19 March 2012

Λαθροχειρίες με τα κουρεμένα ομόλογα


του Αλέξανδρου Μερκούριου, το ΠΟΝΤΙΚΙ, 19/3/2012
Λίγο πριν αφήσει το πόστο της πλατείας Συντάγματος για την Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλυσε και το πρόβλημα των …τζογαδόρων συμπατριωτών του που είχαν επιλέξει να στηρίζουν Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Γνωστό εδώ και μερικές εβδομάδες το πρόβλημα με τους 10.000 μικροεπενδυτές, που αφού τους έλεγαν να αγοράσουν ομόλογα μετά τους χαρακτήρισαν καιροσκόπους και κερδοσκόπους. Έτσι, αφού τους έβαλαν και τις σχετικές «ταμπέλες», έφτιαξαν μια ομάδα ειδικών χαρακτηριστικών και έδωσαν και τη λύση, ώστε ο υπουργός να μπορεί να φύγει και να πάει ήσυχος να κερδίσει τις εκλογές χωρίς αντίπαλο.
Είπαν λοιπόν όσοι έχουν ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ, θα έχουν δυνατότητα συμψηφισμού της ζημίας από το PSI με το φόρο εισοδήματος, μέχρι και δέκα χρόνια. Στη μεγαλειώδη αυτή λύση, υπολογίζουν στην πλατεία Συντάγματος, ότι θα υπαχθούν οι 9.500 από τους 10.000 αποταμιευτές. Οπότε με τους 500 άλλους, δεν θα έχουμε και κανένα σοβαρό πρόβλημα. Σκέφτηκαν άλλωστε πως μόνο 500 είναι, τι θα πουν. Εμείς θα πούμε ότι ήταν κερδοσκόποι, και εκείνοι θα σωπάσουν. Έτσι και ησύχασαν, οι άνθρωποι.
Το κακό με τους Έλληνες είναι ότι πολύ συχνά σκέπτονται μόνο εντός συνόρων. Και κρίνουν με γνώμονα τα… γνωστά. Το πολιτικό κόστος, τη γκρίνια, τους συσχετισμούς, τις ισορροπίες.
Έτσι, χθες το μεσημέρι, όταν άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα των επιτελών του Ευάγγελου, οι συνεργάτες νόμιζαν ότι ήταν κάποιο θέμα με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.
Έλα όμως που δεν ήταν. Ήταν η υπηρεσία Τύπου που μόλις είχε μεταφράσει το ρεπορτάζ της κυριακάτικηςFrankfurter Allgemeine, με τίτλο «Θα τα πούμε στο Δικαστήριο, κύριε Παπαδήμο».
Τι λέει το δημοσίευμα;
Ότι κάπου 20.000 Γερμανοί ιδιώτες επενδυτές, θίγονται από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και πολλοί απ αυτούς σκοπεύουν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας πλήρη αποζημίωση για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Προστασίας Επενδυτών Κεφαλαίου Ντάνιελ Μπάουερ ότι δεν προτίθεται να δεχθεί τις απώλειες αμαχητί.
Οι Γερμανοί, λοιπόν, επενδυτές (αν μπορείς, τώρα πες τους εσύ κερδοσκόπους…), απαιτούν να εξυπηρετηθεί πλήρως η αρχική αξία των ομολόγων τους, ενώ σκοπεύουν να στραφούν και εναντίον των γερμανικών αρχών, επειδή μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επί μακρόν καθησύχαζαν τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει haircut, αλλά και εναντίον κεντρικών τραπεζών, επειδή με την απόφασή τους να μην συμμετέχουν στο PSI, οδήγησαν στα ύψη το τίμημα για τους άλλους επενδυτές!
Όπως αναφέρει ο Μπάουερ, «οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης (κάτι που τους καθιστά συνομηλίκους του χερ Χορστ Ράιχνεμπαχ, άρα χοντραίνει περισσότερο το πράγμα) και οι διεκδικήσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ».
Κρίσιμο σημείο για την προσφυγή, θεωρείται το ζήτημα του Δικαίου στο οποίο εμπίπτουν τα ομόλογα, αλλά όπως επισημαίνεται, «σε κάθε περίπτωση όποιος αποτυγχάνει ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου μπορεί να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας».
Οπότε αναμένεται μεγάλο πάρτι, με τους γερμανούς συνταξιούχους, που θα θυμηθούν και τα παλιά…
Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι στους Γερμανούς θα είναι πολύ αστείο να αντιτείνουν να συμψηφίσουν τις διαφορές τους με την ελληνική εφορία. Οπότε θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο. Και τι κακό είναι ότι ο Ευάγγελος έχει ήδη αναχωρήσει για την Ιπποκράτους.