27 December 2011

Πανικός για τον Εφραίμ

του Σταύρου Θεοδωράκη, protagon.gr, 24/12/2011

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η προφυλάκιση του Εφραίμ είναι ένα καλό σημάδι για την δικαιοσύνη στην χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν αποδοθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια για να μας πείσουν ότι ο Εφραίμ είναι η αθώα περιστερά του Όρους. Οι δημοσιογράφοι είχαν αναλάβει την κοινή γνώμη και οι πολιτικοί είχαν αναλάβει τους δικαστές. Όταν κατάλαβαν ότι η ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού δεν θα κάνει πίσω και θα ζητήσει την προφυλάκισή του, στο στόχαστρο μπήκαν οι εφέτες. Ακόμη και υπουργοί ενεπλάκησαν στην προσπάθεια αθώωσης του μοναχού. Ενδεικτική άλλωστε είναι η έκρηξη του εκπροσώπου του Καρατζαφέρη μόλις μαθεύτηκε η απόφαση για την προφυλάκιση. Μόνο εκλογές δεν ζήτησε.

Παρά τις πιέσεις όμως το Συμβούλιο εφετών, ένας πρόεδρος Εφετών και δύο εφέτες, δεν ενέδωσαν και αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο Εφραίμ είναι ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων.

Η είδηση της προφυλάκισης δίχασε τις μονές στο Άγιο Όρος. Κάποιοι το θεώρησαν αδικία, «αφού είναι έξω οι πολιτικοί», κάποιοι άλλοι αναφώνησαν «υπάρχει Θεός» και οι πιο σκληροί μίλησαν για «αλήτες, πολιτικούς και δικαστές και ορισμένους ρουφιάνους αγιορίτες που έβαλαν στην φυλακή τον γέροντα». Από την μονή Βατοπεδίου ταυτόχρονα προσπαθούν να πείσουν τις μονές να αντιδράσουν στην προφυλάκιση (άλλωστε αυτή την εποχή, η ιερά επιστασία του Όρους τυγχάνει να είναι στα χέρια της μονής Βατοπεδίου). «Τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι έξω», λένε. Δεν εννοούν βέβαια την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου αλλά το Σάββατο 7 Ιανουαρίου τη σύναξη του τιμίου Προδρόμου, τα αγιορείτικα Χριστούγεννα δηλαδή.

Αλλά ας επιστρέψουμε στα κοσμικά. Εκεί που επικρατεί αληθινός πανικός είναι στα γραφεία των γαλάζιων και πράσινων πολιτικών που είναι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο. Μπορεί να «αθωώθηκαν» συμψηφιστικά από την Βουλή, γνωρίζουν όμως ότι ο Εφραίμ δεν είναι Ιφιγένεια, πιο πολύ προς τον Σαμψών φέρνει. Δεν θα θυσιαστεί δηλαδή αλλά πιθανότατα θα αντιδράσει και θα «θυμηθεί» τα όσα συνέβησαν την δεκαετία των «ιερών ανταλλαγών». Τότε που έδινε νερό -αγιασμένο όμως- και έπαιρνε «φιλέτα», με μεσάζοντες, στην αρχή κάποιους «σοσιαλιστές» και στην συνέχεια κάποιους «φιλελεύθερους» υπουργούς.

«Η προφυλάκιση του Εφραίμ τινάζει στον αέρα τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής» είναι άλλος ένας τίτλος «συμπαράστασης» που θα κάνει την εμφάνιση του τις επόμενες ώρες. Ο Εφραίμ περιμένοντας την απόφαση για την (μη) προφυλάκιση του, δεν πρόσφερε μόνο την «τίμια ζώνη της Παναγίας στον Πούτιν, γεγονός που εξηγεί την θλίψη που άπλωσε η είδηση της προφυλάκισης του σε Αθήνα, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη. Αλλά ας μην επεκταθώ, άγιες μέρες...