25 January 2007

Υβριδικά αυτοκίνητα, υδρογόνο-βενζίνη-ηλεκτρισμός

...
Το πρώτο στο είδος του λειτουργικό υβριδικό όχημα με μπαταρία παρουσίασε η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, το οποίο κινείται με ένα συνδυασμό υδρογόνου υπό πίεση και επανατροφοδοτούμενης μπαταρίας λιθίου-ιόντων, η οποία φορτίζεται μέσω του κλασικού ηλεκτρικού καλωδίου των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

Το «οικολογικό αυτοκίνητο» κινείται με τη βοήθεια κινητήρα υδρογόνου και ηλεκτροκινητήρα επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Το πρότυπο όχημα διαθέτει μεγάλη αυτονομία, ενώ οι μπαταρίες του μπορούν να φορτισθούν σε μία απλή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το πειραματικό αυτοκίνητο, ένα τροποποιημένο μοντέλο Ford Edge, ήταν ένα από τα πολλά πρωτοποριακά οχήματα που παρουσίασαν προχθές τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ΗΠΑ στην έκθεση αυτοκινήτου της Ουάσιγκτον.

Το παράδειγμα της Ford έσπευσαν να ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο αμερικανικοί κολοσσοί του αυτοκινήτου, οι General Motors και Daimler Chrysler. Η έκθεση στην Ουάσιγκτον έχει θέσει επίσης ως στόχο να αναδείξει την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, ανάμεσά τους η αιθανόλη και το «καθαρό ντίζελ».

Η General Motors παρουσίασε το Chevrolet Volt, το δικό της υβριδικό όχημα με μπαταρία λιθίου-ιόντων, το οποίο θα κυκλοφορήσει μόλις καταφέρει να κατασκευάσει τις μπαταρίες που χρειάζεται για την κίνηση του αυτοκινήτου με χαμηλό κόστος και μεγαλύτερες επιδόσεις.

Η DaimlerChrysler παρουσίασε ένα νέο ανθεκτικό φορτηγό ντίζελ, το Dodge Ram, το οποίο θα είναι το πρώτο φορτηγό που θα ανταποκρίνεται στα αυστηρά όρια εκπομπής αερίων που θα ισχύουν στις 50 αμερικανικές πολιτείες από το 2010.
(συρραφή από διάφορα κείμενα ειδήσεων)