε δύο έγκυρες εφημερίδες θα σταματούσε τη δράση του, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους έντεκα.

Παρά την προτροπή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να δημοσιευτεί η προκήρυξη με την ελπίδα ότι κάποιος θα αναγνώριζε το στυλ γραφής και θα οδηγούσε στη σύλληψη του αόρατου βομβιστή, πολλές εφημερίδες αρνήθηκαν. Υποστήριξαν ότι α) το κείμενο ήταν πολύ μεγάλο και δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον και β) η δημοσίευση ή μη ενός κειμένου ήταν αποκλειστικό προνόμιο των δημοσιογράφων. Δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε από το κράτος ούτε από ιδιώτες.

Στην Ελλάδα οι τρομοκράτες γίνονται αρχισυντάκτες για μια μέρα. Επιβάλλουν τη δημοσίευση των ανοησιών τους «χωρίς περικοπές και συντομεύσεις», όπως απαιτούσε παλιότερα η «17 Νοέμβρη». Και αυτό είναι περίεργο, διότι κείμενο 9.000 λέξεων δεν θα δημοσιευόταν σε ελληνική εφημερίδα ακόμη κι αν το είχε κατεβάσει ο Μωυσής από το όρος Σινά. Δεν είναι η ποιότητα των κειμένων που βαρύνει στην απόφαση (κακογραμμένα κείμενα απορρίπτονται δεκάδες κάθε μέρα, σε όλες τις εφημερίδες), αλλά το αίμα.

Το μυστικό βρίσκεται στην κυκλοφορία των εφημερίδων. Παλιότερα ένα τέτοιο κείμενο ανέβαζε για μια μέρα τις πωλήσεις. Οχι επειδή οι αναγνώστες είχαν την υπομονή να διαβάσουν τα σχοινοτενή παραληρήματα των τρομοκρατών, αλλά γιατί λειτουργεί η «περιέργεια του αίματος». Το ενδιαφέρον για τις προκηρύξεις είναι ανάλογο του μποτιλιαρίσματος στις εθνικές οδούς, αν συμβεί ένα τροχαίο. Ολοι κόβουν ταχύτητα για να δουν. Φυσικά, δεν μελετούν το τροχαίο ούτε αλλάζουν οδική συμπεριφορά μόλις προσπεράσουν τον τόπο του δυστυχήματος. Με την έννοια αυτή, τζάμπα πάει το αίμα που χύνουν κάποιοι για να δημοσιεύσουν τις ανοησίες τους.

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Κάθε εφημερίδα που σέβεται τους αναγνώστες της δημοσιεύει στη στήλη των επιστολών το εξής: «Η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολές αναγνωστών με τον όρο ότι είναι ενυπόγραφες. Γι' αυτό οι επιστολογράφοι πρέπει να σημειώνουν τον αριθμό του τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ελεγχθεί το γνήσιο της επιστολής». Φαίνεται ότι στον ελληνικό Τύπο οι τρομοκράτες εκτός από την αρχισυνταξία, είναι οι μόνοι που κατέκτησαν και το προνόμιο της ανωνυμογραφίας.

18 January 2009

Μετεωρίτες

...
Στη βόρεια Γερμανία, έξω από το Rostock, έπεσε σήμερα Κυριακή ένα μετεωρίτης. Φυσικά, κάποια κάμερα ασφαλείας ήταν σε λειτουργία και κατέγραψε το περιστατικό. Αν δεν υπήρχε η καταγραφή, θα κυκλοφορούσαν ήδη φήμες για Ούφο, επίθεση των Ρώσων, τιμωρία του θεού και άλλα πολλά. Στα διάφορα γερμανόφωνα blog διασκέδασαν οι σχολιαστές πρεπόντως, άλλος ότι ήταν οργή θεού που σφύριξε ο διαιτητής πέναλτι σε βάρος της ομάδας του, άλλος ότι άρχισε η δευτέρα παρουσία και άλλος ότι δοκιμάστηκε με επιτυχία ένα υπερόπλο που κατασκεύαζε στο γκαράζ. Σε άλλες εποχές θα έπεφταν όλοι στο έδαφος και θα άρχιζαν προσευχές και ευχέλαια, προς τέρψιν των παπάδων... Πάνε αυτά, ξύπνησε ο κόσμος!


::

::

(βλέπε επίσης >>>)

Καθρέπτες στα μάτια

...
Η φύση δεν γνωρίζει όρια στους ατελείωτους εξελικτικούς πειραματισμούς της. Οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν για πρώτη φορά ένα μοναδικό ψάρι, το πρώτο στον κόσμο σπονδυλωτό που χρησιμοποιεί καθρέφτες, αντί για φακούς, προκειμένου να εστιάζει το φως στα μάτια του.

