16 January 2008

Τι έγιναν τα λεφτά;

...
Το υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί από την ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» την επιστροφή ποσού μεγαλύτερου των 6 εκατ. . Από την πλευρά της η οργάνωση απαντά πως είναι σε θέση να επιστρέψει μόνο 500 χιλ. .

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, ζητεί με έγγραφο που απέστειλε στις 8 Ιανουαρίου από την «Αλληλεγγύη» να επιστρέψει εντόκως το ποσό 5,6 εκατ. , που είχε λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να αγοράσει από τους πτηνοτρόφους ποσότητες κοτόπουλων τις οποίες στη συνέχεια θα διοχέτευε ως επισιτιστική βοήθεια σε τρίτες χώρες.

Η ίδια η «Αλληλεγγύη» έστειλε εξώδικο στις αρχές Δεκεμβρίου 2007 προς το Σύνδεσμο Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων ζητώντας αποζημίωση για την ποσότητα των αλλοιωμένων κοτόπουλων που η Νομαρχία ανακάλυψε τον περασμένο Απρίλιο στα ψυγεία «Αλάσκα», όπου όμως η ίδια η οργάνωση τα είχε μεταφέρει προς αποθήκευση.

Όμως, ο Σύνδεσμος με τη σειρά του προετοιμάζεται να ζητήσει επίσης αποζημίωση από την οργάνωση, καθώς από το σύνολο των χρημάτων του προγράμματος, μόνο 740.000 έφτασαν στους πτηνοτρόφους. Το ερώτημα είναι, τί έγιναν τα υπόλοιπα λεφτά;

Ένα πανάκριβο «τσουνάμι»

(Ριχάρδος Σωμερίτης, ΒΗΜΑ, 15/1/2008)

Oρισμένοι εκκλησιαστικοί κύκλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το προσωπικό δράμα του Αρχιεπισκόπου για να «κουκουλώσουν», αν το μπορέσουν, ένα τεράστιο θέμα. Ή τουλάχιστον, για να καθυστερήσουν την εξέλιξή του ώστε να φτάσει η ευλογημένη ώρα κάποιας παραγραφής.

Το θέμα αυτό αφορά το τι έγιναν τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ που το υπουργείο Εξωτερικών είχε εμπιστευτεί στην «Αλληλεγγύη», τη γνωστή και ισχυρή μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται για το όποιο έργο της από τον κρατικό κορβανά.

Το συγκεκριμένο ποσό εκχωρήθηκε στην «Αλληλεγγύη» όχι για τις ανάγκες της αλλά για τη βοήθεια προς τους δυστυχείς πληθυσμούς που είχε πλήξει το τσουνάμι. Αυτή η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε. Ενα τμήμα της είχε διατεθεί για να αγοραστούν κοτόπουλα να φάνε οι πεινασμένοι. Διαπιστώθηκε από τη Νομαρχία Πειραιά ότι τα κοτόπουλα αυτά ήταν σάπια, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Με επίσημο έγγραφό του το υπουργείο Εξωτερικών- και μπράβο του- ζήτησε συνεπώς από την «Αλληλεγγύη», πριν από μερικές εβδομάδες, να επιστρέψει τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Είχε προηγηθεί διάλογος ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συγκεκριμένη ΜΚΟ προφανώς χωρίς αποτέλεσμα. Η «Αλληλεγγύη» υποστηρίζει ότι έδωσε εξηγήσεις, ότι έγιναν αποδεκτές προφορικά και κρίθηκαν ικανοποιητικές αλλά ότι το έγγραφο που της κοινοποιήθηκε μετά «ισχυρίζεται το αντίθετο». Και προσθέτει πονηρά: «ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί ο χρόνος επαναδημοσιοποίησης του θέματος».

Η «Αλληλεγγύη» δεν υπάγεται στις οικονομικές υπηρεσίες της αρχιεπισκοπής. Είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη αν και συμβάλλει (συνέβαλε;) στην προβολή του αρχιεπισκοπικού έργου. Πολλοί ιεράρχες όμως έθεσαν συχνά θέμα ελέγχου των πεπραγμένων της και των ισολογισμών της. Αλλοι σημειώνουν ότι κινείται «με ξένα κόλλυβα», δηλαδή τα δημόσια κονδύλια, από τα οποία εξασφαλίζει τη μερίδα του λέοντος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παράγει και έργο. Το ερώτημα είναι αν το έργο αυτό, που περιλαμβάνει και δωρεάν προπαγανδιστική εφημερίδα η οποία μοιράζεται παντού, ανταποκρίνεται στα έσοδα. Πάντως πρόσφατα οι περισσότεροι Συνοδικοί φάνηκαν με απόφασή τους να τη δικαιώνουν. Προσωρινά ίσως...

Το θέμα όμως με τα εκατομμύρια για το τσουνάμι είναι συγκεκριμένο. Το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας πίσω τα χρήματα της βοήθειας, έπραξε το καθήκον του. Αν δεν τα ζητούσε, κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί και οι αρμόδιοι υπουργοί, αύριο, θα ήταν υπόλογοι και δικαστικά. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες αλλά και προθεσμίες που τρέχουν. Το σημείωμα της «Αλληλεγγύης» για τα «ερωτήματα που προκαλεί ο χρόνος επαναδημοσιοποίησης του θέματος» είναι σαφέστατα απόπειρα ψυχολογικού εκβιασμού του κράτους με επιχείρημα την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου. Αυτά τα συνηθίζει η διοικούσα εκκλησία. Γιατί αυτή είναι η νοοτροπία της.

Αν η «Αλληλεγγύη» έχει αποδείξεις και τα αναγκαία παραστατικά για τη διαχείριση των εκατομμυρίων που της εμπιστεύθηκε το Δημόσιο για το συγκεκριμένο έργο βοήθειας δεν έχει παρά να τα παραδώσει, να ελεγχθούν και να πούμε όλοι ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα. Θα υπενθυμίσω ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη μεγαλοψυχία του ελληνικού λαού, που δεν τα έδωσε για να μη μάθει ποτέ τι απέγιναν.



.