06 June 2011

Στερεότυπα και πολιτικές ευθύνες

Άννα Φραγκουδάκη, TA NEA, 4/6/2011

► Ήταν σχεδόν γελοιογραφική η δήλωση της καγκελαρίου της Γερµανίας για τους Ελληνες που κάνουν «πολλές διακοπές» ενώ έχουν οικονοµικά προβλήµατα για τα οποία καλούνται οι Γερµανοί να συνεισφέρουν. Είναι λαϊκιστική µετατόπιση των αιτίων της οικονοµικής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες και αφορά τα οικονοµικά προβλήµατα της Γερµανίας. Εχει σηµασία ωστόσο να διαδίδει τέτοιο µήνυµα όχι η λαϊκιστική δηµοσιογραφία, αλλά η επικεφαλής της χώρας καταφεύγοντας στην παραπλανητική συνταγή που πάντα στην Ιστορία συνοδεύει τις οικονοµικές κρίσεις: «φταίνε οι ξένοι».

► Οι Ελληνες στον λόγο της κ. Μέρκελ περιγράφονται σαν τον αχαΐρευτο συγγενή, που άεργος, τεµπέλης και άσωτος περιµένει να τον ταΐσουν τα σκληρά εργαζόµενα και χωρίς χρόνο για απολαύσεις µέλη της οικογένειας. Είναι στερεοτυπική εικόνα που αγγίζει παραδοσιακές χορδές της προτεσταντικής ηθικής για το χριστιανικό χρέος στον εργασιακό µόχθο, την ολιγάρκεια και την ασκητική εγκράτεια, όπως και χορδές της εργασιακής ηθικής που κληρονόµησε η µισή Γερµανία από το σοσιαλιστικό καθεστώς.


► Είναι παρηγοριά προς όσους Γερµανούς είναι άνεργοι, φτωχοί, στερηµένοι από παιδεία, προνόµια αλλά και ελπίδες να δουν τα παιδιά τους σε καλύτερη µοίρα. Ολα τα στερεότυπα σε µια επίσηµη φράση που προβάλλει στον κάθε οργισµένο µε την κυβέρνησή του γερµανό πολίτη έναν καθρέφτη παραδοσιακής ηθικής να δει πόσο καλό πρότυπο εργατικότητας και ολιγάρκειας είναι, µε αρνητική φωτογραφία απέναντι στον καλό Γερµανό το άσωτο και επικούρειο µεσογειακό τζιτζίκι του παλιού µύθου, που τερετίζει ανέµελα, αραχτό στη λιακάδα των «πολλών διακοπών». Γλίστρηµα ατυχές της καγκελαρίου.

► Από την άλλη όµως πλευρά, αν φανταστούµε εκείνον τον Γερµανό που διαφώνησε µε τη ρατσιστική φράση να παρακολουθεί τι γίνεται στην Ελλάδα και να είδε π.χ. στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις προάλλες ολόκληρη την ηγεσία της αντιπολίτευσης να αδιαφορεί κραυγαλέα για την ενδεχόµενη χρεοκοπία της χώρας και να παίρνει για µίζερους ψηφοθηρικούς λόγους το ρίσκο µιας καταστροφής που θα κρατήσει 50 χρόνια, θα έχει δίκιο αυτός ο Γερµανός να σκεφτεί ότι οι Ελληνες είναι πάντως άξιοι της τύχης τους.