Το σπάνιο ψάρι, με την επιστημονική ονομασία Dolichopteryx longipes, που ζει στα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού, ψαρεύτηκε κοντά στη νήσο Τόνγκα, από τον καθηγητή Χανς-Γιοακείμ Βάγκνερ του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, όπως μετέδωσε το BBC.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική εργασία στο βιολογικό περιοδικό «Current Biology», φαινομενικά το ψάρι έχει τέσσερα μάτια, όμως μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι μάτια, αλλά κάθε μάτι είναι χωρισμένο με τη σειρά του επίσης σε ζευγάρι. Κάθε μάτι-ζευγάρι διαθέτει ένα καθρέφτη που εστιάζει το φως και το στέλνει στο άλλο μισό του ματιού, ακριβώς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Μετά από 500 εκατ. χρόνια εξέλιξης των σπονδυλωτών και πολλές χιλιάδες είδη που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, αυτός είναι ο πρώτος γνωστός οργανισμός που έλυσε με τη χρήση καθρέφτη το βασικό οπτικό πρόβλημα όλων των ματιών: πώς να δημιουργούν μια εικόνα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζούλιαν Πάτριτζ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο οποίος εξέτασε το ψάρι.

Η καινοτομική αυτή λύση βοηθά την όραση, καθώς το ψάρι κινείται σε νερά με αμυδρό φως, σε βάθος κάτω των 1.000 μέτρων. Οδηγήθηκε σε αυτή την εξελικτική προσαρμογή προκειμένου να αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα το λιγοστό φως, αλλά και να αυτοπροστατεύεται, αντιλαμβανόμενο έγκαιρα τη βιοφωταύγεια που εκπέμπουν άλλα ψάρια.

Οι καθρέφτες-μάτια χρησιμοποιούν μικροσκοπικές πλάκες από κρυστάλλους γουανίνης, τοποθετημένους σε διαδοχικά στρώματα, που πιθανότατα επιτρέπουν, συγκριτικά με τους φακούς, τη δημιουργία πιο φωτεινών εικόνων με σαφέστερα περιγράμματα, γεγονός που, σύμφωνα με τους βιολόγους, δίνει πλεονεκτήματα στο ψάρι στον αγώνα της επιβίωσης.

17 January 2009

Ποιος κυβερνάει αυτό τον κόσμο;

...
Απομένουν μόλις 10 λεπτά μέχρις ότου τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα που αξιώνει άμεση κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή. Η Κοντολίζα Ράις έχει διαβεβαιώσει τους Άραβες υπουργούς πως θα το στηρίξει. Τρεις ημέρες προσπαθούσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία, διά των υπουργών Εξωτερικών τους, να συμφωνήσουν με τις αραβικές χώρες όσον αφορά την ακριβή διατύπωση.

Όπως υποστήριξε στην ισραηλινή τηλεόραση ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, την ώρα που τηλεφώνησε στον Τζορτζ Μπους, αυτός εκφωνούσε λόγο στη Φιλαδέλφεια. «Τους είπα, “δεν με ενδιαφέρει, θέλω να του μιλήσω τώρα”. Τον κατέβασαν από το βήμα και τον πήγαν σε άλλο δωμάτιο. Του είπα, “δεν μπορείτε να ψηφίσετε αυτή την απόφαση”. Εκείνος απάντησε: “Κοίτα, δεν το έχω δει, δεν γνωρίζω τη φρασεολογία”. “Την γνωρίζω εγώ, δεν μπορείτε να την υπερψηφίσετε”, του είπα». Αυτό ήταν. Ο «απαράμιλλος φίλος του Ισραήλ» (όπως περιέγραψε ο Ολμέρτ τον Μπους) τηλεφώνησε στην Ράις και εκείνη, «ντροπιασμένη», απείχε της ψηφοφορίας... Ο Λευκός Οίκος π
άντως χαρακτήρισε χθες τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού «100% ανακριβείς».
(ΤΑ ΝΕΑ, 8/1/2009)

και: ποιος θέλει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα;


Εντάξει. Ο Καραμανλής τα μούσκεψε (και) στο οικονομικό πεδίο. Παρέλαβε μεν μια άκρως προβληματική οικονομία -που «πέταγε» μόνο στη φαντασία των προπαγανδιστών του «εκσυγχρονισμού»- αλλά την παραδίδει σε χειρότερη μοίρα. Ηρθε και η οικονομική κρίση, και αποκάλυψε πλήρως το «ανύπαρκτο πρόσωπο που υπήρξαμε»...

