23 April 2008

Ναζισμός και παιδεραστία, τα θέματα του πάπα

...
Για πρώτη φορά ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣτ' μίλησε για τα νεανικά του χρόνια υπό τη σκιά του ναζισμού, λέγοντας ότι αυτά «αμαυρώθηκαν από ένα διαβολικό καθεστώς». Νωρίτερα, καταδίκασε για ακόμα μια φορά τους καθολικούς ιερείς που έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα.

Μιλώντας σε νεανική συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, ο ποντίφικας δήλωσε μπροστά σε περισσότερους από 30.000 νέους, ο Πάπας δήλωσε ότι ως έφηβος ήρθε σε επαφή με ένα «διαβολικό καθεστώς που νόμιζε ότι είχε όλες τις απαντήσεις». «Η επίδρασή του αυξανόταν, παρεισφρέοντας στα σχολεία και στους κοινοτικούς θεσμούς, καθώς και στην πολιτική, ακόμα και στη θρησκεία, πριν αναγνωριστεί πλήρως ως το τέρας που ήταν» δήλωσε.

Ο γερμανικής καταγωγής Πάπας έχει αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ότι εξαναγκάστηκε να παρακολουθήσει σχολικά σεμινάρια της χιτλερικής νεολαίας, ενώ προς το τέλος του Πολέμου, στρατολογήθηκε και υπηρέτησε σε συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας. Νωρίτερα, με λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου, ο Πάπας γιόρτασε την τρίτη επέτειο της εκλογής του στην κεφαλή της καθολικής εκκλησίας.

Στον καθεδρικό τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, καθώς και ιερείς και μέλη εκκλησιών. «Προσεύχομαι μαζί σας για να είναι αυτή μια εποχή εξαγνισμού για κάθε Εκκλησία και θρησκευτική κοινότητα, μια εποχή επούλωσης πληγών» δήλωσε αναφερόμενος στα σεξουαλικά σκάνδαλα που πλήττουν την καθολική εκκλησία.

Ο Πάπας δήλωσε επίσης ότι το σκάνδαλο δεν έχει προκαλέσει πόνο μόνο τα θύματα, αλλά έχει υποβαθμίσει τη φήμη της εκκλησίας στην αμερικανική κοινωνία. Στο θέμα έχει αποτελέσει άλλωστε το επίκεντρο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.