08 January 2007

Το Ίντερνετ στο έλεος των φυσικών καταστροφών

...
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε ο σεισμός της Ταϊβάν στο ασιατικό Ίντερνετ

Λίγα δευτερόλεπτα υποθαλάσσιας σεισμικής δόνησης αποδείχθηκαν αρκετά για την πρόκληση μεγάλων αναταραχών στις τηλεπικοινωνίες της Ασίας, με την παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ να διακόπτεται ή να γίνεται «σημειωτόν», τη διακοπή των τηλεφωνικών συνδέσεων και την ακύρωση χιλιάδων χρηματιστηριακών πράξεων σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή στην παροχή καταδεικνύει την κρισιμότητα των καλωδιακών υποδομών, που υποστηρίζουν το Ίντερνετ. Η βλάβη προκλήθηκε από την αποσύνδεση δύο υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς δεδομένων στην Ταϊβάν.

Πριν μία δεκαετία, τα τηλέφωνα και τα φαξ ήταν απαραίτητα σε εταιρίες και κρατικούς οργανισμούς. Σήμερα, οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τον επιχειρηματικό κόσμο να αξιοποιεί τα νέα δίκτυα του Ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας. «Οι κυβερνήσεις θεωρούν πλέον τις εταιρίες αυτές στρατηγικής σημασίας, εξίσου σημαντικές με εκείνες των βασικών υποδομών, όπως του νερού, του ηλεκτρικού, της αποχέτευσης και της οδοποιίας», λέει ο Μάρκους Μπάκχορν, ειδικός της πληροφορικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. «Αν υποστείτε έτσι γενική διακοπή, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κράτος κινεί γη και ουρανό για να επιοδιορθωθεί η βλάβη», καταλήγει ο κ. Μπάκχορν. Πράγματι, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών της περιοχής έδωσαν αυτές τις ημέρες «υπέρ πάντων αγώνα» για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο υποθαλάσσιο καλώδιο.

Μεγάλες απώλειες

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ταϊβάν επεσήμαναν ότι διακόπηκε η παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ σχεδόν σε όλη την Ασία, ενώ το 80% της βλάβης στο τηλεφωνικό δίκτυο είχε αποκατασταθεί μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στο Χονγκ Κονγκ, κρατική ανακοίνωση έκανε λόγο, την Πέμπτη, για πενθήμερη περίοδο επισκευών στα δύο υποθαλάσσια καλώδια. Στο μεταξύ, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες παρέμεναν προβληματικές -ή ακόμη και ανύπαρκτες- και την Πέμπτη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Κίνα, Σιγκαπούρη και Νότιο Κορέα. Στη Σεούλ, οι τράπεζες ανέφεραν προβλήματα και καθυστερήσεις στην ανταλλαγή συναλλάγματος. Η ικανότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω του Ίντερνετ στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 50%, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι πελάτες εταιριών του Διαδικτύου έπαψαν να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες, η πρόσβαση στο Ίντερνετ γινόταν με καθυστέρηση, κυρίως για τις ξένες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων και μηχανών αναζήτησης και ορισμένων προγραμμάτων διαχείρισης email.

Η Ταϊλάνδη ανέφερε προβλήματα στις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις. Στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων της εταιρίας China Airlines, που έχει έδρα την Ταϊβάν, έπαψε να λειτουργεί για πολλές ώρες, προκαλώντας ουρές και ταλαιπωρία των επιβατών.

«Τύχη βουνό»

Παρόλα αυτά, η συγκυρία αποδείχθηκε ευννοϊκή, καθώς η περίοδος μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι «νεκρή» για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές απώλειες από τη δικτυακή δυσλειτουργία ήταν εντέλει σχετικά περιορισμένες.

"Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να βρισκόμαστε συνέχεια στο δίκτυο, που οι άνθρωποι νιώθουν σοκ, όταν η σύνδεση αυτή διακοπεί, έστω και προσωρινά, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή της Ασίας», εξηγεί ο αναλυτής των τηλεπικοινωνιών, Τιμ Ντίλον.

Οι βλάβες στα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων δεν είναι σπάνιες, με τους σεισμούς, τις ηφαιστειακές εκρήξεις, τα παρασυρόμενα δίχτυα από τράτες, τις άγκυρες πλοίων και τους καρχαρίες να είναι οι συχνότεροι υπαίτιοι. Οι τηλεφωνικές εταιρίες φροντίζουν συνήθως να διοχετεύουν τη ροή δεδομένων μέσω εναλλακτικών δικτύων, σε περίπτωση τέτοιων βλαβών.

"Δεδομένης της γεωγραφικής αστάθειας της Ασίας και τις φυσικές καταστροφές που την πλήττουν -όπως σεισμοί, τσουνάμι και πλημμύρες- η συνδεσιμότητα αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι αλλού. Κάθε πάροχος υπηρεσιών δικτύου στην περιοχή το γνωρίζει και προετοιμάζεται ανάλογα. «Οι εταιρίες είναι έτοιμες για τέτοια ενδεχόμενα», λέει ο κ. Ντίλον, επικεφαλής ερευνών του αμερικανικού ινστιτούτου Current Analysis, που μελετά τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών.

Ασιατική εξάρτηση

Μέρος του προβλήματος που προκάλεσε η βλάβη αυτής της εβδομάδας εντοπίζεται στο ότι πολλοί προμηθευτές δικτυακών υπηρεσιών εναπέθεσαν τις ελπίδες τους για επιδιόρθωση των δικτύων από τις ΗΠΑ.

Η Ασία εξαρτάται άμεσα από καλώδια υψηλής χωρητικότητας, που διασχίζουν τα βάθη του Ειρηνικού, μέχρι τη Βόρειο Αμερική. Οι ΗΠΑ παραμένουν έτσι ο γνωστός μας τεχνολογικός και επικοινωνιακός γίγαντας. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 15 τέτοια καλώδια, ενώ ασιατικός επιχειρηματικός όμιλος ιδρύθηκε στις αρχές του μήνα, με στόχο την τοποθέτηση νέου καλωδίου οπτικών ινών, που θα συνδέει τις ΗΠΑ με την Κίνα και θα φιλοδοξεί να αυξήσει την ταχύτητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Παράκαμψη

Η παράκαμψη μέσω Ευρώπης, όμως, υποχρεώνει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να ανταγωνίζονται για πεπερασμένο αριθμό καλωδιακών συνδέσεων. «Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μεγάλη συμφόρηση στα εναλλακτικά δίκτυα και μικρότερες ταχύτητες. Τα δίκτυα προς την Ευρώπη είναι πλήρη», λέει ο κ. Ντίλον.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν μέρος του όγκου δεδομένων τους μέσω δορυφορικών συνδέσεων, αν και αυτό αποφεύγεται λόγω του μεγάλου κόστους του. Την εναλλακτική αυτή λύση επιλέγουν κυρίως κρατικές υπηρεσίες, που αδιαφορούν για το κόστος και αναζητούν δίκτυα υψηλής ασφάλειας για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων.

(Kathimerini, 28/12/2006)