Όμως, πώς εξηγείται το γεγονός ότι μαζί με την Ελλάδα υποβαθμίστηκε από τη Standard & Poor's και η άλλοτε κραταιά Ισπανία; Εκεί άρχουν οι σοσιαλιστές, έχοντας επικεφαλής έναν σοβαρό άνθρωπο, τον Θαπατέρο (υποβαθμίστηκαν επίσης η Πορτογαλία, το παλιό δήθεν οικονομικό «θαύμα» της Ενωσης, και η Ιρλανδία)...

Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η δεξιά αντιπολίτευση στην Ισπανία επιρρίπτει τις ευθύνες για την υποβάθμιση, και την εν γένει κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, στον Θαπατέρο. Και τον εγκαλεί ότι παρέλαβε μια ανθούσα οικονομία, την οποία κατέστρεψε. Ενώ εκείνος αντιτάσσει ως βασικό επιχείρημα τη διεθνή κρίση.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εύκολο έργο: οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας είναι προφανείς και αυταπόδεικτες. Όμως, αρκετά εξ αυτών εστιάζουν αποκλειστικά στις κυβερνητικές ευθύνες και υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση, λες και αυτή είναι ένα «τίποτε», ένα «κάτι» που δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Προϊόν της λογικής αυτής είναι και ο χθεσινός ισχυρισμός του κ. Χρυσοχοΐδη, στο «Μέγκα», ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, η ναυτιλία, βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής! Ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν, όμως, ότι ο πρώτος τομέας που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα παγκοσμίως είναι η Ναυτιλία.
(Γ.Τριάντης, Ελευθεροτυπία, 15/1/2009)

Είμαστε καταδικασμένοι να δούμε τα ίδια επεισόδια του σίριαλ, αν δεν κάνουμε κάποια απελευθερωτική κίνηση...
.

Ax!!… Εμείς οι γυναίκες

της Ισμήνης

4. Στο γυμναστήριο

Ευτυχία … Ευτυχία … είσαι ωραία και παχεία! Είσαι ωραία και παχείαααα!… Ευτυχία … Ευτυχία!

Τραγουδάει σαν καναρίνι από το πρωί που θα σηκωθεί και θα ξεπροβοδίσει τον άντρα της και τα παιδιά της. Μετά πέφτει με τα μούτρα στις δουλειές του σπιτιού. Με το ξεσκονόπανο στο χέρι περνάει όλα τα έπιπλα να αστράφτουν.

Ανάμεσα σε 2 ξεσκονίσματα κάθεται να ξεκουραστεί κομματάκι, φτιάχνει το καφεδάκι της, ιεροτελεστία πια και σερβίρει καπάκι ένα μεγάλο κομμάτι κέικ, έτσι για να δοκιμάσει αν πέτυχε! Αχ! να στανιάρει κομματάκι. Λιγούρα πια της ήρθε .

Συνεχίζει το σκούπισμα πια, αργά–αργά, τι να γίνει δεν είναι πια και στην πρώτη νιότη, έχει βέβαια σβελτάδα αλλά όσο νάναι, μια μικρή κάμψη στις επικύψεις το έχει διαπιστώσει!

Ανάμεσα στο πλύσιμο των πιάτων και το μαγείρεμα, δοκιμάζει από την πίττα που έφτιαξε χθές και έχει μείνει ένα μικρό κομματάκι, έτσι για να μην το πετάξει! Πρωτίστως η οικονομία!

Με όλα τα τσιμπολογήματα στα διαλείμματα και τα περισσεύματα που δεν πρέπει να τα πετάξουμε, η μέση δαχτυλίδι έγινε δαχτυλήθρα! Επιμελώς αποφεύγει τη στάση μπροστά στους καθρέφτες.

Μια οι φιλενάδες που την συμβουλεύανε συνεχώς, την άλλη τα παιδιά της που της γκρινιάζανε, την παράλλη ο γιατρός που της είπε να χάσει βάρος γιατί μύρια όσα κακά έρχονται με τα επιπλέον κιλά, το δούλεψε καλά στο μυαλό της.

Πήρε πια την μεγάλη απόφαση. Τέρμα τα αστεία, θα ξεκινήσει γυμναστική! Άλλωστε, κάθε κυρία της μεσαίας και άνω αστικής τάξεως που σέβεται το εαυτό της, πηγαίνει σε γυμναστήριο για να μην πούμε ότι έχει τον προσωπικό της γυμναστή. Το διάβασε και στο CIAO, η Δέσποινα Βανδή προσέλαβε γυμναστή για να χάσει κιλά, όταν γέννησε. Τέλος πάντων, αυτό πια το θεωρεί υπερβολή. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι τα γυμναστήρια που σε τελευταία ανάλυση παίρνει και κουράγιο βλέποντας ότι υπάρχουν και χειρότερες καταστάσεις από την δική της! Κοντά στο σπίτι της έχει ένα γυμναστήριο μόνο για γυναίκες, όσο νάναι είναι πιο άνετα βρε παιδάκι μου να βρίσκεσαι με άτομα του ιδίου φύλου.

