08 September 2007

Δημοτικά ευρυζωνικά ασύρματα δίκτυα

Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα δημοτικά ευρυζωνικά ασύρματα δίκτυα στις ΗΠΑ

Οι εταιρείες αναζητούν τώρα νέο επιχειρηματικό πρότυπο

ΤΑ ΦΙΛΟΔΟΞΑ σχέδια που παρουσίαζαν πέρσι τέτοια εποχή πολλές πόλεις των ΗΠΑ, για ευρυζωνικά ασύρματα δίκτυα Ίντερνετ, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Το ουτοπικό όραμα του γρήγορου Ίντερνετ για όλους ήλθε αντιμέτωπο με τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, ενώ οι εταιρίες που πρότειναν τη δημιουργία τέτοιων δικτύων ερίζουν σήμερα για τις πιθανότητες κερδοφορίας των δικτύων αυτών.

Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, με την ακύρωση των σχεδίων εγκατάστασης ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων σε Σαν Φρανσίσκο και Σικάγο. Την ίδια ώρα, η πολυδιαφημισμένη συμφωνία με την πόλη του Χιούστον κινδυνεύει και αυτή με ακύρωση. «Πόλεις και εταιρίες εξετάζουν εκ νέου το επιχειρηματικό πρότυπο των ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων», εξηγεί στέλεχος επιχείρησης του χώρου.

Οι δήμοι αμφιβάλουν, όμως, κατά πόσον η παροχή τέτοιων υπηρεσιών μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα και εάν μπορεί να δικαιολογήσει τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση και τη συντήρησή τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρίας EarthLink, που υπήρξε ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της τοποθέτησης τέτοιων δικτύων σε αμερικανικές πόλεις.

«Δεν θα αφιερώσουμε νέα κεφάλαια στο παλαιό πρότυπο δημοτικών ασύρματων δικτύων ευρυζωνικού Ίντερνετ. Κατά τη γνώμη μου, το πρότυπο αυτό δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε η πρόεδρος της EarthLink, Ρόλα Χαφ.

Λίγες ώρες αργότερα, η κ. Χαφ ενημέρωνε τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, ότι η εταιρεία της αδυνατεί να καλύψει το κόστος των 14 εκατ. δολαρίων για δημιουργία δικτύου στην πόλη. Το σχέδιο της EarthLink και της δημαρχίας του Σαν Φρανσίσκο, προέβλεπε την κάλυψη ολόκληρης της πόλης, την προσφορά δωρεάν σύνδεσης σε όλους τους κατοίκους, αλλά και ταχύτατης ασύρματης σύνδεσης έναντι μηνιαίας συνδρομής 20 δολαρίων.

(AP, www.kathimerini.gr, 2/9/2007)