20 April 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

...
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2003 εκτελέστηκε στις ομοσπονδιακές φυλακές της πολιτείας Florida με θανατηφόρο ένεση ο καταδικασμένος σε θάνατο Paul Jennings Hill, 49 ετών. Ο συγκεκριμένος κατάδικος είχε δολοφονήσει το γυναικολόγο γιατρό, John Britton και τον σωματοφύλακά του, επειδή ο γιατρός πραγματοποιούσε εκτρώσεις. Είναι ο πρώτος καταδικασμένος που εκτελέστηκε στην Αμερική γι' αυτό το λόγο, ενώ σε διάφορες φυλακές περιμένουν μερικοί ακόμα καταδικασμένοι την εκτέλεσή τους για το ίδιο αδίκημα.

Ο εκτελεσθείς Paul Hill ήταν ευαγγελικός κληρικός και δεν έδειξε μέχρι την τελευταία στιγμή καμιά μεταμέλεια. Δήλωσε δε, λίγο πριν εκετελεστεί, ότι ο θεός τον καθοδήγησε στην πράξη της δολοφονίας και θα τον ανταμείψει με κλήση στον παράδεισο.

Εγώ πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, όπως κι πολλοί άλλοι με όμοιες αντιλήψεις, είναι ψυχοπαθής και θα έπρεπε να εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική -έστω εφ' όρου ζωής- αντί να εκτελεστεί. Σημαντικό είναι, βέβαια, αφενός να μάθει ο κόσμος, ποιες ιδεοληψίες οδήγησαν τον Hill στο έγκλημα και, αφετέρου, να φροντίσει η πολιτεία να αποτρέψει τη διάδοση αυτών των ιδεοληψίων.