14 December 2011

Εισαγγελέας για τα δάνεια των κομμάτων

της Ιωάννας Mάνδρου, Καθημερινή, 11-12-11


Τον φάκελο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα ανοίγει η εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη. Εμφαση δίνεται στους όρους που έχουν χορηγηθεί τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (σ.σ. με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις) ώς το 2015. Ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις του τραπεζικού δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει ήδη αποστείλει έγγραφo προς τις τράπεζες Αττικής (που πρόσφατα έδωσε δάνειο στη Ν.Δ.) Αγροτική, Πειραιώς και Marfin, που κατά καιρούς έχουν δανειοδοτήσει τα κόμματα, και ζητεί να του αποστείλουν όλα τα στοιχεία, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις που τις εξασφαλίζουν. Συνολικά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα δύο μεγάλα κόμματα χρωστούν στις τράπεζες 253 εκατ. ευρώ που τα έχουν πάρει δίνοντας ως εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές τους επιχορηγήσεις, που κατά την εισαγγελική αρχή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της δανειοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πεπόνης, ήδη εξέτασε ως μάρτυρες εκείνους που δημόσια έθεσαν το θέμα, με πρώτο τον πανεπιστημιακό κ. Ν. Αλιβιζάτο. Ο τελευταίος υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις δεν μπορεί να πληρούν τους όρους του τραπεζικού δανεισμού, καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποια θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων για τα επόμενα χρόνια για να μπορεί κανείς να θεωρήσει ασφαλές στοιχείο εγγύησης ενός δανείου τη μελλοντική του επιχορήγηση. Ο κ. Αλιβιζάτος επίσης έδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις, τα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των άλλων που συγκροτούν ώς σήμερα το κοινοβουλευτικό μας τοπίο.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, ΠAΣOK και Ν.Δ., οφείλουν περί τα 235 εκατ. σε τράπεζες, (115 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ και 120 η Ν.Δ.), ενώ η κρατική επιχορήγηση που έλαβαν για το 2010 ανήλθε σε 19,8 και 15 εκατ. αντιστοίχως. Η επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων για τη φετινή χρονιά, όπως υποστήριξε ο κ. Αλιβιζάτος, θα δοθεί σε τέσσερις δόσεις και θα είναι κατά 10% αυξημένη παρά τη σκληρή δημοσιονομική συγκυρία.

Αλλά και τα μικρότερα κόμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν, έχουν λάβει δάνεια και χρωστούν στις τράπεζες. Συγκεκριμένα: Το ΚΚΕ που πήρε επιχορήγηση 4,6 εκατ. ευρώ, χρωστά σε τράπεζες 5 εκατ. κι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει 7 και πήρε επιχορήγηση 3,5. Τέλος στον οικονομικό εισαγγελέα, εξετάστηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Λ. Αυγενάκης, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν και οι αρμόδιοι τραπεζικοί παράγοντες.
Να δούμε, αν θα βγει οτιδήποτε, αν "θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο"...