10 August 2011

Ο Τζόνσον πίσω από τη δολοφονία τού Τζων Κένεντι;

Στον αέρα οι κασέτες με τη μυστική εξομολόγηση της Τζάκι Κένεντι, αν και είχε ζητήσει να δημοσιοποιηθούν 50 χρόνια μετά τον θάνατό της


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ, 10/8/2011)


Η πρώην πρώτη Χήρα της Αμερικής μιλάει μετά θάνατον και διατυπώνει μια τρομερή κατηγορία, η οποία παραμένει προς το παρόν αναπόδεικτη: η Τζάκι Κένεντι ήταν πεπεισμένη πως πίσω από τη δολοφονία του συζύγου της, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας, ήταν ο Τεξανός Λίντον Τζόνσον, ο αντιπρόεδρός του που πήρε και τη θέση του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και μια μυστική ομάδα τεξανών μεγιστάνων.

Αυτό λέει η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι στον ιστορικό Αρθουρ Σλέσινγκερ Τζούνιορ λίγες ημέρες μετά την κηδεία που όλος ο κόσμος παρακολούθησε κλαίγοντας μαζί με εκείνη και τα παιδιά της. Ηταν μια μυστική εξομολόγηση που η ίδια είχε ζητήσει να μείνει μυστική για 50 χρόνια μετά το θάνατό της, φοβούμενη ότι οι αποκαλύψεις της μπορεί να καθιστούσαν την οικογένειά της στόχο αντεκδίκησης. Το διάστημα αυτό δεν έχει ακόμη παρέλθει -η Τζάκι πέθανε από καρκίνο πριν από 17 χρόνια, σε ηλικία 64 ετών-, όμως η κόρη της Καρολάιν, συμφώνησε να δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα. Ανοιξε έτσι ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στο ατέλειωτο βιβλίο μυστηρίων της οικογένειας Κένεντι.

Από τα τέλη του 1963, μερικές εβδομάδες αφότου άφησε τον Λευκό Οίκο μαζί με τα δύο ορφανά της, τον Τζον Τζον και την Καρολάιν, μέχρι σήμερα, οι μαγνητοταινίες με τη μακροσκελή εξομολόγηση της Τζάκι στον Σλέσινγκερ, τον ιστορικό που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στη δημιουργία του μύθου του «Κάμελοτ», της «αυλής» του JFK, έμεναν κλεισμένες στο θησαυροφυλάκιο της Βιβλιοθήκης Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στη Βοστώνη. Όμως τώρα που οι αληθινοί Κένεντι φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, που ο κληρονομικός πρίγκιπας Τζον Τζον χάθηκε με το αεροσκάφος του στα νερά του Ατλαντικού, στις ακτές της Μασαχουσέτης, που ο Τεντ, ο τελευταίος μεγάλος γέρος της δυναστείας αναπαύεται στον τάφο του, η Καρολάιν έχει μείνει μόνη και αποφάσισε να σπάσει την υπόσχεση της σιωπής.

Το βίντεο της συνέντευξης θα μεταδοθεί για πρώτη φορά το ερχόμενο φθινόπωρο από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ομως ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται στη δημοσιότητα, σταγόνα σταγόνα, αποκαλύψεις συγκλονιστικές, όπως η κατηγορία που απευθύνει εναντίον του Λίντον Τζόνσον. Η Τζάκι πίστευε πως ο αντιπρόεδρος ήταν η αράχνη που, μαζί με Τεξανούς μεγιστάνες, έπλεξε τον ιστό για να τραβήξει τον Κένεντι στο Ντάλας, όπου το μίσος των δισεκατομμυριούχων πετρελαιάδων και κτηνοτρόφων εναντίον ενός προέδρου, τον οποίο θεωρούσαν υπερβολικά «λίμπεραλ» (αριστερό) και υπερβολικά «γιάνκη» (βόρειο) ήταν ανελέητο. Η αποκάλυψη αυτή καθιστά ακόμη πιο τραγική εκείνη τη μοναδική επίσημη φωτογραφία από την ορκωμοσία του Τζόνσον επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One κατά την πτήση της επιστροφής στην Ουάσιγκτον την ίδια μέρα της δολοφονίας, στις 22 Νοεμβρίου 1963: εικονίζεται η χήρα με το ματωμένο ταγέρ, το φέρετρο με τον νεκρό και ο άνδρας που εκείνη πιστεύει πως είναι ο δολοφόνος.

Από τη συνέντευξη φαίνεται επίσης πως πίσω από το διάφανο και αινιγματικό χαμόγελο που φορούσε στις επίσημες εμφανίσεις της, η Τζάκι γνώριζε πολλά για τις απιστίες του συζύγου της. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» επικαλούμενη στελέχη του ABC, αφηγείται στον Σλέσινγκερ πως είχε βρει κάτω από το κρεβάτι τους ένα γυναικείο εσώρουχο που δεν ήταν δικό της, πως ο πρόεδρος διατηρούσε ερωτική σχέση με μια 19χρονη ασκούμενη στον Λευκό Οίκο, πως η ίδια τον είχε εκδικηθεί κάνοντας σχέσεις με τον σταρ του Χόλιγουντ Ουίλιαμ Χόλντεν και με τον ιδρυτή της FIAT Τζοβάνι Ανιέλι. Προσθέτει ωστόσο ότι στις εβδομάδες που προηγήθηκαν της δολοφονίας, το ζευγάρι είχε αποφασίσει να κάνει μια νέα αρχή και σχεδίαζαν να αποκτήσουν κι άλλα παιδιά.

Ο ιστορικός Εντουαρντ Κλάιν, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για την οικογένεια Κένεντι, δήλωσε στην «Ντέιλι Μέιλ»: «Η Τζάκι θεωρούσε πως τα ωραία κορίτσια στον Λευκό Οίκο ήταν για τον Τζακ περιπετειούλες. Τον εκδικούνταν κάνοντας και η ίδια σχέσεις».

Η 53χρονη Καρολάιν φέρεται ότι συμφώνησε να δώσει στη δημοσιότητα πρόωρα τις μαγνητοταινίες με αντάλλαγμα να παραιτηθεί το ABC από μια τηλεοπτική σειρά 11,5 εκατομμυρίων ευρώ με θέμα την οικογένεια Κένεντι. Η σειρά με τίτλο «The Kennedys», στην οποία πρωταγωνιστεί η Κέιτι Χολμς, στον ρόλο της Τζάκι, παρακολουθεί την πολιτική και την ιδιωτική πορεία της οικογένειας από τη δεκαετία του 1930. Παρά τις επιθυμίες της Καρολάιν, έχει μεταδοθεί από ένα ανεξάρτητο καλωδιακό δίκτυο, καθώς και από το BBC 2 στη Βρετανία.