12 January 2007

6o συνέδριο της ΕΛΕΤΟ: «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία», Αθήνα, 1-3 Νοεμβρίου 2007

...
Συνεχίζεται αδιάλειπτα ο θεσμός των Συνεδρίων για την Ορολογία που διοργανώνονται κάθε δύο έτη από την ΕΛΕΤΟ μαζί με πολλούς άλλους φορείς συνδιοργανωτές.

Μετά την από κοινού με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) επιτυχή διοργάνωση του 5ου Συνεδρίου «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» στην Κύπρο το ΔΣ της ΕΛΕΤΟ έκανε δεκτή πρόταση του ΠΚ για συνδιοργάνωση και του 6ου Συνεδρίου «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 1-3 Νοεμβρίου 2007. Το 6ο Συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο πρόεδρο της ΕΛΕΤΟ, εμπνευστή της διοργάνωσης των συνεδρίων αυτών και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια Βασίλη Α. Φιλόπουλο, που χάθηκε πρόσφατα.

Εκτός από τους δύο βασικούς συνδιοργανωτές (ΕΛΕΤΟ και ΠΚ), το ΔΣ αποφάσισε να καλέσει να συμμετάσχουν, εάν το θέλουν, ως συνδιοργανωτές και όλοι οι φορείς που ήταν συνδιοργανωτές στα προηγούμενα συνέδρια. Ορίστηκε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ Κώστας Βαλεοντής και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής η καθηγήτρια του ΠΚ Μαριάννα Κατσογιάννου και αποφασίστηκε ότι κάθε φορέας συνδιοργανωτής θα ορίσει εκπρόσωπό του στην Οργανωτική Επιτροπή, ενώ ως μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής έχουν προταθεί φυσικά πρόσωπα με παρουσία και έργο στην Ορολογία.

Έχει ήδη σχηματιστεί ο πυρήνας των δύο επιτροπών από μέλη του ΔΣ και του ΓΕΣΥ της ΕΛΕΤΟ και από καθηγητές του ΠΚ και έχει ζητηθεί από τους φορείς συνδιοργανωτές των προηγούμενων συνεδρίων, εφόσον επιθυμούν να είναι και πάλι συνδιοργανωτές, να ορίσουν εκπροσώπους τους.


Σύντομα θα εκδοθεί η πρώτη ανακοίνωση με την πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων, της οποίας όμως το βασικό περιεχόμενο – και κυρίως το θεματολόγιο και τις κρίσιμες ημερομηνίες – προαναγγέλλουμε στους αναγνώστες του «Ο», δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς ήταν ομιλητές στα προηγούμενα συνέδρια και πιθανόν να ενδιαφέρονται να υποβάλουν εργασίες για ανακοίνωση και στο 6ο Συνέδριο.

Στοιχεία από την Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων ανακοινώσεων


Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση της κατάστασης της Ελληνικής Γλώσσας και Ορολογίας στις σημερινές ελληνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνθήκες, από τη σκοπιά τόσο της ορολογικής, θεωρητικής και εφαρμοσμένης, έρευνας όσο και των ορολογικών εφαρμογών και ο συντονισμός των ορολογικών εργα­σιών σε Ελλάδα και Κύπρο


Το θεματολόγιο του Συνεδρίου είναι:

  1. Διαχρονική θεώρηση θεμάτων Ορολογίας
  2. Γλωσσολογικές-Οντολογικές αρχές Ορολογίας (Ορολογία και γνώση, αρχές και μέθοδοι οροδοσίας κτλ.)
  3. Διδακτική και Ορολογία
  4. Ορολογία συγκεκριμένων θεματικών πεδίων – Λεξικογραφικές και μεταλεξικογραφικές μελέτες
  5. Ορολογικοί πόροι (ειδικά ερμηνευτικά ή πολύγλωσσα λεξικά, συλλογές όρων, σώματα ειδικών κειμένων)
  6. Τυποποίηση Ορολογίας (διεθνοποίηση εννοιών και διαγλωσσική τυποποίηση και αντιστοίχιση όρων, προτάσεις Ορολογίας)
  7. Νέες Τεχνολογίες και Ορολογία
  8. Ορολογία και Μετάφραση
  9. Δραστηριότητα φορέων και οργάνων Ορολογίας.

Το Συνέδριο είναι ανοικτό σε όποιον ενδιαφέρεται για την Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική, η αγγλική και η γαλλική.

Καλούνται οι εισηγητές που επιθυμούν να παρουσιάσουν εργασία για ανακοίνωση στο συνέδριο, να υποβάλουν περίληψη. Η περίληψη πρέπει να είναι σε μια από τις επίσημες γλώσσες του συνεδρίου και δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 120 λέξεις ούτε μεγαλύτερη από 200 λέξεις. Στο φύλλο της περίληψης θα πρέπει να αναγράφονται: ο υπέρτιτλος 6ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία», Αθήνα, 1-3 Νοεμβρίου 2007, ο τίτλος της ανακοίνωσης και τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο, τηλεομοιότυπο, ηλ-διεύθυνση) του συγγραφέα ή των συγγραφέων και να αναφέρεται σε ποια ενότητα ή σε ποιες ενότητες εντάσσεται η ανακοίνωση κατά τη γνώμη του συγγραφέα.

Το κείμενο της περίληψης πρέπει να είναι σε ηλεκτρονική μορφή doc (MS WORD) και να σταλεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ως συνημμένο, στη διεύθυνση: valeonti@otenet.gr μέχρι και τις 5 Μαρτίου 2007.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου θα κρίνει τις περιλήψεις ως τις 5 Απριλίου 2007 και θα στείλει στους συγγραφείς που θα επιλεγούν τις απαραίτητες πληροφορίες για την επεξεργασία των πλήρων κειμένων των ανακοινώσεων, τα οποία θα πρέπει να αποσταλούν στην ΕΛΕΤΟ, σε ηλεκτρονική μορφή, το αργότερο ως τις 15 Ιουνίου 2007.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες ομιλητές, έστω και αν έχουν υποβάλει περίληψη και/ή κείμενο σε άλλη επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου, θα κληθούν να παρουσιάσουν την ανακοίνωσή τους στα ελληνικά και να περιλάβουν γλωσσάριο με τα ελληνικά ισοδύναμα των βασικών ξενόγλωσσων όρων του κειμένου τους.

Για πληροφορίες: τηλ. 6974321009, ηλ-ταχ. valeonti@otenet.gr

Κ.Β.