28 September 2007

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Απίστευτες αιτιάσεις κατά των προφυλακτικών από καθολικό αρχιεπίσκοπο στη Μοζαμβίκη


Σοκ προκάλεσαν οι καταγγελίες που διατύπωσε ο επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας στη Μοζαμβίκη, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο αρχιεπίσκοπος Φρανσίσκο Τσιμόιο υποστήριξε πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να εξοντώσουν τους αφρικανικούς λαούς και για το σκοπό αυτό προωθούν προφυλακτικά μολυσμένα με τον ιό του AIDS.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο αρχιεπίσκοπος Τσιμόιο -πρόσωπο αξιοσέβαστο στη χώρα, της οποίας το 17,5% του πληθυσμού έχει ασπαστεί τον καθολικισμό- δήλωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες φτιάχνουν μολυσμένα προφυλακτικά, ωστόσο απέφυγε να τις κατονομάσει. Παράλληλα, υποστήριξε ότι και τα αντι-ρετροϊικά φάρμακα είναι «πειραγμένα», ώστε να «τελειώσουν γρήγορα τον αφρικανικό λαό».

Ο επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας κατέληξε, λέγοντας πως τα προφυλακτικά δεν είναι ασφαλή, και προκειμένου να προφυλαχθεί ο κόσμος από τον ιό του AIDS συμβούλεψε τους ελεύθερους να παντρευτούν, τους παντρεμένους να είναι πιστοί και τους νεαρούς να απέχουν από το σεξ.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική. Ορισμένοι έκαναν λόγο για «ανοησίες» και άλλοι για να υποστηρίξουν ότι η χρήση προφυλακτικού είναι ασφαλής έφεραν ως παράδειγμα τους εαυτούς τους.

Υπολογίζεται ότι από το συνολικό πληθυσμό των 19 εκατ. πολιτών της Μοζαμβίκης, τουλάχιστον το 16,2% έχει προσβληθεί από τον ιό. Περίπου 500 άνθρωποι μολύνονται κάθε ημέρα.
(www.in.gr)