17 December 2012

Όσα παίρνει κι όσα ... φέρνει ο άνεμος

Ο άγιος Νεκτάριος είναι γιατρός και γιατρεύει τις αρρώστιες.
της Ισμήνης


Ανοίγω  μια ημέρα των ημερών το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο  και τι να δω, ένα μήνυμα  με τον βαρύγδουπο τίτλο   «ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ!!!!»
Από περιέργεια το άνοιξα  και εμβρόντητη διάβασα το παρακάτω κείμενο:
«Αυτο το γραμμα γραφτηκε από τις 3/10/1999 και πρεπει να κανει το γυρω του κοσμου.Ο Αγιος Νεκταριος θα σε ανταμειψει σε 45 ημερες. Πολλοι που το εγραψαν ανταμειφθηκαν. Νεκταριε πιστευω σε σενα. Υγεια, χαρα και ευτυχια δωσε μου. Αυτο το χαρτι εχει σταλει σε σενα για καλη τυχη.Το γνησιο αντιγραφο ειναι στην Αγγλια.
Εχει κάνει  το γυρω του κοσμου 9 φορες. Τωρα η τυχη εχει σταλει σε σενα. Θα παρεις καλη τυχη μεσα σε 4 ημερες που θα λαβεις το γραμμα. Πρεπει να το στειλεις σε αλλους. Δεν ειναι αστειο! Στειλε αντιγραφο σε ανθρωπους που νομιζεις οτι χρειαζονται τυχη. Μην στειλεις χρηματα διοτι η μοιρα δεν εχει τιμη. Μην κρατησεις αυτο το γραμμα.
Παρακαλω! στειλε 20 αντιγραφα του γραμματος και δες τι θα γινει σε 4 ημερες. Η αλυσιδα επιστολή  ηρθε απο την Βενεζουελα και γραφτηκε απο καποιο Ιεραποστολο απο την Ν. Αμερικη.
Προσεξε τα ακολουθα: καποιος πηρε την επιστολη το 1998 και ειπε στη γραμματεα του να του κανει 20 αντιγραφα και να τα ταχυδρομησει. Λιγες μερες αργοτερα κερδισε στο λαχειο 2.000.000 δολλαρια. Καποιος αλλος πηρε την επιστολη και την ξεχασε.Την ειχε στα χερια του πανω απο 96 ωρες. Εχασε την δουλεια του. Αργοτερα βρηκε την επιστολη και την ταχυδρομησε σε 20 αντιγραφα. Λιγες μερες μετα βρηκε μια πολυ καλυτερη δουλεια.
Καποιος πηρε την επιστολη και δεν πιστευε. Την πεταξε. 9 ημερες μετα πεθανε. Παρακαλω μην το αγνοησεις. ΔΟΥΛΕΥΕΙ»
Δηλαδή, η επιστολή αυτή  κυκλοφορεί από υπολογιστή σε υπολογιστή  σχεδόν 15 χρόνια; Μη τρελαθούμε! Και για να φτάσει στον δικό μου υπολογιστή κάποιος γνωστός μου το έστειλε, ο οποίος ή η οποία ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές του Αγίου, με το φόβο μη του /της συμβεί κανένα κακό!
Θυμήθηκα την εποχή που η αλληλογραφία γινότανε με το ταχυδρομείο και  παρόμοια γράμματα βρίσκονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα ριγμένα σε γραμματοκιβώτια ή κάτω από τις πόρτες των σπιτιών.
Ο κόσμος ήτανε αφελής, τα πίστευε και μετά μανίας προωθούσε τα γράμματα, να μην πάθει τίποτα κακό. Αλλά ακόμη  και σήμερα;  Φαίνεται ότι η  αφέλεια και η ευκολοπιστία  είναι διαχρονική!
Ήμουνα έτοιμη να το διαγράψω, αλλά εκείνη την ώρα μπήκε στο δωμάτιο ο θείος Φαίδωνας  και είχα την ατυχή έμπνευση να του  διαβάσω το κείμενο, περιμένοντας  να ακούσω  κάποιο  αστειάκι  του ή έστω ένα σκωπτικό σχόλιο!
Και πάλι εμβρόντητη ακούω τον θείο Φαίδωνα  με αυστηρή φωνή, κουνώντας απειλητικά το δάχτυλό του να μου λέει:
— Δεν πιστεύω να μην το στείλεις σε γνωστούς και φίλους σου;
Τον κοιτάζω χαζά και προσπάθησα να του εξηγήσω ότι αυτά που γράφουν   σε απειλιτικό μάλιστα δεν έχουν καμμία σχέση ούτε με αγίους,. ούτε με τύχη και ατυχία!
Με ξανακοιτάζει βλοσυρά  και συνεχίζει το ίδιο τροπάριο  και αυτός στο ίδιο  ύφος της επιστολής,
— Ξέρω πολύ καλά τι σου λέω και καλά θα κάνεις να μην είσαι πεισματάρα  και άθρησκη!
Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο Έλληνας Άγιος Νεκτάριος  με τον ιεραπόστολο της Βενεζουέλας, μου είναι κομματάκι  δύσκολο να το συνδέσω, αλλά που να πω κάτι τέτοιο στον θείο, θα μεστείλει στο πυρ το εξώτερον!
Έκλεισα τη συζήτηση, σκεπτομένη: βρε μπας και ο θείος Φαίδωνας, έστελνε   τέτοιες επιστολές; 
Κοίτα να δεις  φίλε μου πως αλλάζουν οι καιροί  και ο διάολος όταν γεράσει γίνεται καλόγερος!!!!