20 October 2007

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Την ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου, επειδή δεν έγινε η τελετή σωστά


Απάνθρωπη τιμωρία σε θρησκευτική σέκτα της Ιαπωνίας


Έφοδο στην έδρα μυστικιστικής και γυναικοκρατούμενης θρησκευτικής σέκτας στην Ιαπωνία πραγματοποίησαν 400 αστυνομικοί, μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός μέλους της. Η γυναίκα φέρεται να «τιμωρήθηκε» διότι απέτυχε να εκτελέσει σωστά μια τελετή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 10 μέλη της σέκτας Κιγκενκάι, στη βορειοδυτική επαρχία Ναγκάνο, ξυλοκόπησαν αγρίως επί μία ώρα την 63χρονη Μοτόκο Οκούνο και εκφράζονται φόβοι ότι παρόμοια βίαια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν. Η αστυνομία προσήγαγε περισσότερα από 20 ηγετικά στελέχη της παράνομης θρησκευτικής οργάνωσης- όλες γυναίκες-, ενώ πολλά από τα μέλη ήταν ανήλικα.

Οι υποψίες στράφηκαν αρχικά προς τον σύζυγο, τις κόρες και τον γαμπρό της άτυχης γυναίκας, οι οποίοι αρχικώς ισχυρίστηκαν ότι το βίαιο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής διαμάχης. Οταν όμως αποκαλύφθηκε ότι όλη η οικογένεια ήταν μέλος της σέκτας, οι έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου άρχισαν να εστιάζονται στην αίρεση, η οποία θεωρείται ότι προέρχεται από τον σιντοϊσμό. Σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία της, όταν κάποιος γίνεται μέλος πρέπει να τον ακολουθήσει όλη η οικογένειά του. Η σέκτα δραστηριοποιείται περίπου 35 χρόνια και εκτιμάται ότι αριθμεί 300 μέλη σε όλη την Ιαπωνία.

Τα μέλη συνηθίζουν να εκτελούν τα τελετουργικά τους έθιμα στο ποτάμι της περιοχής, πετώντας μέσα σε αυτό φρούτα, λαχανικά και μαγειρεμένο φαγητό. Παράλληλα η οργάνωση είναι γνωστή για τις «δωρεές» που αποσπά από τα μέλη της: πουλάει βότσαλα προς 1.700 ευρώ το καθένα, τα οποία αποκαλεί «πνευματικούς λίθους», ενώ προσφέρει σε εξίσου υψηλή τιμή το ελιξίριο «κιγκενσούι», το οποίο ισχυρίζεται ότι θεραπεύει ασθένειες όπως ο καρκίνος, ωστόσο μοιάζει να είναι σκέτο νερό. Τέλος πολλά από τα μέλη κάνουν μπάνιο με ένα υγρό - κατ΄ εικασίαν- μαγικό, το οποίο αναγκάζονται να αγοράζουν, ενώ τους απαγορεύεται να επισκεφθούν γιατρό.
(Times Online, ΤΟ ΒΗΜΑ, 17/10/2007)