Άλλωστε, καμία γυναίκα δεν νοιώθει άνετα να κάνει γυμναστική φορώντας την φόρμα που η άτιμη κολλάει πάνω και διαγράφει όλες στις κοιλάδες και τις χαράδρες, όλα τα βουνά και τα βουναλάκια και πάνω απ’ όλα εκείνη την άτιμη την κυτταρίτιδα και δίπλα να κάνει βάρη και έλξεις το μανούλι που το είδε όταν έμπαινε και της ήρθε κάτι τις …! Έχει πια κι εκείνους τους άτιμους τους κοιλιακούς σαν τον Λεωνίδα με τους 3ΟΟ.

Πήγε, γράφτηκε, πήρε και το ωράριο των ομαδικών προγραμμάτων γύμνασης και περιχαρής πια το ανακοίνωσε στην οικογένεια.

-Μπράβο μανούλα, ήταν η προτροπή των παιδιών της. Ο άντρας την κοίταξε λοξά –μια χαρά είσαι τι τα θέλεις τώρα αυτά αναφώνησε! Εμένα μου αρέσεις έτσι όπως είσαι νταρντάνα μου, σαν την Αφροδίτη του Ρούμπενς!

Αυτό πια η νταρντάνα δεν της άρεσε καθόλου και την πείσμωσε, άσε δε το άλλο! Ποια είναι αυτή η Αφροδίτη που αρέσει στον άντρα μου σκέφθηκε! Θα είναι καμία καινούργια γειτόνισσα που την λιμπίζεται και γνωρίζει τον άντρα της τον Ρούμπενς!

Ξεκίνησε την επομένη με τα απαραίτητα εφόδια, φόρμα, μπλούζα, αθλητικά παπούτσια, πετσέτα. Στο ζέσταμα στα όργανα κόβει το μάτι της μια κυριούλα καμιά 70αριά χρόνων να ανεβαίνει προς την αίθουσα των ομαδικών ασκήσεων, σε λίγο μια άλλη κυρία διπλάσια από αυτήν, αναθάρρησε και σκέφτηκε ότι καλά έκανε και ήρθε εδώ. Τουλάχιστον δεν θα νοιώθει μειονεκτικά μπροστά στα κλαράκια των 25 και 30 ετών που προσπαθούν να χάσουν το ανύπαρκτο λίπος από τους γλουτούς και την περιφέρειά τους.

Άρχισε το μάθημα και οι συνγυμναζόμενες ήταν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα εμφανισιακά και ηλικιακά , αλλά και οι ασκήσεις ηλικιακά προσαρμοσμένες.
Άσε δε που όποια κουραζόταν, έκανε ότι ήθελε ..

Ανάταση έλεγε η γυμνάστρια, έκταση κάνανε αυτές, πηδηματάκια έλεγε η γυμνάστρια, σημειωτόν κάνανε αυτές… εν ολίγοις κομματάκι κομφούζιο. Αλλά τουλάχιστον κουνιόταν έστω και με μικρά πηδηματάκια ή με σημειωτόν!

Πέφτανε δε και τα πονηρά γελάκια όταν η γυμνάστρια έλεγε να ξαπλώσουν και να ανασηκώσουν την λεκάνη τους ή να σφίξουν τους γλουτούς στον αέρα και κάτι παρόμοιες ασκησούλες … καλέ για τέτοια είμαστε εμείς χαχανίζανε, εμείς πια ξεχάσαμε αυτές τις στάσεις! Και ο νοών νοείτω!

3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις, γύρναγε στο σπίτι και της ερχότανε μια λιγούρα που το μεσημέρι κατέβαζε 2 πιάτα. Αντί να αδυνατίζει πάχαινε, ήταν λίχούδα … τι να κάνουμε; Οπότε αποφάσισε –όχι να κόψει το φαΐ– αλλά για να δοκιμάσει το πλέον μοντέρνο είδος γυμναστικής που σε αδυνατίζει εύκολα και άκοπα, το power plate. Μαγικά αποτελέσματα της είπαν, σε 15 λεπτά έχεις ασκηθεί, σαν να έκανε γυμναστική 2 ώρες .

Πλήρωσε και 20 μαθήματα με τα οποία εγγυημένα θα έχανε τουλάχιστον 10 κιλά και θα έσφιγγε το κορμί της. Το power plate είναι μια μεγάλη βάση και μια κολώνα από την οποία κρατιέσαι και έχει διάφορα κουμπιά και άλλα συνδεδεμένη με ρεύμα. Πάντα με την καθοδήγηση του γυμναστή, στήνεσαι πάνω στην βάση σε διάφορες στάσεις, ανάλογα το μέρος που θέλεις να γυμνάσεις, πατάει το κουμπί και ο δίσκος αυτός αρχίζει να δονείται μόνο για 20 δευτερόλεπτα στην κάθε άσκηση, όπου ουσιαστικά γυμνάζονται εσωτερικά οι μύες.

