29 September 2009

Αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα μας εξοντώσουν!

«Τοξικές» συνεργασίες


(της Ευρυδικης Μπερση, Καθημερινή, 29/9/2009)

Δυστυχώς ήταν αλήθεια. Οσα έλεγε στους δικαστές ο μετανοημένος μαφιόζος Φραντσέσκο Φόντι για τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα που έχει ποντίσει η μαφία σε διάφορα σημεία της Μεσογείου βρήκαν αδιάψευστη επιβεβαίωση στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Φοντι ισχυριζόταν ότι σε απόσταση 28 χλμ. από τις ακτές του Τσετράρο στην Καλαβρία είναι βυθισμένο το εμπορικό πλοίο Cunsky, μαζί με τα ραδιενεργά απόβλητα που μετέφερε. Βαθυσκάφος του υπουργείου Περιβάλλοντος πήγε τώρα στην περιοχή που υπέδειξε ο Φόντι και πράγματι βρήκε και βιντεοσκόπησε το κουφάρι του Cunsky - μαζί με τα διάσπαρτα βαρέλια των αποβλήτων, κάποια από τα οποία είχαν ήδη αδειάσει το περιεχόμενό τους στη θάλασσα. Οι εργαστηριακές έρευνες για την επιβεβαίωση του είδους των αποβλήτων αναμένονται.

Ο Φόντι, επί τρεις δεκαετίες στέλεχος της ντράνγκετα, της μαφίας της Καλαβρίας, δηλώνει ότι, εκτός από το Cunsky, ο ίδιος προσωπικά βύθισε το 1992 δύο άλλα πλοία φορτωμένα με απόβλητα. Παράλληλα γνωρίζει ότι άλλες μαφιόζικες ομάδες έκαναν 27 αντίστοιχες βυθίσεις στις ιταλικές θάλασσες, ενώ 40 περίπου πλοία μετέφεραν απόβλητα στη Σομαλία. Ο ίδιος οργάνωσε τον ενταφιασμό φορτίων με απόβλητα στην ενδοχώρα της Σομαλίας.

Το συγκλονιστικότερο στις περιγραφές του Φοντι -αν χρειάζεται κάτι τρομακτικότερο από το ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε δεξαμενή τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων- είναι ότι η μαφία δεν δρούσε μόνη της. Ηταν υπεργολάβος κρατικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών που γνώριζαν άριστα τι έκαναν. «Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται χωρίς τη συνενοχή των θεσμών. Είναι διακίνηση υλικού που προέρχεται από πολυεθνικές και κυβερνήσεις. Εμείς λειτουργούσαμε ως βραχίονάς τους» είπε ο Φόντι σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Κάποια από τα ραδιενεργά υλικά τα φόρτωσαν οι μαφιόζοι απευθείας από τις εγκαταστάσεις της ΕΝΕΑ, του κρατικού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ασφαλή διαχείριση των ιταλικών πυρηνικών αποβλήτων. Τα δε απόβλητα στο Cunsky, πάντα σύμφωνα με τον Φόντι, ήταν νορβηγικής προέλευσης. Οσο για τα τοξικά απόβλητα που βυθίστηκαν με άλλα καράβια προέρχονταν από την ιταλική χημική βιομηχανία, αλλά και από διεθνείς πελάτες.

Ο Φόντι είπε ότι έκανε τις συνεννοήσεις για τα φορτία με έναν πράκτορα των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών ονόματι Πίνο και κατονομάζει υψηλόβαθμα στελέχη του πάλαι ποτέ χριστιανοδημοκρατικού και του σοσιαλιστικού κόμματος που έδιναν εντολές. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί ο Φόντι να τα λέει όλα αυτά και να παραμένει ζωντανός. Αυτό θα διερωτώνται οι συγγενείς της δημοσιογράφου της Rai, Ιλάρια Αλπι και του οπερατέρ της Μίραν Χροβάτιν, που ερευνούσαν το ζήτημα της διακίνησης αποβλήτων στη Σομαλία, καθώς και η οικογένεια του Ιταλού αξιωματικού Νατάλε ντε Γκράτσια, ο οποίος έδινε πολύτιμα στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα. Και οι τρεις πέθαναν μυστηριωδώς πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.


Ναυάγια πλοίων με ραδιενεργά απόβλητα απειλούν την Ελλάδα και την Ιταλία


(της Λινας Γιανναρου, Καθημερινή, 29/9/2009)

«Να γιατί επιμένουμε ότι η απόφαση για εγκατάσταση και λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα δεν μπορεί ποτέ να είναι απόφαση ενός κράτους, αλλά και των γειτονικών του». Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθ. Γεράνιος έχει το τελευταίο διάστημα στραμμένο το βλέμμα του στην Ιταλία, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκάνδαλο (πυρηνικών) μεγατόνων, με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνες περιβαλλοντικών οργανώσεων της γείτονος, στην Αδριατική και το Ιόνιο «κρύβονται» εδώ και χρόνια περισσότερα από 30 ναυάγια πλοίων με άκρως επικίνδυνο φορτίο. Πρόκειται για πλοία που μετέφεραν τοξικά ή και ραδιενεργά βιομηχανικά απόβλητα, μεταξύ των οποίων και απόβλητα από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, τα οποία βύθιζε η μαφία (λεγόμενη και «οικο-μαφία»), προκειμένου να μην επωμίζεται το κόστος της νόμιμης διαχείρισής τους.

Σε περίπτωση διάβρωσης

Οπως προέκυψε από τις έρευνες στην Ιταλία, επτά από αυτά τα ναυάγια βρίσκονται κοντά στις ελληνικές ακτές. Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε περίπτωση διάβρωσης των δεξαμενών, θα υπάρξει διαρροή ραδιενεργού υλικού το οποίο ενδέχεται να εισέλθει και στην τροφική αλυσίδα. Από τις δειγματοληψίες στα επιφανειακά νερά της περιοχής που είχε πραγματοποιήσει από το 1993 έως το 2003 το Εργαστήριο Περιβάλλοντος του «Δημόκριτου» δεν είχαν προκύψει ανησυχητικά ευρήματα, ενώ εντός των φυσιολογικών τομών (κάτω από τα 10 Bq/m³) ήταν και οι τιμές των ραδιοϊσότοπων που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια «Διεθνούς Κρουαζιέρας» που είχε πραγματοποιηθεί το 2007 στο Ιόνιο και την Αδριατική από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του «Δ» και το ΕΛΚΕΘΕ. Αυτό ωστόσο δεν εφησυχάζει τους ειδικούς. Οπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ κ. Χρήστος Χουσιάδας, υπάρχει πιθανότητα να έχει υπάρξει διαρροή του υλικού και αραίωσή του στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύεται. «Είναι σαν να κυνηγάς ένα φάντασμα», λέει. «Θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη διερεύνηση, να ξέρουμε τι ψάχνουμε και πού».

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνιο, όλα εξαρτώνται από τον εντοπισμό των ναυαγίων, «το οποίο μπορεί να γίνει με χρήση βαθυσκαφών που μετρούν την ακτινοβολία». «Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αφού κανείς δεν πιστεύει ότι η μαφία θα είχε προχωρήσει σε καλή θωράκιση των δεξαμενών με τα απόβλητα».