10 January 2008

Οδηγούν βλέποντας... τηλεόραση

Θα παρακολουθείται για τρεις μήνες η συμπεριφορά των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων


του CΗΑRLΕS BRΕΜΝΕR

Αντιδράσεις ξεσηκώνει στη Γαλλία η συμπεριφορά ορισμένων οδηγών φορτηγών οι οποίοι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να περνούν πιο ευχάριστα τις ατελείωτες ώρες στο τιμόνι: βλέπουν τηλεόραση.

Από χθες η γαλλική αστυνομία παρακολουθεί στενά τις καμπίνες των βαρέων οχημάτων έπειτα από αναφορές ότι οι οδηγοί απλώνουν τα πόδια τους επάνω στον πίνακα των οργάνων και παρακολουθούν βίντεο ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ τρέχουν με 90 χιλιόμετρα την ώρα.

Με το βλέμμα καρφωμένο στην οθόνη οδηγούν με την τεχνική της «ακοής», κάτι που έχει προκαλέσει τρόμο στους εργάτες συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων.

Οταν η κίνηση δεν είναι μεγάλη οι οδηγοί τοποθετούν τη δεξιά ρόδα του φορτηγού επάνω στους ανακλαστήρες («μάτια της γάτας») στην άκρη της βοηθητικής λωρίδας.

Αυτοί συνήθως είναι οδοντωτοί και έτσι ο θόρυβος από την οδήγηση επάνω τους λειτουργεί ως ένα είδος συναγερμού σε περίπτωση που το φορτηγό βγει εκτός πορείας. Με αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί κατευθύνουν το φορτηγό, βασιζόμενοι μόνο στον ήχο και έτσι είναι ελεύθεροι να παρακολουθήσουν ένα DVD ή να παίξουν κάποιο παιχνίδι.

Αυτός ο επικίνδυνος τρόπος οδήγησης δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίον διαμαρτύρονται οι εταιρείες συντήρησης των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων. Οι οδηγοί των φορτηγών πολύ συχνά αποφεύγουν να κάνουν στάσεις και ουρούν μέσα σε μπουκάλια τα οποία πετάνε έξω από το παράθυρο.

«Μαζεύουμε τεράστιες ποσότητες μπουκαλιών με ούρα από τα χαντάκια» είπε ο Ρομέν Φροντό, επικεφαλής μιας τέτοιας εταιρείας. Στη Γαλλία χάνουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι στις βοηθητικές λωρίδες κάθε χρόνο, ενώ τα συνεργία συντήρησης κινδυνεύουν καθημερινά. Η κυβέρνηση διέταξε την παρακολούθηση των οδηγών φορτηγών για τρεις μήνες.


(Τhe Τimes, ΒΗΜΑ 8/1/2008)