Με το που ξεκίνησε την η πρώτη άσκηση και άρχισε η δόνηση, χαχανίζει και λέει δυνατά –Καλέ σαν δονητής κάνει αυτό! Περιττό να σας πω ότι όλοι γύρισαν και την κοιτάξανε (κοίτα που ξέρει και από δονητές η θείτσα!) Με την δεύτερη άσκηση της ήρθε κάτι σαν αναγούλα, με την τρίτη δε κόντεψε να κάνει εμετό! Όλη τη ημέρα αισθανότανε σαν εγκυμονούσα στους πρώτους μήνες. Τέρμα τα γυμναστήρια και οι δονήσεις.

Ρώτησε στη γειτονιά και έμαθε επιτέλους, ποια είναι αυτή η Αφροδίτη του Ρούμπενς. Πήρε δε και μια εικόνα της την κρέμασε στην κρεβατοκάμαρα να την βλέπει να ευχαριστιέται η ψυχούλα της και όποτε περνάει από μπροστά τραγουδάει:

–Σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμεεεε… και δοκιμάζει τα μελομακάρονα, αν έγιναν καλά στο μέλωμα και τους κουραμπιέδες να δέσανε καλά με την ζάχαρη.

16 January 2009

«Θα πάρουμε την Πόλη»

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Υπάρχει ένα blog, στο οποίο γράφουν «φίλοι της μονής Βατοπαιδίου»! Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να γράψουν κάτι σχετικό και να παρουσιάσουν το «έργο» της μονής. Τώρα όμως που βγήκαν στη φόρα οι συναλλαγές με εξομολογήσεις, οικόπεδα, κλήση της θείας χάριτος, δημόσια κτήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς, βγήκαν οι «φίλοι» της μονής για να υπερασπιστούν τον Εφραίμ, τον Αρσένιο και τα άλλα τα παιδιά της κτηματομεσιτικής. Δικαίωμά τους να το κάνουν και δικαίωμά μας να βγάλουμε τα δέοντα συμπεράσματα.

Όμως, τα κείμενα που αναρτώνται σ’ αυτό το blog δεν περιορίζονται στη μονή και τους μοναχούς της, αλλά επεκτείνονται σε γενικότερα θρησκευτικά και «πνευματικά» θέματα, δηλαδή στις συνήθεις θεολογικές και εθνικιστικές ιδεοληψίες. Τελευταία υπέπεσε στην αντίληψή μου μια ανάρτηση σχετικά με «προφητείες» που αφορούν την Τουρκία και κάθε οξυδερκής αναγνώστης καταλαβαίνει ότι μηρυκάζονται σ' αυτό τα ίδια και τα ίδια, με τα οποία παραμυθιάζονταν αμόρφωτοι και προβληματικοί άνθρωποι εδώ και 4-5 αιώνες - από τότε που το εκκλησιαστικό ιερατείο ήρθε σε συναλλαγή με τους Οθωμανούς και βολεύτηκαν και οι δύο πλευρές με τα αξιώματα, τον πλούτο και την εξουσία που τους προέκυψε.

Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται σε «προφητείες», οι οποίες αφορούν στρατιωτικο-πολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, παίρνοντας αφορμή από διάφορα (επουσιώδη συνήθως) τρέχοντα περιστατικά. Γράφει λοιπόν ένας συνεργάτης του «θεόπνευστου» blog:

Πάντοτε μου έκανε εντύπωση ότι και οι παλαιές προφητείες και οι νέες έλεγαν ότι, «θα πάρουμε την Πόλη». Αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και έτσι ασχολήθηκα με αυτό το θέμα πολύ καιρό.

Εδώ πρέπει να διασαφηνίσουμε πρώτα ότι ΔΕΝ θα πάρουμε την Πόλη! Θα μας την δώσουν. Γιατί; Επειδή έτσι θα συμφέρει όλους (και όχι επειδή μας αγαπάνε). Η Τουρκία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, καθώς είναι γραμμένο σε πάρα πολλές προφητείες. Το 1/3 των Τούρκων θα βαπτιστεί (ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κρυπτοχριστιανοί), το 1/3 θα σκοτωθεί και το άλλο 1/3 θα διασκορπισθεί στα βάθη της Ασίας.

