22 May 2012

Το ημερολόγιο του Τσοχατζόπουλου


Της Εύας Kαραμανώλη, Καθημερινή, 22/5/2012

Αλλεπάλληλες αναφορές, επισημάνσεις, υπομνήσεις και απειλές σε άγνωστο πρόσωπο για την άμεση παροχή «οφειλομένων» 900.000 ευρώ, κρίσεις και σκέψεις για την υπόθεση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη μέσω του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, αλλά και αναφορές σε δικαστικούς λειτουργούς, περιέχουν οι προσωπικές σημειώσεις του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, που πλέον αποτελούν τμήμα της δικογραφίας.
Παράλληλα, στο ημερολόγιό του καταγράφονται συναντήσεις με επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους, κοινωνικές εκδηλώσεις, ραντεβού με τους δικηγόρους του κ.ά.
Οπως προκύπτει από τις σημειώσεις του πρώην υπουργού, ο λόγος που ζητεί τόσο επίμονα την επιστροφή των χρημάτων είναι ότι δέχεται πιέσεις και απειλές. «Οι μεγάλοι θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Με απειλούν πλέον. Η άρνηση αποδέσμευσης και εκκαθάρισης της παλιάς μας συνεργασίας ’97-98-99-2004... Εάν δεν μου φέρεις και σήμερα λεφτά, είμαι υποχρεωμένος να παραπέμψω 2-3, τους πιο πιεστικούς σε σένα». «Φέρε άμεσα χρήματα. Ξεκίνα άμεσα με την αποστολή επιστροφών σε μένα. Να δείξεις αν είσαι μαζί μας ή έγινες εχθρός...».
Σε άλλο σημείο κάνει αναφορές και στο εξωτερικό, απευθυνόμενος σε κάποιον Γιάννη χωρίς να καταγράφει το επώνυμό του. «Σήμερα περιμένω χρήματα από σένα. Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν στο ένα και στο άλλο σημείο του κόσμου. Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία. Μου έλεγες ότι οι άνθρωποι έξω που έβαλαν την υπογραφή τους εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε να τους απαλλάξουμε».
Από τις σκέψεις του πάντως δεν λείπουν και οι καταγραφές για το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος σημειώνει στην ατζέντα του να συγχαρεί τον κ. Βενιζέλο για την εκπομπή του. «ΠΑΣΟΚ: Υπονόμευση. Διαρκής. Επιθέσεις διαρκείας 2004-2007. 2009 με έκοψαν στις εκλογές. Μετά τις εκλογές του 2009 υπονόμευση με Τύπο και ΜΜΕ».
«Κατάλληλο κλίμα»
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου ο κ. Τσοχατζόπουλος επισημαίνει ότι τώρα είναι «το κλίμα κατάλληλο, τώρα παρέμβαση. Υπάρχει προοπτική ακυρότητας και γενικώς το κλείσιμο της υπόθεσης». Μάλιστα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το κλίμα είναι διαφορετικό μετά την αποχώρηση του ΓΑΠ».
Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση των CDS, για την οποία εξάγεται το συμπέρασμα ότι προσέγγισε ή αποπειράθηκε να προσεγγίσει τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Επ’ αυτού, ο Ακης Τσοχατζόπουλος γράφει: «Ο Μιλτιάδης δηλώνει την αδυναμία του να παρέμβει στο θέμα του “Αντρίκου” (CDS) στους εισαγγελείς αυτούς μέσω του Πεπόνη, και του απαντώ μην πιέζετε...».
Αναφορές όμως γίνονται και για τη δομή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που χειρίζεται την υπόθεση του «μαύρου χρήματος», για το οποίο ο κ. Τσοχατζόπουλος τελικώς κρίθηκε προφυλακιστέος. «Ο Μιλτιάδης συγχρόνως μας αποκάλυψε τη δομή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με την Ελ. Ράικου στην κορυφή, τις Κυβέλου, Σίσκου και Παπανδρέου και τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος με τον κ. Πεπόνη, είναι μια αυτοτελής και αυτονομημένη ομάδα που ρυθμίζει θέματα κατά το δοκούν. Ο Μ. δεν έχει πρόθεση να συγκρουσθεί μαζί τους παρ’ όλο που θα μείνει υπουργός Δικαιοσύνης όσο υπάρχει ο Παπαδήμος». Σε άλλο σημείο, ο Ακης Τσοχατζόπουλος σημειώνει: «Να φύγει η δικογραφία από τις κυρίες, να προχωρήσει στον ανακριτή».
E-mail σε Γ. Σμπώκο
Πολλές είναι οι αναφορές που κάνει ο κ. Τσοχατζόπουλος στον στενό του συνεργάτη και πρώην γ.γ. Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο. Πέρα από τις συναντήσεις που καταγράφονται στην ατζέντα του, στη δικογραφία περιλαμβάνονται δεκάδες e-mail του κ. Τσοχατζόπουλου προς τον κ. Σμπώκο με λιτό ως επί το πλείστον περιεχόμενο. «Συνάντηση σήμερα στο ίδιο σημείο και ώρα όπως πρόσφατα. Επείγον». «Πέρασε και αυτή η Πέμπτη χωρίς αποτέλεσμα».