04 September 2007

Προειδοποίηση και πραγματικά γεγονότα


Φίλος επισκέπτης του blog έστειλε ένα μήνυμα με παραπομπή σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ στις 29 Ιουνίου 2007. Ίσως τότε να πέρασε απαρατήρητη αυτή η προειδοποίηση, για όσους ήταν ανυποψίαστοι.

Έκτοτε συνέβησαν πολλά στη χώρα μας με 7-8 δεκάδες νεκρούς και τεράστιες υλικές καταστροφές. Τις τελευταίες ημέρες δημοσίευσαν η Καθημερινή και η Ελευθεροτυπία το σχόλιο ενός Τούρκου πιλότου «Καναντέρ», ο οποίος βοήθησε στην κατάσβεση των πυρκαγιών: «Από τη μέρα που ήρθαμε δεν έχουμε σταματήσει να επιχειρούμε. Πετάμε περίπου 10 ώρες την ημέρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες και μεγάλες πυρκαγιές. Και στην Τουρκία, την Αλικαρνασσό συγκεκριμένα, είχαμε μεγάλη φωτιά τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυτό που συμβαίνει εδώ είναι παράξενο. Τόσες πολλές φωτιές, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία...»

Προσωπικά, αποφεύγω να υιοθετώ συνωμοσιολογικές ερμηνείες των γεγονότων, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά εξηγούνται με την απλή λογική και με εμπεριστατωμένη γνώση του εκάστοτε θέματος. Αυτή η σύμπτωση, όμως, της προειδοποίησης και των γεγονότων που ακολούθησαν μου φαίνεται πολύ, μα πάρα πολύ περίεργη. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε, αφενός να έχει πάρει πολύ σοβαρά υπόψη της την προειδοποίηση μιας έγκυρης εφημερίδας (κάτι θα ήξεραν και τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών, αφού η προειδοποίηση έφτασε μέχρι τις εφημερίδες), όσο και να έχει προετοιμαστεί μεθοδικά για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.