Στο 14ο κεφάλαιο μιας ανώνυμης προφητείας γραμμένης γύρω στο 1053 η οποία βρίσκεται στην Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, γράφει:… «Νίκη Ορθοδόξων λαών και γενική σφαγή Αγαρηνών υπό Ορθοδόξων». Επίσης ο άγιος Ταράσιος Κωνσταντινουπόλεως λέει «…Τούτου γενομένου εγερθήσεται πόλεμος και απολεσθήσεται πας ο λαός ο άπιστος». Εννοεί τον πόλεμο μεταξύ Ορθοδόξων (Ρώσσων) και ΝATOικών στο έδαφος της Τουρκίας.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες προφητείες (π.χ. του αγίου Ανδρέα δια Χριστόν Σαλού) όμως τις παραλείπουμε για λόγους συντομίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αν πριν λίγα χρόνια η διάλυση της Τουρκίας θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα παραμύθι, σήμερα δεν έχουμε ανάγκη για προφητείες πλέον. Π.χ. ένας Αμερικανός διπλωμάτης σε κάποια υψηλή θέση είπε ότι «Η Τουρκία είναι σαν ένα άνθρωπο που πέφτει από ένα ουρανοξύστη, έφτασε στο 2ο όροφο, και λέει ”I΄m OK”». Αν είστε ενημερωμένοι στα πολιτικά-στρατηγικά θέματα θα δείτε ότι η Τουρκία προσπαθεί να είναι σύμμαχος με όλους, τελικά όμως…

Δεν θέλουμε να είμαστε κινδυνολόγοι, ούτε μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα γίνουν όλα αυτά χρονικά. Δυστυχώς όμως τα σημεία των καιρών φανερώνουν ότι δεν είμαστε μακριά από όλα αυτά. Βέβαια ένας πόλεμος είναι κάτι πολύ οδυνηρό. Πρέπει να έχουμε πνευματικά εφόδια για να αντέξουμε. Πρέπει να γίνουμε αληθινοί χριστιανοί, να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, για να είμαστε ενωμένοι μαζί του. Έτσι θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες δυσκολίες μεγάλες ή μικρές συναντούμε στη ζωή μας.
Διαβάζει ο αναγνώστης αυτό το αστείο κείμενο, το οποίο σε ανάλογη μορφή διαδίδεται προφορικά σε εκκλησίες και κατηχητικά, και βρίσκει σ’ αυτό διάσπαρτες όλες τις ιδεοληψίες και τις αερολογίες που περιφέρονται από θρησκευτικούς και εθνικούς προπαγανδιστές, π.χ. «θα πάρουμε την Πόλη». Υπονοεί ότι η Πόλη ήταν δική τους και κάποιος θα την πάρει πίσω. Αλλά σε ποιον ή ποιους ανήκε η Πόλη και ποιος μπορεί να είναι ο αποδέκτης της, όταν αυτή βρεθεί ελεύθερη προς κατάληψη (λέμε τώρα); Θα έλεγα, οι μόνοι νόμιμοι διεκδικητές της είναι τα περίπου 12 εκατομμ. κάτοικοι που βρίσκονται εκεί. Ο θρησκόληπτος από την Καρδίτσα ή ο εθνόπληκτος από το Αιγάλεω από πού ως πού διεκδικεί οτιδήποτε στην Πόλη ή στη Σμύρνη ή οπουδήποτε αλλού;

Ίσως εννοεί βέβαια ο σαλεμένος συγγραφέας της ανάρτησης ότι θα «την πάρουν» οι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση, γιατί να την πάρει ο Καρδιτσιώτης που προανέφερα ή ο Αιγαλιώτης και όχι κάποιος Βούλγαρος ορθόδοξος πιστός ή κάποιος Αρμένιος ή και κάποιος Ρώσος; Να μην ξεχνάμε (που λέει και ο πατριάρχης) ότι ο εθνοφυλετισμός είναι μεγάλη αμαρτία και οι αμαρτάνοντες θα πάνε στον κάτω όροφο της κόλασης!

Το άλλο που διαβάζω συχνά στα κείμενά τους είναι η πληροφορία για τους «κρυπτοχριστιανούς» της Μικράς Ασίας. Συμβαίνει να έχω διαβάσει κατ' επανάληψη σε τούρκικα βιβλία και εφημερίδες λαϊκής κατανάλωσης για «κρυπτομουσουλμάνους» στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών, μένουν εδώ από γενιά σε γενιά και περιμένουν να δουν έξω από την πόρτα τους το μπαϊράκι του Αλλάχ για να εκδηλώσουν τα φρονήματά τους υπέρ της δικής τους «αληθινής θρησκείας». Όλες οι ιδεοληψίες που διαδόθηκαν στην πορεία της μεσαιωνικής ιστορίας από τους χριστιανούς, αντιγράφηκαν λίγους αιώνες αργότερα από τους μουσουλμάνους και αξιοποιήθηκαν για τη δική τους προπαγάνδα - λέτε να ήταν δύσκολο;

