Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7.3 βαθμών στην Αϊτή και όμως, όπως εκτιμούν ειδικοί, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια μέχρι η χώρα να σημειώσει αξιόλογη ανάκαμψη. Άγνωστο όμως παραμένει τί απέγινε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση των πληγέντων και ανέρχονταν σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, συγκεντρώθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό από δωρεές με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του φτωχού κράτους, ωστόσο μόλις το 43% των χρημάτων έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 500.000 Αϊτινοί να παραμένουν μέχρι και σήμερα ουσιαστικά άστεγοι. Ζουν σε σκηνές κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα να απειλούνται από μολυσματικές ασθένειες αλλά και βία.
Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Huffington Post, οφείλεται εν μέρει ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις διοχέτευσαν ένα σημαντικό ποσό από αυτά τα χρήματα για τις ανάγκες του προσωπικού τους, τα πολύ ακριβά για τα δεδομένα της χώρας ενοίκια και προμήθειες αλλά και για προσωπικό που ερχόταν από το εξωτερικό.
«Έγινε και καλή δουλειά δεν κατασπαταλήθηκαν όλα τα χρήματα» αναφέρει στην εφημερίδα Miami Herald, ο Τζέικ Τζόνστον του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής.
«Πολλά χρήματα δεν διοχετεύθηκαν σε πραγματικές ανάγκες. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια σε διαφημιστικές εκστρατείες που έλεγαν στον κόσμο να πλένει τα χέρια του. Το να τους λες να πλένουν τα χέρια τους όταν δεν υπάρχει νερό και σαπούνι είναι κοροϊδία» προσέθεσε.
Πάντως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ψάχνουν τρόπους προκειμένου να οδηγήσουν τους Αϊτινούς από τους δρόμους σε καταφύγια.
Συγκεκριμένα ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, που έλαβε περίπου 486 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε ότι αντί να κατασκευάζει προσωρινές πρόχειρες κατοικίες θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανέγερση μόνιμων κατοικιών και στην επιδιόρθωση όσων έχουν υποστεί ζημιές.
Η Oxfam είναι ακόμη μία οργάνωση που επιζητά να δώσει μόνιμες λύσεις, βελτιώνοντας τα προβλήματα υποδομής της Αϊτής. «Παρά την εμφανή καθυστέρηση στην ανοικοδόμηση, η δεύτερη επέτειος από τον καταστροφικό σεισμό παραμένει μία ευκαιρία για την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας να δώσει ένα τέλος στη χρόνια φτώχεια και ανισότητα που ταλανίζουν τη χώρα από την ανεξαρτησία της», είπε η διευθύντρια της Oxfam στην Αϊτή, Σεσίλια Μίλαν.
Ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται σκεπτικοί ως προς τον βαθμό που θα πρέπει η χώρα να στηρίζεται στη βοήθεια των φιλανθρωπικών οργανώσεων. «Ειλικρινά, οι δωρεές ποτέ δεν θα είναι αρκετές» σχολίασε ο ειδικός συντονιστής για την Αϊτή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Άνταμς.
«Μας επικρίνουν που δεν δαπανήσαμε τα χρήματα πιο γρήγορα, αλλά αυτό είναι καλό κατά κάποιο τρόπο. Για να διοχετευθούν τα χρήματα με έξυπνο τρόπο, πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους δωρητές» προσέθεσε.
Newsroom ΔΟΛ, 13/1/2012
Σε μας φάγανε τα 5,5 εκατ. € για τα κοτόπουλα στο Ιράκ, θα αφήνανε τα 4,6 δισεκ. $ της Αϊτής; Τρελές ελπίδες έχουν μερικοί...