03 December 2011

Ελληνικό εικαστικό χρώμα στο Grand Palais στο Παρίσι

ΕΤ3, 21/11/2011

Ελληνικό εικαστικό χρώμα θα έχει από την Τρίτη το απόγευμα το Grand Palais στο Παρίσι. Είκοσι Έλληνες καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν έργα τους στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων (Salon des Independants), που πραγματοποιείται στο Grant Palais το οποίο αποτελεί τον κατ' εξοχήν εκθεσιακό χώρο για τα εικαστικά, στη Γαλλία. Το ιστορικό αυτό Σαλόνι, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1844 έχει ως φιλοδοξία τη συγκέντρωση έργων που εκφράζουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στη Γαλλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Στο ελληνικό περίπτερο θα εκτεθούν τα έργα των 20 Ελλήνων καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η ιστορικός τέχνης 'Εμμυ Βαρουξάκη, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του ελληνικού περιπτέρου, λέει για την έκθεση: «παρουσιάζεται ένας ολόκληρος μεσογειακός κόσμος με την ιστορία του, τα βιώματα και τις προσδοκίες του».

Η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη, που μετέχει στην έκθεση και με έργο σχετικό με την Ακρόπολη, επισημαίνει: «το έργο μου αναφέρεται στην ιστορική μνήμη, στην αναπόληση της παιδικής ηλικίας και στην αγωνία μιας πληγωμένης πόλης, μπροστά στους παγερούς καιρούς που θα έρθουν... Η εικόνα της Ακρόπολης, σιωπηλής και σκουριασμένης, προσδοκώ να υψωθεί στα μάτια των θεατών της έκθεσης σαν σύμβολο της αιώνιας ομορφιάς».

Τα έργα που έχουν επιλεγεί εκφράζουν κυρίως το πνεύμα των καιρών, όπως η βιοποικιλότητα, η υπερβολή, ο κατακερματισμός του ρεαλισμού, η παρουσία των απορριμμάτων, η πληγωμένη μνήμη, το θαύμα του ελληνικού τοπίου και της φύσης, τέλος η οπτική ποίηση και ο ερωτισμός. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 27 Νοεμβρίου και τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Στην έκθεση μετέχουν με έργα τους οι ζωγράφοι: Julie Abadie-Λαλαγιάννης, Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Τιτή Βασιλείου - Χαλαστάνη, Αλέξης Βερούκας, Μαρία Δαμίρη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ράνια Καπελιάρη, Κατερίνα Κουνινιώτη, Σπύρος Λύτρας, Πέτρος Ματζάκος, Μέρλιν - Βασιλάτου Λίζα, Αντωνία Πρεβενά, Μαριάννα Τρώντσιου, Μανώλης Τσαγκαράκης. Οι γλύπτριες Κλειώ Μακρή και Βασιλική Πέρκα, η ακουαρελίστα Ερμιόνη Παπαδοπούλου, η εικαστικός Μαρίλια Φωτοπούλου, και η Μαργαρίτα Πέτροβα.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν με εθνικά περίπτερα, εκτός από την Ελλάδα και οι Ιταλία, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία. Η ακουαρέλα στην αριστερή φωτογραφία είναι της ζωγράφου και αρχιτέκτονος Ερμιόνης Παπαδοπούλου. Εδώ κι άλλα έργα της ζωγράφου!