Εννοείται, τίποτα δεν προδικάζει ότι οι Τούρκοι θα διαλυθούν κτλ., όπως δεν προβλέπεται ότι η Κρήτη θα αυτονομηθεί ως κράτος μέσα στην Ε.Ε. που περιφέρουν σε κείμενα στο Ίντερνετ διάφοροι σαχλοί. Αυτό που πρέπει να σημειώσω με ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιοι οι «πιστοί» στην «θρησκεία της αγάπης του πλησίον», ο οποίος πλησίον δεν χρειάζεται κατά τη χριστιανική διδασκαλία να είναι ομοεθνής, δεν έχουν καμιά αναστολή να προβλέψουν και να ευχηθούν να γίνουν πόλεμοι με σφαγές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το 1/3 των υπό εκτέλεση Τούρκων που προβλέπουν οι προφήτες τους είναι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, δύο φορές περισσότεροι απ' όσοι είναι σήμερα οι Έλληνες. Αλλά αυτούς, ούτε ένας θάνατος ούτε 20 εκατομμύρια θάνατοι τους απασχολούν, σημαντικό γι’ αυτούς τους αγωνιστές της «αγάπης» είναι να διακινήσουν τις ιδεοληψίες τους και να μαζέψουν οικόπεδα και χρήματα… για να επιτελέσουν το «έργο της μονής», φυσικά. Ποιος αμφιβάλλει;

15 January 2009

Προσοχή απάτες!

...
Πριν από μερικούς μήνες έφτασε στο κινητό μου ένα γραπτό μήνυμα (sms) που μου ανακοίνωνε ότι συμμετέχω στο παιχνίδι τάδε με 6 ευρώ ανά εβδομάδα και θα κερδίσω πλούσια δώρα, αν απαντήσω σωστά σε κάποια ανόητη ερώτηση που μου έθεταν. Αν δεν ήθελα να συμμετάσχω, να στείλω πίσω ένα sms με περιεχόμενο BOX STOP και θα με διέγραφαν. Έστειλα πράγματι αυτό το μήνυμα, αλλά έπαιρνα την απάντηση "Δεν καταλαβαίνουμε τι γράφετε, επαναλάβετε..."

Εννοείται, εγώ δεν είχα δηλωθεί σε κανένα παιχνίδι, ούτε ήθελα να πληρώνω έστω και ένα σέντσι για παιχνίδια με το κινητό. Αναρωτήθηκα επίσης, γιατί πρέπει να κάνω εγώ προσπάθειες να διαγραφώ από κάπου που δεν δηλώθηκα ποτέ! Πήρα, λοιπόν, δεξιά κι αριστερά τηλέφωνα, κυρίως στην εταιρία τηλεφωνίας που είμαι συνδρομητής, κι εκεί μου είπαν ότι αυτοί δεν έχουν σχέση με αυτό το θέμα (αλλά πώς βρήκαν οι παιχνιδιάρηδες το νούμερό μου και με έβαλαν στο παιχνίδι;), πρόκειται για την εταιρία WIN Α.Ε. και πρέπει να αποταθώ εκεί. Με προειδοποίησε δε, να μην στέλνω sms διαγραφής, γιατί κάθε φορά χρεώνομαι 2 €. Πράγματι, έστειλα δοκιμαστικά πάλι ένα μήνυμα διαγραφής, όπως περιέγραψα πριν, και διαπίστωσα ότι το υπόλοιπο της κάρτας μου είχε μειωθεί κατά 2 ευρώ!

Πήρα λοιπόν στο τηλέφωνο τη συγκεκριμένη εταιρία και, μετά από μια απερίγραπτη ταλαιπωρία, με παραπομπές σε νούμερα (πατήστε 1 γι' αυτό, πατήστε 2 για εκείνο...) και διάφορες πάσες σε (δήθεν) τμήματα της εταιρίας, κατάφερα να επικοινωνήσω ζωντανά με κάποια τηλεφωνήτρια. Αν βρισκόσασταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μου, θα ακούγατε σίγουρα τις φωνές που τους έβαλα.

Αντιμετώπισα όμως μια θρασύτατη τυποποιημένη συμπεριφορά: Η εταιρία, μου είπαν, κάποτε με ρώτησε αν θέλω να παίξω και απάντησα ΝΑΙ. "Αν κάνατε λάθος χειρισμό, δεν φταίμε εμείς" μου λέει! Δηλαδή, αν κάνεις κάποιο λάθος χειρισμό, εισπράττει μια άσχετη εταιρία, στην οποία δεν έδωσες καμιά εντολή και με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση συνεργασίας. Για λόγους έμφυτης σεμνότητας δεν παραθέτω εδώ τα κοσμητικά επίθετα, με τα οποία τους περιέλουσα...

