07 September 2012

Ισοδύναμα μέτρα


του Κωνσταντίνου ZούλαΚαθημερινή, 7/9/2012

Σκληραίνει τη στάση της η ΔΗΜΑΡ, καθώς με δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και διαρροές της ηγεσίας διαμηνύει πλέον πως δεν προτίθεται να ψηφίσει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ, αν δεν υιοθετηθούν κάποιες από τις δικές της αντιπροτάσεις. 

Έτσι, ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης, που εκπροσωπεί την ΔΗΜΑΡ στις σχετικές διαβουλεύσεις, έκανε αίφνης γνωστό ότι ήδη από την Κυριακή κοινοποίησε στον κ. Γ. Στουρνάρα ισοδύναμα μέτρα της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, εις αντικατάστασιν των επιλογών με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί καθέτως. Δηλαδή τη μείωση των δώρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους, την κατάργηση εποχικών επιδομάτων, την αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων, τη μετατόπιση του ΕΚΑΣ άνω των 65 κ.ά. 

Παράλληλα δε από το περιβάλλον του κ. Φ. Κουβέλη διοχετευόταν η πληροφορία ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στο τελικό κείμενο των μέτρων που θα δοθεί στην τρόικα, αν δεν έχει προηγηθεί νέα συνάντηση και πλήρης συμφωνία των τριών αρχηγών.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έσπευσε χθες να δημοσιοποιήσει σε γενικές γραμμές ποια ειναι τα ισοδύναμα μέτρα που εισηγείται, επιδιώκοντας έτσι να θέσει όχι μόνον τον κ. Στουρνάρα, αλλά και τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησωκράτης, από το υπουργείο Αμύνης μπορούν να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ πέραν των προβλεφθέντων (με μεγαλύτερες περικοπές σε λειτουργικές και εξοπλιστικές δαπάνες), επιπλέον 1,2 δισ. μπορούν να μειωθούν τα έξοδα στον χώρο της Υγείας (από προμήθειες και επιστροφές οφειλομένων στον χώρο του φαρμάκου), 500 εκατ. ευρώ στον χώρο της ενέργειας, ενώ το κόμμα του κ. Κουβέλη επιμένει να επωμισθεί στο εξής η Εκκλησία το 50% της μισθοδοσίας των κληρικών.
Πρόταση που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και κυρίως τη Ν.Δ., καθώς ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευθεί προεκλογικά να μη μεταβάλει το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών. 
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο κ. Χατζησωκράτης επέδωσε τη Δευτέρα τα συγκεκριμένα ισοδύναμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο, όπως είπε στην «Κ», «επιβεβαίωσε την κοστολόγησή τους σε ποσοστό 90%», ενώ χθες οι αντιπροτάσεις της ΔΗΜΑΡ κοινοποιήθηκαν διά του κ. Χρ. Πρωτόπαπα στο ΠΑΣΟΚ.
Κατόπιν τούτων, είναι προφανές ότι ο κ. Φώτης Κουβέλης επιδιώκει όχι μόνον να καταστήσει απολύτως διακριτό τον ρόλο του στην κυβέρνηση, αλλά και να καρπωθεί τυχόν υπαναχώρηση του κ. Σαμαρά στα μέτρα που εκείνος αντιπροτείνει. Δεν πρέπει, τέλος, να περνάει απαρατήρητο ότι η ΔΗΜΑΡ πρόλαβε να δημοσιοποιήσει τις αντιπροτάσεις της πριν από το ΠΑΣΟΚ...