19 January 2012

Όπλα αντί συντάξεων

tvxs.gr, 19/1/2012

«Δεν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις, υπάρχουν όμως χρήματα για τεθωρακισμένα» σημειώνει στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Handelsblatt. Το ρεπορτάζ, του Gerd Höhler, αναφέρεται στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ενώ προσανατολίζεται σε περικοπές συντάξεων παράλληλα προτίθεται να παραλάβει 400 τεθωρακισμένα από τις ΗΠΑ, τα οποία τέθηκαν εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το δημοσίευμα σημειώνει σε αντιδιαστολή, τις απολύσεις δεκάδων δημοσίων υπάλλήλων, τις ελλείψεις διδακτικών βιβλίων, αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία. Βέβαια, σημειώνει το δημοσίευμα, οι Έλληνες δεν πρέπει να τα πληρώσουν, αλλά μόνο το κόστος μεταφοράς και ανανέωσής τους ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ.


Τα χρήματα αυτά είναι στην ουσία «πεταμένα λεφτά» διότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη αυτά τα τεθωρακισμένα, δεδομένου ότι διαθέτει ήδη περισσότερα από 1.600. Μόλις πριν από τρία χρόνια η χώρα είχε πληρώσει 1,72 δις Ευρώ για την αγορά 170 τεθωρακισμένων τύπου Leopard-2. Η Ελλάδα διαθέτει μεν συνολικά 350 Leopard-2, πλην όμως, λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν έχει μέχρι τώρα τα ανάλογα πυρομαχικά.

Η εφημερίδα φιλοξενεί εκτενή ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα, ο οποίος σημειώνει πως παρά την κρίση, η Ελλάδα προχωρά στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η Γερμανία - σημειώνει, ωστόσο, μεταξύ άλλων ο Höhler - η οποία έχει καταβάλει μέχρι τώρα για τη διάσωση της Ελλάδας 20 δις Ευρώ, μπορεί να παρηγορείται με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ο καλύτερος πελάτης γερμανικών οπλικών συστημάτων. Οι παραγγελίες από την Αθήνα αντιστοιχούν σε ποσοστό 15% του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας αμυντικών εξοπλισμών.

Δεν είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι κυκλοφορούν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί είχαν ασκήσει κατά τη συνάντηση στις Κάννες στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου πιέσεις στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να αγοράσει οπλικά συστήματα σε αντάλλαγμα για την παροχή περαιτέρω πιστώσεων προς την Ελλάδα, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της παραγγελίας των eurofighter, με τον συντάκτη να σημειώνει ότι οι γερμανικές ελπίδες και προσδοκίες για παραγγελία 60 αεροσκαφών από την πλευρά της Ελλάδας, αξίας περίπου 5 δις Ευρώ, φαίνεται να μην επαληθεύονται. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κατασκευαστή των αεροσκαφών, θα είναι σε θέση να αγοράσει καινούργια πολεμικά αεροσκάφη το 2018 με 2020. Στις αρχές Ιανουαρίου ο όμιλος Eurofighter έκλεισε το γραφείο του που είχε ανοίξει στην Αθήνα το 1999.