Αποτάθηκα λοιπόν στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και εξέθεσα τα περιστατικά, οπότε ακολούθησε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της ΕΕΤΤ, της εταιρίας παιχνιδιών και εμού, τα οποία δεν υπάρχει λόγος να αναπτύξω εδώ. Τελικά, μου απέστειλε η παιχνιδιάρα εταιρία με ταχυδρομική επιταγή τα λεφτά που έχουν εισπράξει χωρίς την έγκρισή μου και παίρνω πίσω, με μεγάλη έκπληξή μου, 26 €! Μέσα σε 2-3 μήνες μου αφαίρεσαν από το λογαριασμό μου τόσα χρήματα, χωρίς να έχω δηλωθεί πουθενά και χωρίς να έχω συμμετάσχει στα παιχνίδια τους αλλά, κυρίως, χωρίς να το έχω αντιληφθεί. Μειώνεται διαρκώς το υπόλοιπο της κάρτας σου και υποθέτεις ότι "μίλησες" πολύ, στην πραγματικότητα όμως σε κλέβουν απατεώνες.

Υπολογίζω, αν κάνουν το ίδιο κόλπο με 100.000 συνδρομητές, θα εισπράτουν σε 2-3 μήνες 3-4 εκατομμύρια, οπότε αντλαμβάνεται καθένας, πόσα περιθώρια υπάρχουν για "συνεργασίες" με υπαλλήλους ή και με την ίδια τη διοίκηση εταιριών κινητής τηλεφωνίας, για ανταλλαγή πληροφοριών, παράδοση αριθμών τηλεφώνου κ.ο.κ.

Το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες του Βlog είναι: Προσέξτε τι μηνύματα εισέρχονται από αγνώστους στο κινητό σας, αν και πώς απαντάτε και, σε περίπτωση που σας έχουν μπλέξει, διεκδικείστε πίσω τα χρήματα που σας πήραν!





gene και meme

Από το Ορόγραμμα της ΕΛΕΤΟ

Αγγλ. gene – γαλλικά gène = γονίδιο

Καθένας από το σύνολο των φορέων των πληροφοριών που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά με τα γεννητικά κύτταρα. Το βασικό γενετικό υλικό που συγκροτεί τα γονίδια είναι στην ουσία το ίδιο για όλους τους οργανισμούς και αποτελείται από μόρια DNA για τους περισσότερους οργανισμούς και RNA για μερικούς ιούς. (Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα).

meme = μιμίδιο

Αναφέρεται στην ιδέα μιας μονάδας πολιτισμικής μεταβίβασης ή μιας μονάδας μίμησης. Η λέξη «mimeme» έχει ελληνική προέλευση (< μίμημα < μιμούμαι) και έγινε, μετά τη σύντμησή της, μονοσύλλαβη για να ηχεί όπως το gene. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι συγγενεύει με τη λέξη memory (μνήμη) ή με τη γαλλική λέξη même (ο ίδιος).

Η λέξη meme χρησιμοποιείται αρκετά ευρέως και το 1988 εντάχθηκε στον επίσημο κατάλογο λέξεων που εξετάζονται για να περιληφθούν σε μελλοντικές εκδόσεις των ερμηνευτικών λεξικών της Οξφόρδης. Η έννοια «meme» ορίζεται ως εξής: a self-replicating element of culture, passed on by imitation (μιμίδιο: αυτοαντιγραφόμενο στοιχείο πολιτισμού μεταδιδόμενο μέσω μίμησης).

Τα μιμίδια αποτελούν θεμελιώδεις μονάδες-φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς (τραγούδια, τρόποι συμπεριφοράς, μόδα, επιστημονικές ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις / δοξασίες κτλ.) οι οποίες μεταδίδονται από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο.

Ο πολιτισμός εξελίσσεται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα γονίδια στον φυσικό κόσμο. Τα μιμίδια κληροδοτούνται μέσω των εθίμων, της γλώσσας, της κουλτούρας γενικότερα από τα γηραιότερα προς τα νεότερα μέλη κάθε κοινωνίας.

Ο όρος meme (μιμίδιο) εισήχθη από τον κοινωνικοβιολόγο Richard Dawkins το 1976, κατ’ αναλογίαν προς το gene (γονίδιο).


ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

Βιβλία:
  • Richard Dawkins, Το εγωιστικό γονίδιο, Εκδόσεις Κάτοπτρο
  • Aaron Lynch, Thought contagion, Εκδόσεις Basic Books
  • Susan Blackmore & Richard Dawkins, The meme machine
  • Richard Brodie, Virus of the mind
Άρθρα:
  • Πάσχος Μανδραβέλης, Η επιδημιολογία των ιδεών, «Ελεύθερος Τύπος» 11/7/1999
  • Πάσχος Μανδραβέλης, Η γενετική της σκέψης, «Καθημερινή» 1/6/2008.

Δ.Π.