19 August 2011

Στάση πληρωμών

BLOOMBERG, Καθημερινή, 19/8/2011

-Oι Ευρωπαίοι οφείλουν να αφήσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών. Ταυτόχρονα, έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα πτωχεύσουν, ανέφερε στη συνέντευξή του στο κανάλι Bloomeberg ο Νιλ Aσκάρι της Pacific Investment Management.

«Tα προαναφερθέντα κράτη βρίσκονται σε άρνηση όσον αφορά την κατάστασή τους και κρατούν καθυστερήσεις επειδή η θεραπευτική αγωγή κατά της κρίσης είναι τόσο πικρή. Βρίσκονται διαρκώς στην οπισθοφυλακή, υποδύονται ότι τα καταφέρνουν και τελικά η οικονομική κρίση επιδεινώνεται.

Η Γερμανία, η Γαλλία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πρέπει να δημιουργήσουν ένα μαζικό σχέδιο στήριξης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, πλην των Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, γεγονός που αναγκαστικά θα τις οδηγήσει στην πτώχευση. Kάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό τοίχος για Ιταλία και Ισπανία. Είναι, άλλωστε, πολιτικώς δύσκολο χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν λάβει ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης να εγγυώνται μονίμως για τα χρέη τρίτων».