17 September 2009

Ιταλία: Τοξικά φορτία στη θάλασσα;

..
ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ενός πλοίου φορτωμένου με 180 βαρέλια τοξικών αποβλήτων που βύθισε η μαφία φαίνεται να εντόπισαν οι ιταλικές Αρχές στην Τυρρηνική θάλασσα, ανοιχτά της Καλαβρίας. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, περισσότερα από 30 ακόμα ανάλογα ναυάγια βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, κοντά στις νότιες ακτές της Ιταλίας.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα με τοξίνες και βαριά μέταλλα... είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Σιλβέστρο Γκρέκο, επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Καλαβρίας. «Η Μεσόγειος αποτελεί το 0,7% των παγκόσμιων θαλασσών. Αν σε αυτό το μικροσκοπικό κομμάτι υπάρχουν περισσότερα από 30 ναυάγια με τοξικά απόβλητα, φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει αλλού». «Αυτό που συμβαίνει είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός που ανησυχεί ολόκληρη την Καλαβρία και κυρίως τα παράλια της Τυρρηνικής Θάλασσας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Πιρίλο, επισημαίνοντας πως η ομάδα του ενημέρωσε για τον θέμα τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα: «Πλοία όπως αυτό μπορεί να υπάρχουν πολλά στους ευρωπαϊκούς βυθούς».


Υποβρύχιο ρομπότ

Το ναυάγιο εντοπίστηκε χάρη στον Φρανσέσκο Φόντι, ένα μετανοημένο πρώην μέλος της Ντραγκέτα- της μαφίας της Καλαβρίας- ο οποίος ομολόγησε πως είχε βυθίσει με εκρηκτικά τόσο αυτό όσο και δύο ακόμα πλοία. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν μέσω της βιντεοκάμερας υποβρύχιου ρομπότ δείχνουν τουλάχιστον ένα βαρέλι να έχει πέσει από το κατεστραμμένο κύτος και να κείται άδειο στον πυθμένα. Ο εισαγγελέας της Καλαβρίας, βέβαια, Μπρούνο Τζιορντάνο, επεσήμαινε χθες πως μέχρι να εξακριβωθεί επισήμως το περιεχόμενο των βαρελιών δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι το ναυάγιο ανήκει πράγματι στο Cunsky, το πλοίο που υποστηρίζει ο Φόντι ότι βύθισε το 1992.

Ο ίδιος μετανοημένος μαφιόζος, πάντως, επιβεβαιώνει πως η μαφία κερδίζει τις τελευταίες δύο δεκαετίες (τη δεκαετία του 1980 υιοθετήθηκαν αυστηρότεροι νόμοι για το περιβάλλον) εκατομμύρια δολάρια μέσω της παράνομης απόρριψης ραδιενεργών και άλλων αποβλήτων από επιχειρήσεις της Βόρειας Ιταλίας.

Kρούσματα καρκίνου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, τα τελευταία χρόνια υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε ορισμένες περιοχές των ακτών της Καλαβρίας. Οπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, με έναν απλό έλεγχο στοιχείων, οι ιταλικές Αρχές θα έπρεπε να έχουν υποπτευθεί πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά ως προς τη διαχείριση των πυρηνικών και των τοξικών αποβλήτων στη χώρα. Ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Καλαβρίας, Σιλβέστρο Γκρέκο, τονίζει ότι υπάρχουν πολλά σημεία στην Ευρώπη όπου μπορεί να γίνει νομίμως η επεξεργασία των τοξικών αποβλήτων. «Δεδομένου του όγκου των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται σε καθημερινή βάση, θα έπρεπε να υπάρχουν ουρές έξω από τα ειδικά κέντρα για την επεξεργασία τους, τα οποία ωστόσο χρησιμοποιούν μόνο το 3O% των δυνατοτήτων τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Τα βιομηχανικά απόβλητα κάπου πρέπει να καταλήγουν. Προφανώς και υπάρχει ζήτημα παράνομης διαχείρισης των αποβλήτων. Στο επίκεντρο του προβλήματος είναι δυστυχώς το κέρδος και το χρήμα», κατέληξε. Κοντολογίς, κοστίζει πολύ λιγότερο να φορτώσει κανείς τα απόβλητα σε ένα πλοίο και να τα πετάξει στη θάλασσα, παρά να τα επεξεργαστεί με ειδικό τρόπο.