02 April 2008

Η δεκαδική υποδιαστολή

Από το Ορόγραμμα αρ. 88, διμηνιαίο τεύχος της ΕΛΕΤΟ:

Με αφορμή ερώτημα της κ. Μαρίας Παρταλίδου (ΕΝΕΠΡΟΤ) σχετικά με το σημείο (σύμβολο) που χρησιμοποιείται διεθνώς για την δεκαδική υποδιαστολή, το ΓΕΣΥ(*) ενημερώθηκε και επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το διεθνώς τυποποιημένο (τόσο στον ISO όσο και στην IEC) σύμβολο για την δεκαδική υποδιαστολή (decimal sign, decimal point) είναι το κόμμα (,) και όχι η τελεία (.). Αυτό καθορίζεται στην παράγραφο 3.3.2 του Διεθνούς Προτύπου ISO 31-0 Μεγέθη και μονάδες - Μέρος 0: Γενικές αρχές (ISO 31-0 Quantities and units - Part 0: General principles).

Όλα τα Διεθνή Πρότυπα του ISO και της IEC, αλλά και τα Ευρωπαϊκά (αντίστοιχα και τα εθνικά πρότυπα που ακολουθούν τα Ευρωπαϊκά όπως τα πρότυπα ΕΛΟΤ) έχουν τη δεκαδική υποδιαστολή με κόμμα και τον διαχωριστή χιλιάδων (thousands separator) με διάστημα. π.χ. 15 000 000,000 15.

Στο Ίντερνετ μπορεί να δει κανένας τι χρησιμοποιούν ως δεκαδική υποδιαστολή διάφορες χώρες, στην ιστοσελίδα: http://en.wikipedia.org/ wiki/ Decimal_separator. Όπως φαίνεται σ’ αυτήν την πηγή π.χ. όλες οι χώρες της Ευρώπης (εκτός της Αγγλίας) και σχεδόν όλες της Νότιας Αμερικής (συνολικά 63 χώρες) χρησιμοποιούν το κόμμα, ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο αγγλόφωνος Καναδάς και άλλες 27 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ασίας έχουν την τελεία.


(*) ΓΕΣΥ: Γενικό Επιστημονικό Συμβούλιο της ΕΛΕΤΟ
.