25 September 2009

Αρχαιολογικός θησαυρός στην Αγγλία

Ανεργος Βρετανός, ερασιτέχνης αρχαιολόγος, έφερε στο φως, χάρη στον ανιχνευτή μετάλλων του, τον σημαντικότερο αγγλοσαξονικό αρχαιολογικό θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, με περισσότερα από 1.500 αντικείμενα που περιέχουν πολλά κιλά χρυσού και αργύρου. Ο θησαυρός ήταν θαμμένος σε έναν αγρό στην Αγγλία.

Ο 55χρονος Τέρι Χέρμπερτ ανακάλυψε τον Ιούλιο σε αγρό του Στάφορντσαϊρ τον θησαυρό, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, ενώ εξερευνούσε τον αγρό ενός φίλου με τον ανιχνευτή του, ένα πάθος που έχει εδώ και 18 χρόνια. «Οι φίλοι μου της λέσχης (των ανιχνευτών) λένε ότι περίμεναν πως θα συνέβαινε» δήλωσε.

Η ανακάλυψή του, η σημασία της οποίας συγκρίνεται με την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμόν, περιέχει διάφορα πολεμικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 84 λαβές σπαθιών και 71 ασπίδες, οι περισσότερες με περίτεχνες διακοσμήσεις.

Ο θησαυρός περιέχει περίπου πέντε κιλά χρυσού, 2,5 κιλά αργύρου και μεγάλη ποσότητα πολύτιμων λίθων. Η εκτίμηση της αξίας του μπορεί να απαιτήσει ένα χρόνο. Τα εύρετρα θα μοιραστούν ο Χέρμπερτ, ο οποίος σκοπεύει να αγοράσει ένα σπίτι, και ο ιδιοκτήτης του αγρού. Μια επιλογή από τα αντικείμενα αυτά θα εκτεθεί από την Παρασκευή και ως τις 13 Οκτωβρίου στο μουσείο του Μπέρμιγχαμ.

«Η ποσότητα του χρυσού είναι εντυπωσιακή, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι η δουλειά των τεχνιτών είναι τέλεια. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι αγγλοσάξονες σιδηρουργοί, και ήταν καλοί» εξήγησε ο Κέβιν Λίχι, ειδικός στον τομέα. «Είναι σαφές ότι ο θησαυρός ανήκε στην πολύ υψηλή αριστοκρατία ή στην αγγλοσαξονική βασιλεία. Ανήκε στην ελίτ» προσέθεσε.
(in.gr, 25/9/2009)